leungky0528 發表於 2022-10-25 13:47

EX-TL 發表於 2022-10-25 09:47
應該亞太區+何文田, 尾站落紅隧先係正路, 而家亞太區冇東區車, 亞皆老街仲要冇過海車, 鐵就要再轉車.

紅 ...

咁樣諗嘅架車就應該係旺角東站或九龍城盛德街起步了

EX-TL 發表於 2022-10-25 14:24

leungky0528 發表於 2022-10-25 13:47
咁樣諗嘅架車就應該係旺角東站或九龍城盛德街起步了

唔一定吧, 九龍塘站或勵德街起步一樣得.

行界限街/太子道西<>露明道<>亞皆老街<>天光道/富寧街<>常盛街<>何文田<>......

不過你當佢係113咁做, 安慰下何文田好喇, 不求高客量, 但求開到線, 過海價做鐵路盲點流水.

UA2892 發表於 2022-10-25 14:33

hellomato 發表於 2022-10-25 15:22

東鐵線過海後最收皮嘅紅隧線好似係104
所以大膽設想:將104改上何文田,過海後轉去東區,順手幫隔離106拆線加快?

106116_1023 發表於 2022-10-25 17:04

hellomato 發表於 2022-10-25 15:22
東鐵線過海後最收皮嘅紅隧線好似係104
所以大膽設想:將104改上何文田,過海後轉去東區,順手幫隔離106拆線 ...

唔好FF啦,無論104點差始終都係白田唯一過海線,而且仲係西區資源你話改成東區資源就改咩?
106拆線更不設實際,東區土九都已經有116同106兩條線,非繁又唔係頂閘,又有大把流水生意,
仲有何文田還何文田,紅土還紅土,兩者沒有關係,109都做到咁仲咁大想頭...

brianso198 發表於 2022-10-25 18:45

dennis28a 發表於 2022-10-25 01:08
難道愛民碌到新蒲崗又會好快?

家陣跟 109/110 塞完落紅隧口過海到渣華道,

呢度啲人成日FF 用608支線做實屬見怪不怪

leungky0528 發表於 2022-10-25 20:03

EX-TL 發表於 2022-10-25 14:24
唔一定吧, 九龍塘站或勵德街起步一樣得.

行界限街/太子道西露明道亞皆老街天光道/富寧街常盛街何文田... ...

實際操作應該唔會再整條全程明輸比鐵嘅路線......
九龍塘開就最多夾哂窩打老道
再兜九龍城嘅隨時成個鐘入唔到隧道

EX-TL 發表於 2022-10-25 20:39

leungky0528 發表於 2022-10-25 20:03
實際操作應該唔會再整條全程明輸比鐵嘅路線......
九龍塘開就最多夾哂窩打老道
再兜九龍城嘅隨時成個鐘入 ...

睇成由農圃道加長做埋太子道西 界限街盲點, 客源點都叫做大啲.

九龍塘站只係冇位擺, 有個總站擺吓啫, 擺旺角東站咪一樣冇人敢搭, 除非你話做MOKO-何文田直達客, 咁塞吓洗衣街 亞皆老街浪費時間都叫做有客嘅.

勵德街個站夠闊, 兼來回唔入其他區, 單做九龍城區莫大貪, 盛德街呢個非客源位, 有鐵有106 116 608, 擺嚟冇意思.

另外, 離港鐵站有段距離的慈雲山, 有116下開咗302A, 客量亦唔算好, 坐都坐唔滿, 半邊有港鐵站嘅何文田, 兩個站就過咗海, 開巴士都係但求直達, 咁開得嘅當然係行冇鐵冇巴士覆蓋嘅位.

安慰吓何文田班人, 開一班做住先, 用數據證明需求最實際.

dennis28a 發表於 2022-10-26 01:49

ricky 發表於 2022-10-25 12:52
會,行直路,如果跟608入啟德,會行燈位多嘅下路。

咁所以?跟 17 由愛民碌落新蒲崗,架 109 已經過左海。

DDREXTREME 發表於 2022-10-26 06:59

又一城+何文田 <> 紅隧 <> 銅鑼灣/東區
可能開拓到新客源
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7
查看完整版本: 民建聯要求開辦何文田至港島東巴士路線