whzzzz 發表於 2022-10-26 07:33

何文田到東區路綫我覺得要通過 103/109/113 重組 先實現到,巴士公司又唔會肯擺新資源,呢三條綫又有重組空間

AtrHenu 發表於 2022-10-26 08:19

何文田到東區路綫我覺得要通過 103/109/113 重組 先實現到,巴士公司又唔會肯擺新資源,呢三條綫又有重組空 ...

三線重組唔太可能,反而覺得109,113二合一就有可能不過會令到113行車時間會拍得住106呢條世界級行車時間.

ky927 發表於 2022-10-26 08:52

三線重組唔太可能,反而覺得109,113二合一就有可能不過會令到113行車時間會拍得住106呢條世界級行車時間. ...

其實大道東係真係幾獨市位。因為同地鐵站有距離之餘,商業住宅都有。

113 可以做到貴價執雞10同一眾去中環嘅客。與其話2合1,應該話係重組,重組成為113/113X。113做過海流水而X係做堅城+中環特快,而九龍段就真係109併113。長短腳跑成組線。

AE367 發表於 2022-10-26 09:38

三線重組唔太可能,反而覺得109,113二合一就有可能不過會令到113行車時間會拍得住106呢條世界級行車時間. ...

2012年RPP就建議過109同113合併,113大部份時間加經何文田忠孝街同佛光街,新113仲要連西環都唔入,結果區議會梗係唔收貨。

avianwind 發表於 2022-10-26 16:00

以前都見過類似建議
不過是 "九龍中部" 至港島東既過海線

某政黨又想當係自己爭取

JX9097 發表於 2022-10-26 16:50

hellomato 發表於 2022-10-25 15:22
東鐵線過海後最收皮嘅紅隧線好似係104
所以大膽設想:將104改上何文田,過海後轉去東區,順手幫隔離106拆線 ...

咁改即係斬咗成條104佢再開何文田東區線104同何文田東區線一啲關係都冇
白田點會release條唯一過海線?
西區亦唔會咁順攤

JX9097 發表於 2022-10-26 16:50

DDREXTREME 發表於 2022-10-26 06:59
又一城+何文田紅隧銅鑼灣/東區
可能開拓到新客源

唔覺得又一城有客

JX9097 發表於 2022-10-26 16:51

何文田到東區路綫我覺得要通過 103/109/113 重組 先實現到,巴士公司又唔會肯擺新資源,呢三條綫又有重組空 ...

103+109+113想點重組?

JX9097 發表於 2022-10-26 16:53

AE367 發表於 2022-10-26 09:38
2012年RPP就建議過109同113合併,113大部份時間加經何文田忠孝街同佛光街,新113仲要連西環都唔入,結果 ...

資源運用角度,109的確唔理想併入113係最易keep得番何文田全日過海巴士服務
否則巴士公司硬起心腸上嚟斬到109變繁時(甚至繁時單向)
何文田都冇say

1181174166 發表於 2022-10-26 18:38

JX9097 發表於 2022-10-26 16:53
資源運用角度,109的確唔理想併入113係最易keep得番何文田全日過海巴士服務
否則巴士公司硬起心腸上嚟斬 ...

合併完原113又倒咁啲,咪又係拉疏返
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7
查看完整版本: 民建聯要求開辦何文田至港島東巴士路線