nagano 發表於 2022-11-3 16:51

0520落8號波, 但0600才有巴士, 誰的錯?

1. 天文台 (無事前通知運輸署或協調, 想落就落)
2. 運輸署 (零協調)
3. 巴士公司 (沒提早準備)

我覺得是1. 天文台, 今次不單用語言偽術欺騙巿民, 掛風球決定進退失據.

GD1570 發表於 2022-11-3 16:54

一定唔會係巴士公司,因為早更車長係要正常簽到的。

tommy14D 發表於 2022-11-3 16:55

去到四點半先講六點先有頭班,本身好多路線五點許要開車,啲返早班嘅人唔洗坐?

GeorgeL 發表於 2022-11-3 17:05

今朝0633先開ETA,然後一直望實88K時間(平時搭開0700) 係咁跳,開始0645,0730然後0645,0715,最後0640,0700,感覺好混亂,不過巴士公司冇錯嘅,突然落波又冇通知

noname617 發表於 2022-11-3 17:07

講真打風一次半次就唔好乜都鏟一餐啦!0520落波,合乎僱傭守則,指引講工作需要僱員要協助,但前提係廠留守的其他有17牌技工,相信都收到落波指示就已經盡可能出車去車其他車長翻廠,但車唔曬,未遲左出車囉!老奉一定準時到咩,中間可能天文台決定的重要數據遲左!咁落落波決定未遲左囉,近幾年新台長,唔似以前台長用清晨或深夜,呢d字眼,用左幾點至幾點,成日改,點信佢幾時落波啊!

noname617 發表於 2022-11-3 17:09

咁你認為無車開的,未轉其他交通工具囉!日日要你轉的士就話插姐!

lsc04d11 發表於 2022-11-3 17:16

有冇堅。5點至6點出門口既人證實真係冇車先。。。我就6點半未到就落街,見到啲車都叫做正常   個8號波嗰個時候落 我覺得ok 但唔洗一個鐘係取消晒啲波,真係太快。。。。。。

kitarolo 發表於 2022-11-3 17:21

我自己需乘0530開出班次,今朝
就真係無車嘅,不過無得怪,如社會
個個都好似黎先生咁樣,有強烈訴求
點責怪都去唔到天文台嗰邊。

WANG@@@ 發表於 2022-11-3 17:25

善水 E11天后頭車0520,A11北角頭車0600,10頭車0545。其實有車在站頭都即刻會開頭班,btw北角碼頭位女站長好helpful,主動同客講幾點有頭車

EX-TL 發表於 2022-11-3 17:33

嶼巴好似0520已經有車. (from news)
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 0520落8號波, 但0600才有巴士, 誰的錯?