ricky 發表於 2022-11-25 12:05

JX9097 發表於 2022-11-24 12:54
依家調景嶺/ 尚德搭290X的確快咗而290相比290A嘅快,對象係將軍澳站,坑寶
(對康翠而言,290都係快過290 ...

但290X安達臣上落客仲多過290A四順上落客。將軍澳想真快,唯有290E全日。

JX9097 發表於 2022-11-25 12:11

但290X安達臣上落客仲多過290A四順上落客。將軍澳想真快,唯有290E全日。

唔肯定閣下嘅「將軍澳」係指將軍澳站定成個將軍澳將軍澳站一向都係坐290(290A/ X都太慢)

若果指成個將軍澳
調景嶺,尚德:290X

將軍澳,坑口,寶林:290
環保:290X(焗坐),290B/ E

不過我自己覺得,未來290E真係劍指麗港城,觀塘道沿線的話
其實都唔會快得幾多...老母發癲起嚟真係唔講得少

ricky 發表於 2022-11-25 16:53

JX9097 發表於 2022-11-25 12:11
唔肯定閣下嘅「將軍澳」係指將軍澳站定成個將軍澳將軍澳站一向都係坐290(290A/ X都太慢)

若果指成個將 ...

如果290E做到全日,避免要停有限度停觀塘道,好似A29咁,當時加班都要加停。

214P_world 發表於 2022-11-25 22:14

唔應該改290X,但290E亦唔見得配套好,將軍澳5站入面寶坑將調冇290E,而康城站亦要行出環保大道先有得搭(及繞經百勝角再落麗港城...),與真特快 (康城PTI左轉上橋直去觀塘道 / 康城PTI右轉上將藍直去中九龍幹線) 仍有一段距離

ricky 發表於 2022-11-25 23:08

214P_world 發表於 2022-11-25 22:14
唔應該改290X,但290E亦唔見得配套好,將軍澳5站入面寶坑將調冇290E,而康城站亦要行出環保大道先有得搭( ...

290E做到全日應該要入康城站總站,同埋改為清水灣半島開出較順。

214P_world 發表於 2022-11-25 23:28

ricky 發表於 2022-11-25 23:08
290E做到全日應該要入康城站總站,同埋改為清水灣半島開出較順。
正路都要,但而家只做朝早出城 黃昏入城 卻全部班次入工業邨 百勝角路再兜茶果嶺 而不入康城站,我也無法用「正路」去估佢下一步會點
頁: 1 2 3 4 5 6 [7]
查看完整版本: 九巴 290X 散場特別班次拍烏蠅