ccicoltd 發表於 2022-11-26 22:07

da87 發表於 2022-11-26 18:41
應該坐多個站先做結論...

講開又講

承啟道特快一向有捧場客,例如零碳、天寰都有人刻意等 608 往九龍城 (確實不多,但有)。

ahken 發表於 2022-11-26 22:25

JX9097 發表於 2022-11-26 13:10
都係
108都算係「咸魚翻生」
喺盛德街咁多年都冇乜人理

我記得2015年搭108摩頓台上車,車上嘅人永遠十隻手指數得哂

而家肯定唔只,位都唔一定有得揀嚟坐(指下層,上層都肯定仲有位)

TuNg''=) 發表於 2022-11-26 22:41

JX9097 發表於 2022-11-26 13:10
都係
108都算係「咸魚翻生」
喺盛德街咁多年都冇乜人理

啟德去CWB, 鐵真係比較轉折
所以冇跌得咁傷
但真係冇咩見過要企人

同埋咁多年黎, 即使108黎先,
亦唔見得拉到好大百分比既116客走,
呢點我仲未睇透, 係咪108對土紅九龍城客陌生成咁

ricky 發表於 2022-11-26 22:48

所以冇跌得咁傷
但真係冇咩見過要企人

因為108班次較疏

psypericarp 發表於 2022-11-27 00:53

所以冇跌得咁傷
但真係冇咩見過要企人

108 去銅鑼灣最致命行告士打道轉入去波斯富街,真係塞車塞到你怕,塞得來116去到Sogo 落車,同埋如果去時代廣場,116 天樂里行埋過去可能都快過108到,坐得過海其實都好清楚,只要試過一次你就唔夠膽再坐108,不過回程銅鑼灣仲平過116,咁緊係揀108 啦,不過差少少錢好多客都唔介意照上116,同埋116都幾密,所以都唔覺得客量好大分別,116/108/112 基本上有番以前大約70% 客量,怡和街上車個位置太方便

八百米 發表於 2022-11-27 01:44

psypericarp 發表於 2022-11-27 00:53
108 去銅鑼灣最致命行告士打道轉入去波斯富街,真係塞車塞到你怕,塞得來116去到Sogo 落車,同埋如果去時 ...

116堅拿道天橋都會塞,天樂里出軒尼詩再食埋燈位塞多塞都係死。唔會見得快過108。怕塞車去CWB其實搭106係最好(不過106啲班次要兩巴心情),不過如果去時代嗰頭.的確108以外嘅選擇也很多,除116外,101,111也得。回程過九龍下繁九記進取嘅班次確實為108打響了名堂,這幾年都keep住旺場。

ricky 發表於 2022-11-27 10:21

ccicoltd 發表於 2022-11-26 22:07
承啟道特快一向有捧場客,例如零碳、天寰都有人刻意等 608 往九龍城 (確實不多,但有)。

...

但5D改咗路,客量唔見得多咗

ricky 發表於 2022-11-27 10:29

八百米 發表於 2022-11-27 01:44
116堅拿道天橋都會塞,天樂里出軒尼詩再食埋燈位塞多塞都係死。唔會見得快過108。怕塞車去CWB其實搭106係 ...

101,111唔去銅鑼灣喎,要利景酒店落車行過去,都唔算近。

八百米 發表於 2022-11-27 13:23

ricky 發表於 2022-11-27 10:29
101,111唔去銅鑼灣喎,要利景酒店落車行過去,都唔算近。

所以我咪指如果去時代廣場嗰頭囉

leungky0528 發表於 2022-11-27 15:15

所以冇跌得咁傷
但真係冇咩見過要企人

所以對上一次就趁屯馬減班過quota俾961
不過以108到今日仲拖住堆好易虧錢嘅轉乘優惠
就知盤數都唔會太衰
頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: 城巴 608 乘客報告 - 筲箕灣往啟德段