bennyho1004 發表於 2022-11-28 19:06

56A/50M坐後感 20221128

話說放假一於入去觀察下咩環境,眼見6點都係地盤工人/學生為主

50m我係坐171班次5由屯門站上,屯門站上15個,沿途都有零星上落。入到屋村唔少學生/街坊由輕鐵站過來上車。到菁田又左20分鐘到。

之後坐1745菁田開56A,菁田/和田大部分係三行工人,村入面共上左大約30人。到兆康苑外圍上左20人,好多街坊/學生都係由44小巴條龍過來上車既。入到上水係上水站上左5個,新城路有15個。相信都係小巴503k既客。之後一直都係落客入到皇后山,可以話上水區內客有一定比例。全程1個鐘

總體50M係做到輕鐵+醫院線既功能,未來54區入哂伙後發展唔會差
56A應該好快會全日,客量同前景都會係最強大。當然最好就加上水區內雙向分段最少同78B睇齊。屯門總站如果可以延長去屯門碼頭會更好,56一係取消/改為粉嶺南-市中心

horivhyc 發表於 2022-11-28 19:19

佢哋一定會咁講:
56A都冇頂閘,50M都係運櫈,交牌啦!

0q9w8e 發表於 2022-11-28 19:21

50M拉置樂應該會更好

286X 發表於 2022-11-28 19:42

tommy14D 發表於 2022-11-28 19:47

有心做就晨早加班

286X 發表於 2022-11-28 19:51

Kj2052 發表於 2022-11-28 19:52

50M夜晚可以減到30分鐘一班

ky927 發表於 2022-11-28 20:23

56前景應該係過完標書指定時間就同56A合併,56A出現都係因為唔拉得56嘅權宜之計
反而可能照板煮碗,開多條入富蝶

咁就真係唔知263C快定兜環迴快啦

通返關就B3M食50M,執過B3M走線博谷大一條線仲好,咁就拉B3M入置樂啦。起碼952可以轉乘

bennyho1004 發表於 2022-11-29 02:18

286X 發表於 2022-11-28 19:51
建議50同56A提升至全日服務

呢個遲早既事

GD1570 發表於 2022-11-29 07:43

286X 發表於 2022-11-28 19:42
50M拉掃管芴應該會更好

掃管笏太長,拉落去只會更差。

頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 56A/50M坐後感 20221128