s20131417 發表於 2022-12-1 12:10

屯轉繁時新安排 有助減省巴士等候進站時間

九公新聞稿
九公於10月底起,在A1月台(263線)試行新安排,於工作日0700-0900時期間設立付費區
乘客於付費區入口以八達通 或 電子支付工具付款,便可進入付費區候車
付費區可容納約40名乘客候車,巴士到站時亦可即時上車,毋須再次付款,減省巴士平均排隊進站時間
有關安排試行一個月,巴士等候進站時間合共節省逾1小時

除此之外,九公亦透過不同措施,包括安排兩輛巴士同時上客等,以祈短期內進一步減少巴士等候進站的時間

jasonw 發表於 2022-12-1 17:56

九巴於屯門公路轉車站試行「先付款後上車」安排

自10月底起,九巴安排263試驗新安排

https://www.kmb.hk/news_detail.html?id=519&year=2022

12Lane 發表於 2022-12-1 12:20

又要推番部機出黎玩

LAK2 發表於 2022-12-1 12:22

「上月底」, 可能係尋日30/11 :lol

sunhoo 發表於 2022-12-1 12:32

係埋開晒前後門一齊上客?

小roy 發表於 2022-12-1 13:06

LAK2 發表於 2022-12-1 12:22
「上月底」, 可能係尋日30/11

的確係十月底,唔知頭唔知路就唔好衝出嚟住。

ccchhhuuunnn 發表於 2022-12-1 13:09

小roy 發表於 2022-12-1 13:06
的確係十月底,唔知頭唔知路就唔好衝出嚟住。

咁試行1個月係咪即係已經完咗?
(唔知頭唔知路所以先問)

kay 發表於 2022-12-1 13:09

59m最應該整付費區

kmb63x 發表於 2022-12-1 13:29

sunhoo 發表於 2022-12-1 12:32
係埋開晒前後門一齊上客?

係 上星期搭已經係先拍卡後排隊 係中門上車 個措施幾好

EvilKo 發表於 2022-12-1 13:46

kay 發表於 2022-12-1 13:09
59m最應該整付費區
付費區路線最好係安排晒係站頭,南行960/961都適合入付費區
至於北行59M如設付費區,乘客可能冇得叫三飛車(59M/59X/59A),要再諗諗點執

GD1570 發表於 2022-12-1 13:51

EvilKo 發表於 2022-12-1 13:46
付費區路線最好係安排晒係站頭,南行960/961都適合入付費區
至於北行59M如設付費區,乘客可能冇得叫三飛車 ...
其實北行上層除咗68A要補$0.7,同荃鐵三寶互轉外,轉其他車都係同等收費,其實可以諗諗點樣理順,然後由B5月台起設立。

不過咁樣就變相架架車都要喺站尾落客,唔可以偷雞喺站頭落車。

頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 屯轉繁時新安排 有助減省巴士等候進站時間