Yahvultal 發表於 2023-5-21 00:16

建議縮短 106

由於現時 106 線路線迂迴,吸引力不大,主要客源為 紅磡 / 土瓜灣 來往 銅鑼灣 一帶的乘客,故建議把路線縮短,詳情如下:港島總站縮短至耀東村;九龍總站縮短到啟德郵輪碼頭,同時因應路程縮短,全程收費減到 $ 11.0行車路線:啟德郵輪碼頭開啟德郵輪碼頭承景街承豐街香港兒童醫院常悅道臨華街香港輔助警察隊總部宏展街貴州街…康怡廣場太康樓鯉景灣西灣河站東欣苑東熹苑逸熹閣耀華樓耀東邨
耀東邨開耀東邨耀華樓景熹閣興東邨太寧街康怡廣場…富豪東方酒店譽港灣景泰街坪石邨臨華街香港兒童醫院承豐道啟德郵輪碼頭

cky 發表於 2023-5-21 00:51

首先,新九聯營現時係 10.9 而唔係 11

而且,點解仲有人認為 106 要縮短?呢個問題討論了 N 次,新九志在向港島流水,上耀東冇晒吸引力。縮去郵輪碼頭一帶同 608 爭客亦冇補於事,106 行木廠街慢過 608 都多人坐過後者,仲要失舊機場一帶固定客源,兩巴先唔會咁傻入啟德。

brianso198 發表於 2023-5-21 10:46

106入啟德?行完分分鐘仲長過原有路線就叫「路線縮短」?

(岩岩好認真咁跟樓主果條路線行, 幾乎同而家106行車里數係一模一樣, 路線縮短喎;P)

JX9097 發表於 2023-5-21 11:34

兩邊總站都唔可能縮短
九巴想食港島流水
新城想食九龍流水
再加上任何改動都要執過時段
點可能讓步…

brianso198 發表於 2023-5-21 12:24

JX9097 發表於 2023-5-21 11:34
兩邊總站都唔可能縮短
九巴想食港島流水
新城想食九龍流水

佢呢個方案時段可能過到骨
行車時間同以前幾乎一樣

不過流水客呢, 就...;P

天空之神 發表於 2023-5-21 20:23

新巴 3B 同 九巴 82

唔會縮短到

你諗吓城巴蝕大段路都要開 A5A/5D 同A2F 就知幾好做啦
頁: [1]
查看完整版本: 建議縮短 106