bennyho1004 發表於 2023-8-4 16:14

東鐵過海一年後紅隧線應該點樣保持競爭力?

而家紅隧巴士使用人數大減尢其104/171/182
不過都有一定使用人次始終金鐘太逼
如果兩巴可以聯合搞免費互轉相信有助重組路線節省資源
甚至考慮同政府商討一齊同港鐵合作宣傳部分地區用隧巴分流東鐵得9卡既龐大客量

S3bl430 發表於 2023-8-4 16:16

其實104,182減完班後,客量都算正常,
還有更多不正常的路線,例如170

我諗巴士公司希望止蝕,多於保持競爭力
對於部份客量斷崖下跌的路線,
巴士公司會認為最優解的班次數量是0

tommy14D 發表於 2023-8-4 16:16

冇得搞,兩間都想做對家流水

Peter03145212 發表於 2023-8-4 16:17

紅隧塞車有改善嘅話應該會有返啲吸引力嘅,另外班次亦都係另外一個問題

bennyho1004 發表於 2023-8-4 16:22

S3bl430 發表於 2023-8-4 16:16
其實104,182減完班後,客量都算正常,
還有更多不正常的路線,例如170

呢期放工全部都有坐過,104/182都坐滿。170都仲有銅鑼灣客。
不過170 182一早要處理,南區應該開條新東西隧線行青沙。170縮短落天后學969x咁特快落銅鑼灣。三隊分流之後可以用多d西隧。182改九龍區除紅隧不停站

sunhoo 發表於 2023-8-4 16:34

埋傻啦,港鐵會配合你以隧巴分流東鐵嗎?
巴士與其在中西區同南區過海嘅市場同鐵廝殺,不妨在東區過海市場同鐵玩田忌賽馬。
例如早繁加多班102P定點班次以令乘客回復信心,唔好再因正綫到達紅隧口班次不穩而頂閘留後。

Mercer 發表於 2023-8-4 16:43

tommy14D 發表於 2023-8-4 16:16
冇得搞,兩間都想做對家流水

巴士公司好想做港島流水.

對面就有招標線就唔急, 西九有半邊97_, E車, 東九就有啟德線, E車A車, 仲有將南果堆79_

港島就得果啲108 673 936 968 有得流吓, 港島東就得613
所以就算荃葵青西九躺平都想做對面唔想做果堆過海線.

bennyho1004 發表於 2023-8-4 17:40

Mercer 發表於 2023-8-4 16:43
巴士公司好想做港島流水.

對面就有招標線就唔急, 西九有半邊97_, E車, 東九就有啟德線, E車A車, 仲有將 ...

其實咁落去根本無著數,流水食得幾多仲拖慢車程。不如認真重組

118p已經可以全日 118縮短落柴灣站兼兜筲箕灣
117全日俾171唔經銅鑼灣
106/102都可以分拆
到時117 103 171 109 110都可以用轉車站救番起

YUU 發表於 2023-8-4 17:52

bennyho1004 發表於 2023-8-4 17:40
其實咁落去根本無著數,流水食得幾多仲拖慢車程。不如認真重組

118p已經可以全日 118縮短落柴灣站兼兜筲 ...

171冇得救,始終鴨島坐地鐵快太多

JX9097 發表於 2023-8-4 18:07

九巴想做港島流水
城巴想做九龍流水
此po已完
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 東鐵過海一年後紅隧線應該點樣保持競爭力?