757 發表於 2023-8-10 22:12

建議九巴重開693 尚德↔中環 (交易廣場) 經將藍隧道

將軍澳-藍田隧道西行管道內有支路直接通往東區海底隧道。取道將藍隧道及東隧過海的690S及694S行車時間理想,同時將軍澳綫於繁忙時間載客量飽和,讓690S及694S成功吸引將軍澳綫沿線居民乘搭。另外,尚德邨前往將軍澳站需步行約10分鐘,導致服務尚德的巴士路線仍然有一定客量。

為配合將藍隧道通車帶來更快的過海路線,以及分流將軍澳綫客量,建議九巴重新開辦693線,並改經將藍隧道。為縮短路線前往核心商業區的車程,建議693改經東區走廊,往港島方向直達灣仔,往尚德方向於興發街上橋。

行車路線
尚德開:
尚德邨通道、唐明街、寶順路、將藍公路、東區海底隧道、東區走廊、維園道、告士打道、夏慤道、紅棉路、金鐘道、皇后大道中、畢打街、康樂廣場及港景街

中環開:
干諾道中、紅棉路、金鐘道、軒尼詩道、怡和街、高士威道、興發街、東區走廊、東區海底隧道、藍田交匯處、將藍公路、寶順路、唐明街及尚德邨通道

停站
尚德開:

[*]尚德總站
[*]唐明街公園
[*]舊灣仔警署
[*]分域街
[*]海富中心
[*]長江集團中心
[*]畢打街
[*]交易廣場巴士總站

中環開:

[*]交易廣場巴士總站
[*]大會堂
[*]金鐘站
[*]盧押道
[*]菲林明道
[*]史釗域道
[*]杜老誌道
[*]灣仔消防局
[*]百德新街
[*]維多利亞公園
[*]興發街
[*]唐明苑
[*]尚德總站

班次
尚德開: 星期一至五 08:10

中環開: 星期一至五 18:10

收費:
全程 $14.8
舊灣仔警署往中環 $7.2

LHP690S 發表於 2023-8-10 22:31

又尚德村巴?唔好喎。其實可以藍塘傲 / 海天晉開

757 發表於 2023-8-11 12:39

LHP690S 發表於 2023-8-10 22:31
又尚德村巴?唔好喎。其實可以藍塘傲 / 海天晉開

唔服務將南,係想避免善水反對

LHP690S 發表於 2023-8-11 13:13

比城巴開咪得囉 , 得咗

Peter03145212 發表於 2023-8-11 13:40

757 發表於 2023-8-11 12:39
唔服務將南,係想避免善水反對

單做尚德你覺得夠客咩?

YouTime 發表於 2023-8-11 13:47

692P臨摺之前都係靠尚德撐起,不過依家尚德多左兩蚊機,行去將站條路又舒服過以前
淨做尚德未必夠做,最穩陣嘅話做埋彩明

757 發表於 2023-8-11 14:12

Peter03145212 發表於 2023-8-11 13:40
單做尚德你覺得夠客咩?
我覺得夠客坐滿一班車,因為繁忙時間將軍澳站都唔係容易上車,同埋693行將南時間對比地鐵+步行有競爭力。

LHP690S 發表於 2023-8-11 14:14

我覺得夠客坐滿一班車

你當黨鐵部2蚊機同條橋係廢嘅?
仲有早繁過海出閘係會平D

Peter03145212 發表於 2023-8-11 14:27

我覺得夠客坐滿一班車,因為繁忙時間將軍澳站都唔係容易上車,同埋693行將南時間對比地鐵+步行有競爭力。
...

我唔係咁睇囉,繁忙時間將軍澳站難上車的確係事實,但地鐵勝在速度夠快又穩定,再加上又平,呢個就係點解將軍澳人喺將軍澳綫過咗海之後會揀坐佢過海

757 發表於 2023-8-11 14:28

LHP690S 發表於 2023-8-11 14:14
你當黨鐵部2蚊機同條橋係廢嘅?
仲有早繁過海出閘係會平D

2蚊機同行人天橋係會吸引到部分乘客,但我相信有足夠乘客對價錢無咁敏感,願意乘搭693換取舒適
頁: [1] 2
查看完整版本: 建議九巴重開693 尚德↔中環 (交易廣場) 經將藍隧道