757 發表於 2023-10-16 22:56

[銅鑼灣直出] 建議開辦948C

青衣南有三間平價酒店,每晚均有大量拖喼乘客在銅鑼灣購物後乘搭948前往青衣,經常導致行李擠滿一地,後段乘客難以上車。為疏導返回青衣酒店的遊客、確保灣仔打後948乘客能上車,同時加快回車,建議開辦948C線,以堅拿道東為港島區尾站,簡化青衣區內走線,並指定設行李架巴士行走。

途經:英皇道、銀幕街、琉璃街、英皇道、高士威道、禮頓道、伊榮街、邊寧頓街、怡和街、軒尼詩道、杜老誌道、內告士打道、告士打道、夏慤道、夏慤道天橋、干諾道中、畢打街隧道、干諾道中、林士街天橋、干諾道西天橋、西區海底隧道、西九龍公路、青葵公路、葵青路、葵青橋、青衣交匯處、青衣路、青康路、青衣西路、楓樹窩路、担杆山交匯處及青敬路

停站:天后站、香港中央圖書館、怡和街、堅拿道東、西隧轉車站(B4)、長青邨青桃樓、美景花園、長青巴士總站、青盛苑、青華苑、長亨邨、長安邨

班次:每日 21:50 (城巴) 22:10 (九巴)

收費:全程 $19.5
西區海底隧道 $11.8
長青邨青桃樓起 $6.4

cky 發表於 2023-10-16 23:33

遊客係見車就上,先唔會同你坐一日一班指定班。仲要呢批係神州貴賓,你限佢坐車,因住話你其是佢地兼唔呆角。

Peter03145212 發表於 2023-10-17 08:25

其實不如學960同968,開星級專線叫P948

757 發表於 2023-10-17 09:51

cky 發表於 2023-10-16 23:33
遊客係見車就上,先唔會同你坐一日一班指定班。仲要呢批係神州貴賓,你限佢坐車,因住話你其是佢地兼唔呆角 ...

冇話限制任何人坐948正常班次,不過可以限制行李唔可以影響輪椅上落。要運更多行李就等948C嘅行李架車。

757 發表於 2023-10-17 09:52

Peter03145212 發表於 2023-10-17 08:25

如果收得貴過948嘅話,班price sensitive嘅遊客應該唔會坐

天空之神 發表於 2023-10-17 11:08

跟返正例超大行李唔比上車咪算

正經野唔做 ,9 萬人都想有銅鑼灣直出西隧車

成個大西北同荃葵都想要

反而走去開 2 班車比酒店客….

deal5354 發表於 2023-10-17 11:13

948本身既收費已經貴過港鐵, 而且港島去青衣車程唔算長,
開條豪華線黎托咩?

LHP690S 發表於 2023-10-21 11:40

不如將948某D車換做有行李架嘅就算La

cky 發表於 2023-10-22 05:29

757 發表於 2023-10-17 09:51
冇話限制任何人坐948正常班次,不過可以限制行李唔可以影響輪椅上落。要運更多行李就等948C嘅行李架車。 ...

咁又要分開行李客整架行李架車
又可以俾佢坐番正常車
架行李車走咗咪一樣要同正常客迫
更加唔會為咗呢班強國客就將啲行李架車調過嚟
咁呢條 c 線咪開嚟都多餘囉
頁: [1]
查看完整版本: [銅鑼灣直出] 建議開辦948C