EX-TL 發表於 2023-10-18 16:32

建議政府建造寶琳路天橋連接將軍澳隧道巴士轉乘站

建議在將軍澳隧道收費廣場騰空用地興建行車天橋連接將軍澳隧道巴士轉乘站與寶琳路/安愉道一帶, 以改善秀茂坪道/寶琳路交界擠塞及加強安達臣石礦場住宅區的道路接駁.

新行車天橋可供專營巴士及其他車輛使用, 用以分流安達臣石礦場住宅區(安愉道)和翠林邨 康盛花園 茅湖仔 馬游塘(寶琳路)往返港九市區的車輛, 減輕寶達邨外一段寶琳路和秀茂坪道的交通壓力.

專營巴士可通過新行車天橋直接連繫到將軍澳隧道巴士轉乘站, 車程得以明顯縮短之外, 附近藍田北部居民出行將有更多選擇, 而繼續途經寶達邨外一段寶琳路的巴士路線, 則有望因車輛減少而減省行車時間, 寶達邨居民亦可以利用即將落成的行人設施便捷往來將軍澳隧道巴士轉乘站.

基於寶琳路和將軍澳隧道收費廣場之垂直落差大, 技術上可在寶達邨達怡樓以東及將軍澳隧道管道口之間的半空加設大迴圈, 增加車輛上下斜時的安全性, 而往寶琳路方向的天橋末端, 可利用行車隧道接入寶琳路慢線.

寶達邨外交通繁忙問題實在刻不容緩, 冀望各種可行性的建議能夠呈現出來, 並且得以落實, 塑造一個宜居的安達臣新發展區.

天空之神 發表於 2023-10-18 20:36

塊地用黎起東九龍綫總站同上蓋物業,諗都唔好諗

JX9097 發表於 2023-10-18 23:44

就算畀樓主起到條天橋
巴士基本上都係用唔到
因為九巴唔會放棄將軍澳價做秀茂坪嘅屎忽數

LHP690S 發表於 2023-10-19 01:17

最多喺安秀道燈口棟牌叫私家車轉入去

LAK2 發表於 2023-10-20 11:55

連德道橋加站都唔算易
(要處理行車線分配)
但都一定易過你咁搞

EX-TL 發表於 2023-10-20 12:23

奇怪, 條橋起嚟有效疏導車流, 令安愉道 寶琳路車輛可以不用駛經寶達邨外秀茂坪道交界, 變相增大車容, 巴士繼續行經寶達邨, 車程有望加快, 都咁多人仆住出嚟反對!

條橋起得出嚟, 加一條線直入轉車站咁正常都唔鍾意, 真係有趣!!

天空之神 發表於 2023-10-20 17:21

EX-TL 發表於 2023-10-20 12:23
奇怪, 條橋起嚟有效疏導車流, 令安愉道 寶琳路車輛可以不用駛經寶達邨外秀茂坪道交界, 變相增大車容, 巴士 ...

點解唔係寶林路,將隧底加支路入將隧?
成件事同寶達起橋無分別

不過就會多一班人要求翠林直出

EX-TL 發表於 2023-10-20 19:59

天空之神 發表於 2023-10-20 17:21
點解唔係寶林路,將隧底加支路入將隧?
成件事同寶達起橋無分別

建議先睇清楚條橋位置.

天空之神 發表於 2023-10-20 22:33

EX-TL 發表於 2023-10-20 19:59
建議先睇清楚條橋位置.
建議你睇埋 #2 🙄

呢條橋可行性係 0

所以先提出其他可行性
------------
補充 該位置未來發展

圖片來源:
https://m.facebook.com/story.php/?id=100064325186828&story_fbid=478545897632912

如果呢個位用埋,東九龍綫隨時要再畫過

EX-TL 發表於 2023-10-21 16:50

上蓋發展其實都要整條馬路駁寶琳路, 加埋另一邊馬路打通成一條橋, 唔明點解你話可行性係0.
頁: [1] 2
查看完整版本: 建議政府建造寶琳路天橋連接將軍澳隧道巴士轉乘站