LN92830 發表於 2023-12-3 20:31

建議E41/E42/E42P來回改經青沙公路

現時E41/E42/E42P來回都繞經青衣北岸公路(E41)/青衣西路(E42/E42P), 擔杆山交匯處, 青荃路, 青荃橋, 德士古道, 德士古道(北), 象鼻山路及城門隧道, 導致行車時間需時接近1小時.
有見及此, 本文建議E41/E42/E42P來回改經青葵公路(長青隧道), 呈祥道, 青沙公路(尖山隧道/沙田嶺隧道)後返回原有路線.

取消巴士站(只限E42/E42P來回)*

[*]大圍道
[*]長亨邨
[*]青華苑
新增巴士站(E41/E42/E42P)

[*]青沙公路轉車站

*受影響之青衣居民, 請乘搭上述路線.
青衣(長亨邨/青華苑)<->機場(經 : 東涌) : E32
青衣(長亨邨/青華苑)<->沙田(博康)(經 : 大圍/沙田市中心) : 249X
青衣(長亨邨/青華苑)<->火炭(經 : 瀝源/禾輋) : 249X<->280X

好處

[*]節省1/4行車時間
[*]可以在青沙公路轉車站轉乘其他九巴路線

歡迎討論:lol

kitarolo 發表於 2023-12-3 21:00

青沙比城隧係多2~3公里,一個
唔覺意兜夠60km就可收$17.6

的士/私家車經青沙真心係慳到
幾分鐘,因為德士古道限50,但巴士
就唔明顯,更無法節省四份一時間!
咁明顯嘅A47X唔經呈祥道?

JH_LE4612 發表於 2023-12-3 21:44

kitarolo 發表於 2023-12-3 21:00
青沙比城隧係多2~3公里,一個
唔覺俾兜夠60km就可收$17.6

依家54.1/56.7km,唔知到時開埋新 terminal 會點兜啦,不過都好難上60...我係橙公司我真係唔介意E41入埋城隧轉車站慢慢塞,到時73X又收多架,正。

Peter03145212 發表於 2023-12-3 22:22

真係唔明,沙田大埔嘅線行城隧嘅好地地,行青沙做乜,根本就慳唔到時間

天空之神 發表於 2023-12-3 23:39

慳唔到時間,因為里數會激增😂

停青沙只係為左比班客轉車

我唔太信開一個缺口平過 A43轉 E 線 就真

3asv166@w3 發表於 2023-12-4 01:16

有另二好處嘅,一就係乘客可以欣賞三橋風景,趁離開香港前好好享受美麗巴士之旅,二就係可以避開象鼻山路同城隧公路嘅上斜唒油黑點,減少巴士性能負擔同延長續航距離

286X 發表於 2023-12-4 01:27

kitarolo 發表於 2023-12-4 05:40

天空之神 發表於 2023-12-3 23:39
停青沙只係為左比班客轉車 我唔
太信開一個缺口平過 A43轉E線就真

有屯赤後都無話缺唔缺口
276P>E36, 261>E33 無BBI
都有客(例如兩蚊)嚟避搭A43
華明更一直都可以73/73A轉E41

E41停城隧祗要兩方向照收
$14.4完全無BBI,載通其實仲
袋多咗錢,正如#3講實有人見
73X繁時入大埔唔夠載而上貴線

YY487 發表於 2023-12-4 05:47

kitarolo 發表於 2023-12-4 05:51

3asv166@w3 發表於 2023-12-4 01:16
有另二好處嘅,一就係乘客可以欣賞三橋風景,趁離開香港前好好享受美麗巴士之旅,二就係可以避開象鼻山路同 ...

當黃公司都塞部份E線入東涌北
拖慢車程,龍運就算唔照抄都唔可能
將E41提速。用E線做白石角咩? 新區
一般祗會放A線入去,但就整到A47X嘅
特別班連自身嘅下一班都追得返。
頁: [1] 2
查看完整版本: 建議E41/E42/E42P來回改經青沙公路