hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議E41/E42/E42P來回改經青沙公路
開啟左側

建議E41/E42/E42P來回改經青沙公路

LN92830 發表於 2023-12-3 20:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時E41/E42/E42P來回都繞經青衣北岸公路(E41)/青衣西路(E42/E42P), 擔杆山交匯處, 青荃路, 青荃橋, 德士古道, 德士古道(北), 象鼻山路及城門隧道, 導致行車時間需時接近1小時.
有見及此, 本文建議E41/E42/E42P來回改經青葵公路(長青隧道), 呈祥道, 青沙公路(尖山隧道/沙田嶺隧道)後返回原有路線.

取消巴士站(只限E42/E42P來回)*
  • 大圍道
  • 長亨邨
  • 青華苑
新增巴士站(E41/E42/E42P)
  • 青沙公路轉車站

*受影響之青衣居民, 請乘搭上述路線.
青衣(長亨邨/青華苑)<->機場(經 : 東涌) : E32
青衣(長亨邨/青華苑)<->沙田(博康)(經 : 大圍/沙田市中心) : 249X
青衣(長亨邨/青華苑)<->火炭(經 : 瀝源/禾輋) : 249X<->280X

好處
  • 節省1/4行車時間
  • 可以在青沙公路轉車站轉乘其他九巴路線

歡迎討論

kitarolo 發表於 2023-12-3 21:00 | 顯示全部樓層

青沙比城隧係多2~3公里,一個
唔覺意兜夠60km就可收$17.6

的士/私家車經青沙真心係慳到
幾分鐘,因為德士古道限50,但巴士
就唔明顯,更無法節省四份一時間!
咁明顯嘅A47X唔經呈祥道?
JH_LE4612 發表於 2023-12-3 21:44 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2023-12-3 21:00
青沙比城隧係多2~3公里,一個
唔覺俾兜夠60km就可收$17.6

依家54.1/56.7km,唔知到時開埋新 terminal 會點兜啦,不過都好難上60...我係橙公司我真係唔介意E41入埋城隧轉車站慢慢塞,到時73X又收多架,正。
Peter03145212 發表於 2023-12-3 22:22 | 顯示全部樓層

真係唔明,沙田大埔嘅線行城隧嘅好地地,行青沙做乜,根本就慳唔到時間
天空之神 發表於 2023-12-3 23:39 | 顯示全部樓層
慳唔到時間,因為里數會激增😂

停青沙只係為左比班客轉車

我唔太信開一個缺口平過 A43轉 E 線 就真
.
3asv166@w3 發表於 2023-12-4 01:16 來自手機 | 顯示全部樓層
有另二好處嘅,一就係乘客可以欣賞三橋風景,趁離開香港前好好享受美麗巴士之旅,二就係可以避開象鼻山路同城隧公路嘅上斜唒油黑點,減少巴士性能負擔同延長續航距離
286X 發表於 2023-12-4 01:27 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2023-12-4 05:40 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-12-3 23:39
停青沙只係為左比班客轉車 我唔
太信開一個缺口平過 A43轉E線就真

有屯赤後都無話缺唔缺口
276P>E36, 261>E33 無BBI
都有客(例如兩蚊)嚟避搭A43
華明更一直都可以73/73A轉E41

E41停城隧祗要兩方向照收
$14.4完全無BBI,載通其實仲
袋多咗錢,正如#3講實有人見
73X繁時入大埔唔夠載而上貴線
YY487 發表於 2023-12-4 05:47 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2023-12-4 05:51 | 顯示全部樓層

3asv166@w3 發表於 2023-12-4 01:16
有另二好處嘅,一就係乘客可以欣賞三橋風景,趁離開香港前好好享受美麗巴士之旅,二就係可以避開象鼻山路同 ...

當黃公司都塞部份E線入東涌北
拖慢車程,龍運就算唔照抄都唔可能
將E41提速。用E線做白石角咩? 新區
一般祗會放A線入去,但就整到A47X嘅
特別班連自身嘅下一班都追得返。