tszhinchan3 發表於 2024-1-29 09:43

錦駿苑未來巴士站逼所有馬鞍山巴士經亞公角街?

根據沙交最新資訊,連接欣安邨二期至錦駿苑之天橋將於2月啟用。
現時已入伙之錦駿苑居民如要坐巴士,就要沿以前條單車路行去富安總站或者亞公角街。
運輸署計劃會係馬鞍山路錦駿苑對出設立新巴士站,而對面欣安邨二期近油站對出亦會有新巴士站。
本來好多交通組織都預計就算起左巴士站,巴士停站之後仍然可以行返出馬鞍山路去大老山公路
但目前南行巴士站對出一條綫已經起左欄杆至連接恆德街個入口,意味著如果日後D巴士經近錦駿苑個站,就一定要入亞公角街
而沙交目前估計除左681之外,所有本身經亞公角街之巴士都會停站。
即係如果日後D完善區議員提要求681停站就GG

GD1570 發表於 2024-1-29 10:01

要求同理唔理會係兩回事。

唔駛過份擔憂囉!

tszhinchan3 發表於 2024-1-29 10:05

GD1570 發表於 2024-1-29 10:01
要求同理唔理會係兩回事。

唔駛過份擔憂囉!

如果真係唔理,點解40S會由原本唔經亞公角街變經?點解87D五班特快要cut?

PF2802 發表於 2024-1-29 10:08

tszhinchan3 發表於 2024-1-29 10:05
如果真係唔理,點解40S會由原本唔經亞公角街變經?點解87D五班特快要cut?
...
40S仲存在?40E經唔經?681經咗未?

Ripkaby 發表於 2024-1-29 10:16

唔明樓主點解話停新巴士站嘅線一定要入亞公角街
佢最後都係要入番大水坑/大埔個條線 1+2線合1
去到馬鞍山路可以cut番出沙田/九龍
黃色即係拆,依家馬鞍山路通去西沙路嘅slip lane會搬前,俾車有多D位切線

同埋個人覺得681好可能停呢個站
應該執到唔少鐵客(/680客),有得直出公路過港島,又大機會D有位坐

kwn1029 發表於 2024-1-29 10:28

其實 681 停呢個站作用係好大既,唔認為 681 停呢個站有咩不妥
有生意為何不做,本身 681 馬鞍山 coverage 已經唔係大

busnrail_fans 發表於 2024-1-29 10:43

睇返呢條片嘅05:50-06:03,似乎仲有得cut得返去右線去返大坑站旁邊段highway喎
https://www.youtube.com/watch?v=QkVl5twJcyo

eric278 發表於 2024-1-29 10:56

去到馬鞍山路 ...
由最新的Google Map街景圖顯示
巴士路線駛入馬鞍山路近錦駿苑的新支路後(該處的新巴士站)
是可以由「大水坑/大埔」路牌指示靠右駛回馬鞍山路的最左線
再Cut向第三線(往沙田市中心/九龍方向)

另外,未來城巴投得的十四鄉五條巴士線,除了一條以馬鞍山市中心作總站的路線外
其餘四條分別往來沙田市中心、荃灣/長沙灣、尖沙咀及觀塘商貿區/九龍灣商貿區的路線
亦都有機會停靠錦駿苑北行車站
(南行則因為馬鞍山繞道無法切入錦駿苑支路,導致該四條線無法停靠)

Ohm 發表於 2024-1-29 10:57

kwn1029 發表於 2024-1-29 10:28
其實 681 停呢個站作用係好大既,唔認為 681 停呢個站有咩不妥
有生意為何不做,本身 681 馬鞍山 coverage...
你搞錯咗重點? 樓主係擔心如果681停咗錦駿苑,會返唔出馬鞍山路,咁就相當唔妥當喇,當然如果最終道路計劃係停完站都出得返馬鞍山路嘅,咁咪無問題囉
另外,我感覺到呢個站將來可能會變咗馬鞍山轉車站 :shutup::shutup:

12Lane 發表於 2024-1-29 10:58

去到馬鞍山路 ...
嘩眾取寵,誤導版友,係樓主一貫風格。;P
睇現場同規劃圖已經明顯有答案嘅野都可以吹個咁嘅故事出黎:L
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 錦駿苑未來巴士站逼所有馬鞍山巴士經亞公角街?