rheneaschoi 發表於 2024-3-25 12:40

網上流傳城巴新增簡體字電牌Data

https://www.facebook.com/groups/168146664919/?multi_permalinks=10161099145909920

來源:北區巴士聯盟 Dixie Polara

hkitalk.media 發表於 2024-3-25 16:40

網上流傳城巴口岸路線 B8 增設簡體字路線牌顯示,消息指其他口岸路線亦會設簡體字路線顯示,方便內地同胞,加速中港融合。 Photo: Dixie Polara
小編想知「B7短途班次」會唔會改名做「B7路区间车」?

superlo 發表於 2024-3-25 13:12

澳門有關閘巴士公司
香港有香園圍巴士公司

Togepi 發表於 2024-3-25 13:22

淨係口岸線加轉牌ok, 但其他真係唔好加, 係加都唔好整到個殘體轉牌鬼死咁耐先轉返繁體, 有啲真係睇唔明:Q

VK4642 發表於 2024-3-25 13:49

搭B8多數都係本地$2客同大陸通勤客,都睇得明繁體字,有必要用簡體字嗎?

AVD1 發表於 2024-3-25 14:14

Togepi 發表於 2024-3-25 13:22
淨係口岸線加轉牌ok, 但其他真係唔好加, 係加都唔好整到個殘體轉牌鬼死咁耐先轉返繁體, 有啲真係睇唔明 ...

今時唔同往日,你唔識未學囉;
而家要你去就人,唔係人地就你。就係咁無奈 …

violet 發表於 2024-3-25 14:21

其實大陸人都識睇繁體字啦,正如港澳台人都識睇簡體字

neoplan720p 發表於 2024-3-25 14:25

誰大誰惡誰正確:L

kitarolo 發表於 2024-3-25 14:53

violet 發表於 2024-3-25 14:21
其實大陸人都識睇繁體字啦,正如港澳台人都識睇簡體字

寫就未必寫得啱,但華人
肯定識睇晒兩款。如非警告
或罰款等就可以拗無簡體版本

不過呢個年代表忠重要過一切

dennis28a 發表於 2024-3-25 15:34

姐係咁,如果寫簡體字回解唔係寫蓮塘口岸?
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 網上流傳城巴新增簡體字電牌Data