ac 發表於 2005-8-14 13:23

深圳 SBG 福田歐V 13.7米 樣本車

深圳 SBG 福田歐V 13.7米 樣本車

http://www.tintinphoto.com/tintinphoto%5CimgFiles%5Cpersonal%5C644717OQ235.jpg

http://www.tintinphoto.com/tintinphoto%5CimgFiles%5Cpersonal%5C644716P0KMX.jpg

歡迎討論

Wattyung 發表於 2005-8-14 13:55

其實香港都可以用呢個長度的車,香港政府咁鐘意跟英國例,呢方面就要學啦,
倫敦D路同香港差唔多,哪邊都有13米Neoplan同平治掛接啦!

呢部車可載127人,比得上香港各大金巴及超直呀?

整幾部行249M就好啦...........(幻想中)

kychung 發表於 2005-8-14 14:54

但係從佔用路面多少ge角度黎睇
與其買咁長ge單層車
不如買多D雙層短車好過
需知道有時唔只係轉彎時ge靈活性
短車響D多車ge路(例如英皇道同彌敦道)要埋站/出站/cut線時都易D攝位啦
何況13.7米長ge車真係唔係度度都行得
買咁長ge單層車難免減低派車調動ge靈活性
只要睇下而家D單層猛男集中響邊D地方就知

S3BL121 發表於 2005-8-14 15:03

kychung在 2005-8-14 02:54 PM 發表:

但係從佔用路面多少ge角度黎睇
與其買咁長ge單層車
不如買多D雙層短車好過
需知道有時唔只係轉彎時ge靈活性
短車響D多車ge路(例如英皇道同彌敦道)要埋站/出站/cut線時都易D攝位啦
何況13.7米長ge車真係唔係度 ...

你說得對
好多地方都會因自身的難處
而不能行走雙層巴士
所以他們唯一的出路係發展更長的單層巴士
或者掛接巴士。

所以小弟真係唔明白
倫敦要走回頭路
用番掛接巴士
而唔用雙層巴士。

Chi_Hang 發表於 2005-8-14 15:20

請問醒有冇廳相呀, 唔該。:P

ksmbh 發表於 2005-8-14 16:56

Wattyung在 2005-8-14 01:55 PM 發表:

其實香港都可以用呢個長度的車,香港政府咁鐘意跟英國例,呢方面就要學啦,
倫敦D路同香港差唔多,哪邊都有13米Neoplan同平治掛接啦!

呢部車可載127人,比得上香港各大金巴及超直呀?

整幾部行249M就好啦 ...

長單層車行短途流水線就好,
如果大量用其實舒適度冇雙層巴士咁好,
始終呢類車通常都係要大部分乘客罰企.
不過對老人家黎講,
會比直梯巴好,
至少一上車好快可以有座位區.

國內城市的人口密度,
雙層巴士本應有發展空間,
而家方向朝向單層有點可惜.

ek2409 發表於 2005-8-14 17:12

其實呢樣野都要一步步黎既,首先係做好
兩軸單層車,而家開始發展三軸單層車,
三軸車發展成熟之後再攪三軸雙層車,其實
我覺得以國內城巴發展速度睇黎,香港專利
巴士公司遲早一日會試用國產巴士既#;)

kychung 發表於 2005-8-14 20:32

其實好明顯地
的確見到國產汽車(唔只巴士)響質素方面係進步左
(起碼個樣比較見得下人 唔似以前咁十年如一日都仲係蘇聯style)
呢個好大程度上係同大陸入世有關
響高中時曾經參加過一個關於改革開放ge專題報告比賽
曾經有資料話大陸入世之前大部份車廠除左做野馬虎之外
效率亦都好低
聽講有D每年ge產量不足5部
有D仲係拆左其他廠ge車再砌番埋就當係自己出
所以當時曾經唔少評論員都認為
大陸入世之後第一個會收皮ge行業係汽車業

當然汽車業都唔會坐響度等死
所以唯有銳意改革尋求出路
近年有個別一兩個比較突出ge品牌甚至可以衝出大陸
不過除左果一D之外
如果有坐過大陸巴士
都可以感覺到大陸大部份廠家出ge車都只係"好睇唔好食"
性能同舒適度方面仍然唔係咁好
小弟唔係用有色眼鏡去睇國貨
因為有D靚ge的確係幾靚
呢兩三年的確有唔少本來睇國貨唔上眼
剩係買歐州貨ge長途巴公司都改買金龍
但整體而言
小弟覺得如果大陸車ge質素普遍連韓國車都仲未追得過

millertong 發表於 2005-8-14 20:46

尾轆估定or可動

bose_hung 發表於 2005-8-14 20:51

ksmbh在 2005-8-14 04:56 PM 發表:
國內城市的人口密度,
雙層巴士本應有發展空間,
而家方向朝向單層有點可惜.

這或者同「國民質素」有關……

小弟唔係有心「踩同胞」,
不過大陸的確有好多行為都「好唔文明」,
例如地鐵站黃線會以簡體字寫上「請勿蹲姿侯車」,
可見一斑……

以此推斷,