hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 深圳 SBG 福田歐V 13.7米 樣本車
開啟左側

深圳 SBG 福田歐V 13.7米 樣本車

ac 發表於 2005-8-14 13:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

深圳 SBG 福田歐V 13.7米 樣本車

歡迎討論
AC - Alexander Chan
Wattyung 發表於 2005-8-14 13:55 | 顯示全部樓層
其實香港都可以用呢個長度的車,香港政府咁鐘意跟英國例,呢方面就要學啦,
倫敦D路同香港差唔多,哪邊都有13米Neoplan同平治掛接啦!

呢部車可載127人,比得上香港各大金巴及超直呀?

整幾部行249M就好啦...........(幻想中)
kychung 發表於 2005-8-14 14:54 | 顯示全部樓層
但係從佔用路面多少ge角度黎睇
與其買咁長ge單層車
不如買多D雙層短車好過
需知道有時唔只係轉彎時ge靈活性
短車響D多車ge路(例如英皇道同彌敦道)要埋站/出站/cut線時都易D攝位啦
何況13.7米長ge車真係唔係度度都行得
買咁長ge單層車難免減低派車調動ge靈活性
只要睇下而家D單層猛男集中響邊D地方就知
南粵急行 rail.kychung.com
S3BL121 發表於 2005-8-14 15:03 | 顯示全部樓層

[ref=338229]kychung[/ref]  在 2005-8-14 02:54 PM 發表:

但係從佔用路面多少ge角度黎睇
與其買咁長ge單層車
不如買多D雙層短車好過
需知道有時唔只係轉彎時ge靈活性
短車響D多車ge路(例如英皇道同彌敦道)要埋站/出站/cut線時都易D攝位啦
何況13.7米長ge車真係唔係度 ...

你說得對
好多地方都會因自身的難處
而不能行走雙層巴士
所以他們唯一的出路係發展更長的單層巴士
或者掛接巴士。

所以小弟真係唔明白
倫敦要走回頭路
用番掛接巴士
而唔用雙層巴士。
粵B 66645 311常用車
Chi_Hang 發表於 2005-8-14 15:20 | 顯示全部樓層
請問醒有冇廳相呀, 唔該。
ksmbh 發表於 2005-8-14 16:56 | 顯示全部樓層
[ref=338206]Wattyung[/ref]  在 2005-8-14 01:55 PM 發表:

其實香港都可以用呢個長度的車,香港政府咁鐘意跟英國例,呢方面就要學啦,
倫敦D路同香港差唔多,哪邊都有13米Neoplan同平治掛接啦!

呢部車可載127人,比得上香港各大金巴及超直呀?

整幾部行249M就好啦 ...

長單層車行短途流水線就好,
如果大量用其實舒適度冇雙層巴士咁好,
始終呢類車通常都係要大部分乘客罰企.
不過對老人家黎講,
會比直梯巴好,
至少一上車好快可以有座位區.

國內城市的人口密度,
雙層巴士本應有發展空間,
而家方向朝向單層有點可惜.
ek2409 發表於 2005-8-14 17:12 | 顯示全部樓層

其實呢樣野都要一步步黎既,首先係做好
兩軸單層車,而家開始發展三軸單層車,
三軸車發展成熟之後再攪三軸雙層車,其實
我覺得以國內城巴發展速度睇黎,香港專利
巴士公司遲早一日會試用國產巴士既#;)
kychung 發表於 2005-8-14 20:32 | 顯示全部樓層
其實好明顯地
的確見到國產汽車(唔只巴士)響質素方面係進步左
(起碼個樣比較見得下人 唔似以前咁十年如一日都仲係蘇聯style)
呢個好大程度上係同大陸入世有關
響高中時曾經參加過一個關於改革開放ge專題報告比賽
曾經有資料話大陸入世之前大部份車廠除左做野馬虎之外
效率亦都好低
聽講有D每年ge產量不足5部
有D仲係拆左其他廠ge車再砌番埋就當係自己出
所以當時曾經唔少評論員都認為
大陸入世之後第一個會收皮ge行業係汽車業

當然汽車業都唔會坐響度等死
所以唯有銳意改革尋求出路
近年有個別一兩個比較突出ge品牌甚至可以衝出大陸
不過除左果一D之外
如果有坐過大陸巴士
都可以感覺到大陸大部份廠家出ge車都只係"好睇唔好食"
性能同舒適度方面仍然唔係咁好
小弟唔係用有色眼鏡去睇國貨
因為有D靚ge的確係幾靚
呢兩三年的確有唔少本來睇國貨唔上眼
剩係買歐州貨ge長途巴公司都改買金龍
但整體而言
小弟覺得如果大陸車ge質素普遍連韓國車都仲未追得過
南粵急行 rail.kychung.com
millertong 發表於 2005-8-14 20:46 | 顯示全部樓層
尾轆估定or可動
bose_hung 發表於 2005-8-14 20:51 | 顯示全部樓層

[ref=338281]ksmbh[/ref]  在 2005-8-14 04:56 PM 發表:
國內城市的人口密度,
雙層巴士本應有發展空間,
而家方向朝向單層有點可惜.

這或者同「國民質素」有關……

小弟唔係有心「踩同胞」,
不過大陸的確有好多行為都「好唔文明」,
例如地鐵站黃線會以簡體字寫上「請勿蹲姿侯車」,
可見一斑……

以此推斷,
雙層巴士之樓梯好可能經常俾人坐;
上層滿座時又唔落返下層企,
呢D「劣根性」都係好影響雙層巴士運作,