Chi_Hang 發表於 2005-8-24 22:36

允許小巴入迪士尼同東涌

你地有乜意見呢?

小弟覺得綠小仲有得諗, 紅小就... 都係免談吧。以免攪雜個地方, 尤其迪士尼。

gn3509 發表於 2005-8-24 23:32

若果開小巴,對大嶼山巴士唔公平,本身佢已經係慘淡經營(得2-3條路線有錢賺),
加上昂坪纜車就快開,更對嶼巴業務構成影響
若果再比小巴線競爭,嶼巴摺得
反而應該比嶼巴更多拓展路線先係

[ Last edited by gn3509 on 2005-8-24 at 23:33 ]

AKMAN 發表於 2005-8-25 01:30

應該比嶼巴更多拓展路線先係<--完全應同!

JN6854 發表於 2005-8-25 02:02

小弟保持中立

引入專線小巴可以構成良性競爭,受益0既係乘客/遊客
而且呢個係根據「公平原則」應做0既事
(現時只有公共小巴不能(不是未能)提供來往迪士尼服務)

恕小弟看不出專線小巴進入迪士尼樂園對嶼巴有多大影響...
因為嶼巴可以做的也有不少 (包括推廣一日乘車證)
而且東涌─大佛纜車也不一定很多人選乘 (別忘車費因素)

gn3509 發表於 2005-8-25 10:11

JN6854在 2005-8-25 02:02 AM 發表:

小弟保持中立

引入專線小巴可以構成良性競爭,受益0既係乘客/遊客
而且呢個係根據「公平原則」應做0既事
(現時只有公共小巴不能(不是未能)提供來往迪士尼服務)

恕小弟看不出專線小巴進入迪士尼樂園 ...

而家乘客冇得揀既情況下嶼巴已經冇淡好食
(嶼巴自己講過得2-3條線有得賺,昂坪纜車開後難講)
若果再有小巴爭客,嶼巴唔摺等幾時

纜車起碼會吸引到遊客搭或者本地客搭一程入去
咁已經對嶼巴23構成重大打擊
23可算係嶼巴線皇之一
少數嶼南有肉食既線

睇番市區,有幾多條小巴線真係可以同巴士線保持"良性競爭"?
幾乎條條小巴線都打到競爭既巴士線殘
嶼巴既線本身唔打已經殘(唔係佢唔想做得好,而係冇咁既客量)
打埋真係摺得

有競爭係好事,不過都要睇睇個地方係咪真係容納到競爭者先

[ Last edited by gn3509 on 2005-8-25 at 10:13 ]

simon12 發表於 2005-8-25 14:15

為何你們大家說嶼巴路線是蝕錢?是否因為巴士行走東涌道有關?#:-[

gn3509 發表於 2005-8-25 17:37

simon12在 2005-8-25 02:15 PM 發表:

為何你們大家說嶼巴路線是蝕錢?是否因為巴士行走東涌道有關?#:-[

嶼巴蝕錢唔係我地講既,而係嶼巴自己講
蝕錢原因一黎行東涌道巴士損耗大
而且客量少,尤其係平日

nwfb1110 發表於 2005-8-25 20:42

其實綠小入迪士尼,
係可以加入一些規定,
類似數碼港小巴既規格,
用高背豪華座椅,
車內另設行李架。

brian 發表於 2005-8-25 23:54

nwfb1110在 2005-8-25 08:42 PM 發表:

其實綠小入迪士尼,
係可以加入一些規定,
類似數碼港小巴既規格,
用高背豪華座椅,
車內另設行李架。
但迪士尼我個人估計最多人出/入的時間都係一朝早同夜晚散場果幾個鐘,
如果開小巴線,行全日的話,中段時間咪分分鐘吉車遊青馬?蝕死喎…
如果只開頭尾時間(好以巴士R線咁),咁中段時間批車又邊?中段非繁忙時間,
就算編批車行其他線都冇用… 只會令出車多o左,但每車載客少o左…
所以我覺得綠小都好難可得成,或者就算開都冇公司肯做…
而且迪士尼始線都係以地鐵為主要交通工具…

fredfred 發表於 2005-8-26 14:18

brian在 2005-8-25 11:54 PM 發表:

但迪士尼我個人估計最多人出/入的時間都係一朝早同夜晚散場果幾個鐘,
如果開小巴線,行全日的話,中段時間咪分分鐘吉車遊青馬?蝕死喎…
如果只開頭尾時間(好以巴士R線咁),咁中段時間批車又邊?中段非繁忙 ...

純粹個人意見...我都同意你既講法...但係我覺得係紅小有小小借d依可以行三號幹線等高速公路...順變可以開埋新線
頁: [1] 2
查看完整版本: 允許小巴入迪士尼同東涌