2856 發表於 2010-1-3 15:13

武廣高鐵啟用後平均上座率不足4成

http://finance.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi/28/2/1/2252783/1.html

又一大白象工程

tkf_2005 發表於 2010-1-3 15:35

大6起野e家話起就起,完全唔諗下d配套設施幫補下,

起多一兩間鋪頭仔收租拉番底票價,已經唔同e家la~:L

053h4 發表於 2010-1-3 20:53

PB602 發表於 2010-1-3 21:50

港鐵全日平均載客量我諗都唔夠四成, 係咪都算大白象工程?

香港好多巴士路線全日載客量都唔夠四成, 係咪要考慮取消?

UCR683 發表於 2010-1-3 23:14

回復 1# 的帖子

但這個「大白象」在春運期間,便發揮其運輸威力了——只要天氣良好的話。

DIH 發表於 2010-1-3 23:45

原帖由 UCR683 於 2010-1-3 23:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但這個「大白象」在春運期間,便發揮其運輸威力了——只要天氣良好的話。
或者說,當「大白鳥」都被迫滯留在機場時,「大白象」便是變身「大白鯊」的時候。:lol
我諗,工程衰極都有個譜,唔會落下雪就行唔到卦?
日本同德國都會落大雪架喎,CRH又唔係用Eurostar......;P

我想問問,究竟對高鐵持反對意見的人,知否甚麼叫剩餘運力?甚麼叫春運?甚麼叫預留空間?
到了他們的口中,西鐵的大白象變成剩餘運力,但他們知否這隻大白象一通出尖沙咀就變身?

大白象呀,咁大老山隧道、城門隧道、東隧西隧欖隧屯公吐公青馬北嶼全部都唔好起,
因為通車的第一天都沒有多車到塞晒車,大家繼續用大埔道青山道咪幾好,又唔使開山劈石又唔使填海。
到最後,埔公青公都唔好起喇,大家一齊用腳行入沙田元朗啦,夠晒自然夠晒環保......
若果真係咁,講呢番話的人都唔會出世,香港今日唔需要愁咩撥款咩高鐵,
1949打完仗英國佬見冇肉食唔要香港,香港解放,若干年後香港成為大廣州的玩樂後花園,唔錯唔錯。

UCR683 發表於 2010-1-3 23:57

再看看這個例子:
TVBS(台灣):日本新年假期結束 陸空交通全塞(2010-1-3)

日本的西曆新年假期,如同內地的春節;日本新幹線的「春運」,也與內地的高鐵不遑多讓。

053h4 發表於 2010-1-4 00:17

Kaix 發表於 2010-1-4 00:44

又一次證明d人係弱智,
平均上座率係咩都唔搞清楚,
平均上座率同最高上座率係唔同

如果一日平均上座率高過5成,
即係話繁忙時間上座率可能達100%,
香港地鐵一日平均載客率都冇4成喇:L

不過大陸高鐵唔入市中心真係死症,
唔入市中心都唔緊要,但都唔駛離市中心10幾20公里咁遠卦:L
任佢點開發新區,都只係衛星都心,長遠點都係冇可能取代現有市中心

好似日本咁擴建既有站牽涉複雜工程,要做多好多前期功夫,又唔可以起得快,又冇得show off宏偉嶄新大站,點符合面子工程嘅大原則
好似歐洲咁直接乘入既有站,同樣冇得show off宏偉嶄新大站,點符合面子工程嘅大原則

日本同歐洲可以做到「新幹線通勤」,大陸高鐵就唔得喇,
不過大陸勝在人口多,客量一定唔會差,但佔有率就拍馬都唔會追得上日本同歐洲

好在香港係市中心設站,
起碼由香港去國內行程有一邊係市中心

053h4 發表於 2010-1-4 01:11

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 武廣高鐵啟用後平均上座率不足4成