cfshk2008 發表於 2010-6-13 22:29

93k重組

由於93K現時土瓜灣至旺角一段與其他路線重疊
故建議93K縮短至紅磡,全冷並改稱293

293 寶林 <-> 紅磡碼頭

全程收費:$7.2
* 寶達往紅磡碼頭:$5.8
* 九龍灣鐵路站往寶林:$6.2
* 觀塘市中心往寶林:$5.2
* 安達臣道往寶林:$4.4

寶林開:
原有路線至土瓜灣上鄉道
其後經浙江街轉入下路
改沿297路線行走,加停鴻福街至紅磡碼頭沿路各站

紅磡碼頭開:
沿297路線行走至新柳街後返回原有路線

班次維持不變

增開293P 寶林 -> 紅磡碼頭
沿293路線行走但改經觀塘繞道,不停觀塘道沿線各站

寶林開:7:30am 8:00am 8:30am

天空之神 發表於 2010-6-13 22:47

回復 1# 的帖子

邊條既原有路線 ?

坑口客 , 九龍灣工業區客比 ko 了

Gary_B 發表於 2010-6-14 00:32

原帖由 cfshk2008 於 2010-6-13 22:29 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
由於93K現時土瓜灣至旺角一段與其他路線重疊
故建議93K縮短至紅磡,全冷並改稱293

請問 93K 與邊條路線重疊?

如果有其他選擇,煩請告之。

JX9097 發表於 2010-6-14 10:11

咁297係點呢?
咁改93K,同297更加重疊
(只係一個serve山下,一個serve山上)

若果係將93K/297合併
九龍灣工業區又點處理?

cfshk2008 發表於 2010-6-15 23:16

原帖由 JX9097 於 2010-6-14 10:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
咁297係點呢?
咁改93K,同297更加重疊
(只係一個serve山下,一個serve山上)

若果係將93K/297合併
九龍灣工業區又點處理?

lee個的確係個棘手的問題

如果將93K 拆線以及同297一齊做重組,唔知你點睇 (現時93K派車15架,297派車10架)
93X 翠林 <-> 紅磡碼頭 (山上版796X)(經 康盛,寶達,觀塘繞道,九龍城) 派車10架
297 坑口北 <-> 紅磡碼頭 (取消繞經九龍灣) 派車10架
98B 坑口北 <->九龍灣(循環線) (經 寶林,翠林,康盛,寶達,觀塘繞道,宏照道,啟祥道,啟福道,觀塘道..) [繁時?] 派車5架

另外,如果93K/297合併可以抽車開將軍澳新巴士線,放棄九龍灣客,走線就係 坑口,寶林,康盛,寶達,觀塘繞道,九龍城,土瓜灣,紅磡
唔知有無得傾呢

~誰@359~ 發表於 2010-6-16 10:51

297主要客源係九龍灣,而家297實際班次密過98D某程度上都係呢個原因

kay 發表於 2010-6-16 12:36

297點都唔改得,話晒去紅磡方向繁時係九龍灣可以落超過半車客。
至於93K,其實又未至於蝕得勁到要執線掛,去到土瓜灣都見有人坐佢兜個圈返去旺角東。

neosan 發表於 2010-6-16 19:36

原帖由 kay 於 2010-6-16 12:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
297點都唔改得,話晒去紅磡方向繁時係九龍灣可以落超過半車客。
至於93K,其實又未至於蝕得勁到要執線掛,去到土瓜灣都見有人坐佢兜個圈返去旺角東。 ...

93K係土瓜灣(上路)唯一一條巴士出旺角..
同埋比6C/6F兜紅磡快得多

JX9097 發表於 2010-6-17 10:47

93X咁行,又有機會影響到11X客量
(寶達/秀茂坪南邨/部份秀茂坪邨會揀93X instead of 11X

297唔入九龍灣近乎等於自殺
依家九龍灣對297而言佔唔細比例
若果297唔入去的話,相信條線都肯定半死

3ASV174 發表於 2010-6-17 21:31

93x 如果搶到 11x 客唔錯,
因為 11x 回程真係好慢。
但 93x 同時都同綠小 105 重疊,似乎無咁多客。

至於 98B,就同綠小 106 同 111 重疊。
頁: [1] 2
查看完整版本: 93k重組