Snoopy@FB8617 發表於 2010-6-27 13:55

建議重組68A,251M,263M及264M(已修改68A之行車路線)

原因:
263M客量一向低沉
264M,68A,251M在非繁時客量不高
希望重組路線減少資源上的浪費,並且可以擴展服務

涉及路線:263M,264M,68A,51,258P,69M,269M
取消路線:264M
新增路線:251A,251C

263M
*取代現264M元朗來往青衣之服務
*路線:朗屏村-青衣機鐵站
*往青衣機鐵站方向將會跟76K至青山公路元朗段,後跟264M到青衣機鐵站,但不經高埔一帶
*往朗屏村方向將會跟264M到青山公路元朗段,但不經高埔一帶,後跟76K至朗屏村
*班次:
繁忙時間:11-12分鐘一班
非繁忙時間:15分鐘一班
*行車時間:大約52分鐘
*派車共9架,7正2蛇
*收費:
全程$9.6
過博愛交匯處後:$3.5

68A
*取代現263M青山公路大部分轉乘大欖隧道線之服務
*路線:元朗西-葵興鐵路站
*看詳細路線請點我
*與大欖隧道線增設BBI,代替原有263M之服務
68A<>68M,68X,263M,268B,268C,269D,968
*增設68A<>41M/42M/243M之轉乘優惠,填補原有青衣一帶之空缺
*班次:
上午繁忙時間元朗西開9-10分鐘一班,葵興鐵路站開15分鐘一班
下午繁忙時間為12分鐘一班
非繁忙時間劃一為15分鐘一班
*於上午繁忙時間將會新增特別班次
由屯門市中心起載往元朗西,開0730,由68A-S06負責
*預計行車時間為大約67-70分鐘
*派車共車17架,9正8蛇
*頂替263M order 960S,由68A-S07及S08負責,頂替264M order 968,由68A-S07負責,原有68A所有order將會依舊
*收費:
全程$9.2
荃灣楊屋道起往元朗西:$8.7
屯門市中心往元朗西:$5.3
虎地往元朗西:$5.0
洪水橋後往葵興鐵路站:$8.7
虎地往葵芳鐵路站:$8.2
荃景圍天橋後往葵興鐵路站:$4.4

251M
*取代現264M於高埔的服務
*路線:青衣機鐵站-元朗東
*看詳細路線請點我
*將會來回途經錦田
*於八鄉路設站提供與大欖隧道線之轉乘優惠
*行車時間大約為55分鐘
*班次:
繁忙時間為13-14分鐘一班
非繁忙時間為20分鐘一班
*派車共8架,6正2蛇
*Order 268C之安排將會取消

251A/251C(雙循環組合)
*提供錦上路及錦田公路接駁大欖隧道之服務
*路線:八鄉路-上村(循環線)
*看251A詳細路線請點我,251C之路線相同,唯方向相反
*與所有大欖隧道線增設BBI,轉乘後的價錢將與原251M轉乘後的總票價一樣
*行車時間大約為40分鐘
*班次:各每20分鐘一班
*派車共4架

*縮短路線至上村總站
*縮減一架掛牌車
*班次:
平日統一為30分鐘一班,並且縮短服務時間
上村總站開:0600-2100
如心廣場開:0645-2145
假日於早上及下午為20分鐘一班,其他時間為30分鐘一班
*收費:
全程:$7
川龍往荃灣如心廣場:$4.6
*新增巴士轉乘優專:
51<>251A/251C,總收費為$7.8
51<>64K/54,總收費為$8.2

268C
將會增加一蛇字軌填補251M order之空缺

258P
將會新增回程之服務
開1810,由68A-S08負責

將會新增265B,265M,269M,264M,269C,269B,269D<>276B之BBI轉乘
用以補償264M取消在香港濕地公圍受影響的乘客

69M及269M將會各加一蛇車

此建議將會空出四架車

歡迎討論

天瑞總站 發表於 2010-6-27 14:12

KC3555 發表於 2010-6-27 14:47

原帖由 天瑞總站 於 2010-6-27 14:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
關258p乜事?
另外68a大窩口點算?
無錯,完全漠視大連排一帶的需求。

Snoopy@FB8617 發表於 2010-6-27 14:52

原帖由 天瑞總站 於 2010-6-27 14:12 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
關258p乜事?
另外68a大窩口點算?
258P加回程服務有可問題...?

68A方面謝提醒
將會增加68A<>58M/67M之優惠

天空之神 發表於 2010-6-27 15:26

行葵福路同自殺無異
朝早 68A 去到荃灣沿路都有上落客 , 去葵興就擺到明同大連排有距離
仲要兜一段路先到
比你係 58M 等緊既客 , 見到架咁既車都唔會叫做叫兩飛啦

Snoopy@FB8617 發表於 2010-6-27 15:44

原帖由 天空之神 於 2010-6-27 15:26 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
行葵福路同自殺無異
朝早 68A 去到荃灣沿路都有上落客 , 去葵興就擺到明同大連排有距離
仲要兜一段路先到
比你係 58M 等緊既客 , 見到架咁既車都唔會叫做叫兩飛啦 ...
葵興預左就係用去擺車同俾唔介意俾時間既客用
行葵福路自殺嗎...?
唔做大排連道一帶既客
唔代表冇其他客源

Snoopy@FB8617 發表於 2010-6-27 15:50

原帖由 KC3555 於 2010-6-27 14:47 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

無錯,完全漠視大連排一帶的需求。
若果真係要搭既可以選擇過去葵興搭,但需時較耐
若果想快D既可以選擇轉車,但並非一程過

KC3555 發表於 2010-6-27 16:55

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-6-27 15:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

葵興預左就係用去擺車同俾唔介意俾時間既客用
行葵福路自殺嗎...?
唔做大排連道一帶既客
唔代表冇其他客源
但大連排道唔淨止係大連排一帶,甚至梨木道及和宜合道一帶全部都顧及到。
那裡的上班客,點都多過葵福路葵基路n咁多倍。

天空之神 發表於 2010-6-27 16:56

回復 6# 的帖子

咁請先為 58M 加班 :handshake

KC3555 發表於 2010-6-27 16:59

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-6-27 15:50 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

若果真係要搭既可以選擇過去葵興搭,但需時較耐
若果想快D既可以選擇轉車,但並非一程過
我前一排返麗晶中心,行去葵興站要15-20分鐘,行去光輝圍7-8分鐘,行去青山道油站巴士站10-12分鐘。
朝早繁忙時間葵涌公立學校同葵俊苑落成半車客,我絕對不能接受68A如斯差劣的建議。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 建議重組68A,251M,263M及264M(已修改68A之行車路線)