hellomato 發表於 2010-6-29 19:53

廷長203線建議

小弟首次在本版發文,請多指教!
回到正題,小弟建議永久將203線廷長至石硤尾。先說其原因:
1)本線與2C走線十分接近,車費卻比後者高出$2.8(當然這跟203的歷史有關;亦希望藉此降低本線票價)
2)石峽尾北部(白田、澤安)並沒有直接來往油尖旺的路線(2E只是繞經大角咀,沒有直達彌敦道一帶)
3)203有晨早特別班次由澤安邨開出,因此具備條件延長路線。
大概方案如下:
1)巴士由尖沙咀駛至又一城時,不右轉入巴士總站,而是沿達之路直上,左轉入歌和老街。然後左轉入南昌街,之後右轉入白田邨(白雲街、偉倫街),由偉倫街左轉返回南昌街,繞經澤安邨後返回歌和老街、達之路,返回原有路線。沿途增設多個分站。(歌和老街,以及2D白田至澤安路段之分站等)
2)維持循環線運作,但總站改為尖東鐵路站或麼地道。
3)新的全程收費:$4.4,不設分段收費。
4)班次大致維持不變;特別班次取消(加密平日7:25-8:20的班次至約10分鐘一班)
歡迎討論及提出意見!:victory: :handshake

JX9097 發表於 2010-6-29 21:42

閣下意思係兜哂白田同澤安?
定線似乎太貪心,太兜喇
是但揀一邊已經可以(建議棄澤安)

而且閣下宦識講,收費係歷史遺留落嚟嘅問題
依家將條203延長咁多,仲有條件減價?!
咁其他區咪個個都要減?!

p.s.澤安有綠小出旺角(快富街)

HE7921 發表於 2010-6-30 01:13

原帖由 JX9097 於 2010-6-29 21:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

p.s.澤安有綠小出旺角 ...

而且行出南昌街仲有87A,87B俾你揀

FBI2 發表於 2010-6-30 10:57

原帖由 hellomato 於 2010-6-29 19:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
小弟首次在本版發文,請多指教!
回到正題,小弟建議永久將203線廷長至石硤尾。先說其原因:
1)本線與2C走線十分接近,車費卻比後者高出$2.8(當然這跟203的歷史有關;亦希望藉此降低本線票價)
2)石峽尾北部(白田、澤安)並沒有直接來 ...

203睇怕出年RDP都係難逃縮短去太子既命運,條線本身蝕到喊,九巴點會咁好死改善服務,唔減少服務已經好好啦.

不過,今年6,6A合併單野,SSP區會已經嘈到拆天,遲D運吉硬推合併方案,SSP同運吉關係可以變差,仲整多個203出來,肯定反艇都似.

hellomato 發表於 2010-7-3 11:39

也許我再講講弄這條proposal背後的想法吧(不喜勿插,謝謝)

唔...我想一眾師兄都應該明白203和2C兩條線的「主輔」關系吧。隨著巴士車隊空調化,203這條「老牌豪華線」的定位也愈來愈尷尬——尤其是去年2C開始用金雞仔(ASB)行走。那邊廂,203常用的AM也快要全面退出歷史舞台,九記也不可能找另一款「高地台coach」來代替,結果還是用回ASB。這時203的特色就只剩下那「高高在上」的價錢,意義不大,倒不如將它和2C合併好了......(捨不得吧)

FBI2 發表於 2010-7-3 13:55

原帖由 hellomato 於 2010-7-3 11:39 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
唔...我想一眾師兄都應該明白203和2C兩條線的「主輔」關系吧。隨著巴士車隊空調化,203這條「老牌豪華線」的定位也愈來愈尷尬——尤其是去年2C開始用金雞仔(ASB)行走。那邊廂,203常用的AM也快要全面退出歷史舞台,九記也 ...

203其實唔應該出到尖沙咀,索性擺佐敦收工好過!

cong 發表於 2010-7-3 17:54

頁: [1]
查看完整版本: 廷長203線建議