E21A 發表於 2011-1-23 17:42

85C改路建議

由於現時唔多人會係黃大仙鐵路站等85C去馬鞍山,因此建議85C改路,不經龍翔道,改經黃大仙總站

http://maps.google.com.hk/maps?f=d&source=s_d&saddr=%E6%9D%B1%E9%A0%AD%E6%9D%91%E9%81%93&daddr=22.3409511,114.1950595+to:%E8%92%B2%E5%B4%97%E6%9D%91%E9%81%93&hl=zh-TW&geocode=FSDVVAEdEm7OBg%3BFVflVAEdc3rOBilxsHqv2QYENDHhvot2gpQx6g%3BFfbqVAEdNIjOBg&mra=dpe&mrcr=0&mrsp=1&sz=17&via=1&sll=22.339498,114.194244&sspn=0.0078,0.009645&brcurrent=3,0x3404072738fc78ed:0xe01d192ac88383a2,0,0x340406c37eee9427:0xd3b9116677206d6e&ie=UTF8&z=17

AV446 發表於 2011-1-24 05:25

第一, 黃大仙有 85M/82X/82P 去馬鞍山/第一城, 而且仲快 D 添
第二, 85C 已經夠晒繞路, 再經埋黃大仙總站就真係趕客
第三, 你都話黃大仙鐵路站唔多人啦, 唔見得係附近 GE 黃大仙總站會多人

JX9097 發表於 2011-1-24 10:05

入黃大仙總站咪仲兜?
就算唔計路程,燈位都有排等啦

同埋橫頭磡又點解決?
唔通同75X/84M轉乘?
兩條線都唔密嘅情況下,即係叫人搭港鐵

E21A 發表於 2011-1-24 16:55

#2:入黃大仙總站可以幫82X/85M清客
#3:行多幾步路去摩士公園等唔洗死掛?:L
而且改路後,路程係短左

JX9097 發表於 2011-1-24 18:58

原帖由 E21A 於 2011-1-24 16:55 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
#2:入黃大仙總站可以幫82X/85M清客
#3:行多幾步路去摩士公園等唔洗死掛?:L
而且改路後,路程係短左

82X同85M都未見頂閘離開黃大仙
(繁時82X仲有82P幫手清客)
冇乜必要加多條85C入去鬥搶
而且85C收費較82X/85M高,有幾多人轉"車太"真係成疑

行多幾步路?
由橫頭磡邨行去現時85C分站
同將來行到去摩士公園都係"行多幾步"?
呢度講緊至少五分鐘步程(正常成人計)

依家橫頭磡邨行去搭85C同樂富站路程差唔多
吸引力都仲有喺度(一程過,唔使迫同轉線)
若然有行多(至少)五分鐘去摩士公園搭車
咁不如搭港鐵算啦,又唔係平過人

E21A 發表於 2011-1-25 08:36

回復 5# 的帖子

但係我覺得,3條線集中係一個位都好過分開掛。
而且平日85C班次大約都係15分鐘一班,但係85M/82X最耐都只係12分鐘一班,試問邊個又會走去黃大仙鐵路站搭班次咁疏既85C呢?雖然85C係貴過85M/82X,但係有唔少人都會見車就上,對九記都有好處:lol
而橫頭磡邨既問題,如果去第一城/馬鞍山搭港鐵,要轉成2次車WO,而且九龍塘行去東鐵線過邊又唔近:L,同搭85C分別不大吧。

JX9097 發表於 2011-1-25 10:08

原帖由 E21A 於 2011-1-25 08:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但係我覺得,3條線集中係一個位都好過分開掛。
而且平日85C班次大約都係15分鐘一班,但係85M/82X最耐都只係12分鐘一班,試問邊個又會走去黃大仙鐵路站搭班次咁疏既85C呢?雖然85C係貴過85M/82X,但係有唔少人都會見車就上 ...

咁84M又如何呢?
若果82X/85M同85C有關連要放埋一齊
咁84M都算有關連wo
(第一城/濱景: 82X; 大水坑/富安: 85M)
咁使唔使又改埋行東頭村道,放棄龍翔道?

E21A 發表於 2011-1-25 14:06

回復 7# 的帖子

點都要留番條大隧線係龍翔道吧........:L

JX9097 發表於 2011-1-25 14:16

原帖由 E21A 於 2011-1-25 14:06 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
點都要留番條大隧線係龍翔道吧........:L

唔見得84M咁"吸引"嘅班次有咩作為,真係為留而留:L
85C同84M夾埋都叫做班次做得好睇少少
單靠84M的話,行都行到去港鐵站/其他巴士站啦
到時一樣冇人企喺龍翔道等

E21A 發表於 2011-1-25 15:01

回復 9# 的帖子

馬鞍山/第一城居民應該習慣在黃大仙總站上車吧
頁: [1] 2
查看完整版本: 85C改路建議