volvo_chan 發表於 2011-3-30 17:13

[建議] 42P:藍田鐵路站---> 長亨

現時下繁時段由觀塘往葵青地區客量很高,而青衣南部份地區則沒有直接交通到達,建議開辦特別路線42P,
下午繁忙時間提供單向服務由藍田鐵路站開出,取道呈祥道往葵芳,再經青衣大橋往青康路後往長亨總站,
以舒緩38/42C兩線之壓力及分流部份乘客,及方便美景及長青一帶居民。

42P:藍田鐵路站 ---> 長亨

服務時間:
星期一至星期六
藍田鐵路站開:
17:40, 18:00, 18:20

星期日及公眾假期停開

收費 (全線空調巴士):
全程收費:$8.4
葵涌廣場往長亨:$5.5
過青衣大橋後往長亨:$3.7

路線:
藍田鐵路站開:
鯉魚門道->迴旋處->鯉魚門道->觀塘道->龍翔道->呈祥道->葵涌交匯處->葵涌道->葵福路->興芳路->葵青路->
青衣大橋->青衣路->青康路->青衣西路->寮肚路->長亨巴士總站。

沿線停站:
藍田鐵路站開:
1) 藍田鐵路站巴士總站
2) 觀塘法院
3) 觀塘駿業里
4) 創紀之城
5) 觀塘定富街
6) 牛頭角下邨
7) 德福花園
8) 九龍灣鐵路站
9) 啟泰苑
10) 紅萼樓
11) 鑽石山鐵路站
12) 黃大仙中心
13) 摩士公園泳池
14) 永光書院
15) 天馬苑
16) 豐力樓
17) 畢架山花園
18) 葵涌廣場
19) 新都會廣場
20) 葵青交滙處
21) 長青邨青桃樓
22) 美景花園
23) 長青巴士總站
24) 青盛苑
25) 青華苑
26) 曉峰園
27) 長亨巴士總站

歡迎討論及意見:)

HY1677 發表於 2011-3-30 22:07

其實唔停11-17既站又得唔得呢?
既然客量咁多,唔停仲好啦,唔停上述既站起碼慳到5分鐘或以上,又唔洗等入站哂時間

AVW28 發表於 2011-3-31 11:12

我有少少意見:
1. 直情九龍灣鐵路站做觀塘區既尾站,跟住去到葵涌廣場後跟你建議。
2. 青衣既總站可否落埋長安/ 青衣鐵路站/ 青衣村,入到青衣跟249X行;但如果係去青衣村,跟249X到長安後再跟41M返青衣村。雖然對青衣村和長安來講係繞路,但預計都比42C快最少5分鐘。這建議同樣想照顧返原有42C既大部分青衣乘客。

Wright---AVW16 發表於 2011-4-2 18:09

我覺得葵涌廣場站應該好難埋到站,係葵仁路放客似乎較為合適

KG1428 發表於 2011-4-2 22:27

其實在青衣區,可不可以跟N241咁樣行會不會好點

加設早上去程服務?

238X 發表於 2011-4-3 00:58

原帖由 Wright---AVW16 於 2/4/2011 18:09 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我覺得葵涌廣場站應該好難埋到站,係葵仁路放客似乎較為合適

葵仁路?之後轉興寧路出返去定係點?
葵義路個調頭位頗窄,而且未必夠高俾雙層車過。

AVD1 發表於 2011-4-4 10:03

原帖由 KG1428 於 2011-4-2 22:27 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實在青衣區,可不可以跟N241咁樣行會不會好點

加設早上去程服務?
加設早上去程服務我覺得其實係夠客,
同時我都相信應該會有唔錯反應 ~

始終而家青衣南同埋葵芳都係冇車去九龍東
尤其後者, 只有回程而冇去程 (回程指 38) ~

38 起葵芳落客 o既客量一直都唔小,
所以我自己相信絕對係有潛力 (冇理由有客去葵芳, 冇客去九龍東) ~

sanzenin1993 發表於 2011-4-4 20:18

AVD1 發表於 2011-4-5 15:18

原帖由 sanzenin1993 於 2011-4-4 20:18 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
呢條線的定位都算係特快線MA
其實真係咁多客的話,我覺得不如葵涌都唔好停,畢架山花園之後就直上青衣,咁條線會仲更加直接
只做青衣又可能真係未必夠客, 始終青衣自己已經有條 42C
樓主建議 o既 42P 青衣黎講受惠只係暫時冇車去九龍東 o既長青同埋美景 ~

kj9021 發表於 2011-4-5 19:19

原帖由 AVD1 於 2011-4-5 15:18 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

只做青衣又可能真係未必夠客, 始終青衣自己已經有條 42C
樓主建議 o既 42P 青衣黎講受惠只係暫時冇車去九龍東 o既長青同埋美景 ~ 或者只做青衣真會未必够客,但原因肯定唔會係“已經有條”兜路的42C,反而可能正因其比42C快而會搶咗原42C的客;就算有不利影響都只可能正是現有的42C線。
頁: [1] 2
查看完整版本: [建議] 42P:藍田鐵路站---> 長亨