E21A 發表於 2011-5-17 17:17

M2 中環天星碼頭往中環

開辦原因:
自中環天星碼頭由大會堂搬到港外線碼頭後,中環至尖沙咀線乘客量大減,主要原因是因為由新碼頭行到中環市中心需時,對於不少人來說十分不方便,,為吸引乘客,,建議由天星小輪出資,城巴營辦M2線,往來天星碼頭至中環。

行走路線:
1.
中環天星碼頭
2.
恰和大廈,干諾道中
3.
大會堂,干諾道中
(紅棉路調頭)
4.
皇后像廣場,干諾道中
5.
中環天星碼頭

收費模式(往中環)
八達通:由尖沙咀入閘1小時內轉乘M2線免費
硬幣乘客:於碼頭內索取轉乘票,於上車時投人錢箱

(往尖沙咀)
八達通:於M2線拍卡後1小時內在天星碼頭入閘可免除M2線車資
硬幣乘客:於車箱內索取船票(只限下層)

收費:往中環:
全程3.4
往天星碼頭:
平日$2.0,假日$2.4

班次:6:15-11:45 每6-12分鐘一班,於渡輪到達後5分鐘開出。

kay 發表於 2011-5-17 17:31

我覺得最大問題係無人行出去搭
定線無吸引力,電車路再入d又去唔到

我上得M2,講真上隧巴唔會慢太多
尤其返紅磡批客,同樣無吸引力

中環塞車問題亦會困擾

reason 發表於 2011-5-17 19:48

等得黎 我上咗船lu:victory:

天空之神 發表於 2011-5-18 00:32

回復 1# 的帖子

不如比 1,1A,2,3 入碼頭好過
畢打街去國金好似仲有 $1 分段 :handshake

lsc04d11 發表於 2011-5-18 06:56

死lo...天星小輪已經蝕到...
老實講,雖則真係碼頭位置令到不少人卻步..但我相信碼頭往中環既核心如果用巴士仲會令人卻步,
老實講,o係中環,真係行天橋網路好過搭巴士..

經中環天橋系統來往上環信德中心及中環碼頭都不消8分鐘,但搭車呢??(已不計等車了...)
(8分鐘亦可能因為我行得較快既...但上班族都有呢個速度都正常吧..)

SSBT 發表於 2011-5-18 22:46

我塞得車黎都行到出黎啦
洗鬼搭你咩

Ms.Potato 發表於 2011-5-19 23:12

其實12同15C都做到哂架喇,最多12兜埋入去天星果個位,真係唔需要M2,一來中環塞車好嚴重,二來嘥資源

講真,你起個自動步行系統比人仲好。

siupy 發表於 2011-5-20 01:06

天橋加裝自動扶手輸送帶可能仲實際 :lol

lsc04d11 發表於 2011-5-20 08:57

原帖由 siupy 於 20-5-2011 01:06 AM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
天橋加裝自動扶手輸送帶可能仲實際 :lol

我開始覺得香港係唔適合用自動扶手輸送帶...

尖東站、香港站、落馬洲站,看似只有1%的人真真正正使用,如果站在上面都要行既,那跟行平地不相差得很遠.
深圳灣口岸,更加開著條帶都冇人行入去...

香港人永遠好鍾意O係電梯/輸送帶上行,我覺得起黎真係有D o徒氣...

Choi 發表於 2011-5-21 14:20

原帖由 Ms.Potato 於 2011-5-19 23:12 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實12同15C都做到哂架喇,最多12兜埋入去天星果個位,真係唔需要M2,一來中環塞車好嚴重,二來嘥資源

講真,你起個自動步行系統比人仲好。

我諗番起條M16同100D。
M16輸俾條橋,100D輸價錢。
你估巴士公司仲會唔會盅個頭埋去?
頁: [1] 2
查看完整版本: M2 中環天星碼頭往中環