Snoopy@FB8617 發表於 2012-2-14 00:32

回復 8# 的帖子

但明明現時51都4正既時候
咁改又真係多左一部
而縮短去上村明顯地可以變做縮一部既時候
有冇必要拉條54落水?

dippy 發表於 2012-2-14 01:16

Snoopy@FB8617 發表於 2012-2-14 02:12

回復 12# 的帖子

條數又點會係咁計?
閣下再跟手做多左減54班
我既做法只不過唔將兩條互通

做接駁根本就唔駛要出到元朗
上去根本得51
要上既話一樣會入去錦田

唔好忘記
閣下既建議要九巴手執住10架改裝左既AAU
而架架都有機會要上山

相反,若果只係縮51既
九巴hold少一至兩架後備
而真係要去上山既車又唔會有咁多
被ban既機會又較少
而54同51尾車時間又唔同
跟54既就即係開多左幾班51
跟51既對54既又唔公平,亦唔太合理

將兩條線拉龍反而有少少資源錯配
51假日先多客
平日一早cut到上35-40
但返轉可以平日有班可以加
而54假日明明就唔大分別
但反而有15/20分鐘一班既班次

收費問題,閣下都可以收到$10
縮完可以只減少少甚至唔減既
老九一樣有著數可言

EH2674 發表於 2012-2-14 02:44

原帖由 dippy 於 2012-2-14 01:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
當然有
如果山上面縮到得番3部既時候
咁不如只係做川隴-上村
咁咪保證個個撘的士上去囉
我既意思係, 當重組完可以減少到成個plan既車數
8->5, 咁真係用少左車喎
而去元朗做接駁比去錦田係吸引又係事實喎
既然部車都 ...

改單向循環又得唔得呢?不過係會導致其中一邊客上落山麻煩左...

改為荃灣地鐵站(大河道天橋)->荃錦公路(原有車站)->錦上路(跟64K停)->八鄉路(臨轉上欖隧路口位-只供落客)->大欖隧道->屯門公路->荃灣路->荃灣西站->大河道->荃灣地鐵站(大河道天橋)

加設
51->欖隧線既BBI(只限先搭51再轉車出九龍方向)
51<->54,64K(來往元朗方向)

P.S.我承認有少少天馬行空...

GL3789 發表於 2012-2-14 08:06

原帖由 EH2674 於 2012-2-14 02:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

改單向循環又得唔得呢?不過係會導致其中一邊客上落山麻煩左...

改為荃灣地鐵站(大河道天橋)->荃錦公路(原有車站)->錦上路(跟64K停)->八鄉路(臨轉上欖隧路口位-只供落客)->大欖隧道->屯門公路->荃灣路->荃灣西站-> ...

你自己都答左唔得啦

川龍、光板田村有唔少客落荃灣
郊野公園既客要行個大運先落番荃灣

dippy 發表於 2012-2-14 10:03

kiwai 發表於 2012-2-14 11:51

見到樓主第一個建議, 我就諗起1968-73年時期的18A(元朗至上村) 及26(元朗-佐敦)
平日兩條線並存, 假日18A收車, 淨係做26.....

講起又講, 其實雷公田至大帽山郊野公園一段荃錦公路都冇乜民居,
不如改得切底D, 假日51縮短做荃灣至郊野公園停車場, 咁就可以利用現有資源做密D班次

dippy 發表於 2012-2-14 12:13

GL3789 發表於 2012-2-14 13:25

原帖由 dippy 於 2012-2-14 12:13 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
唔得
因為51不能被取消就係因為川隴-上村一段無任何公交(巴士/綠小)去到
而荃錦又唔俾紅小上(如果俾既, 一早有左元朗-大帽山-荃灣紅小啦)
所以一定要經大帽山北面, 唔係實過唔到政府 ...

有綠小72,只係雷公田對上既石崗村cover唔到

KC3555 發表於 2012-2-14 14:42

如果要硬食54,倒不如將51延長去元朗東,
班次改為30/45分鐘一班,用車就唔受影響
反正251A都就快開,77K同64K又有雙向分段,
錦田公路54最多人用的往元朗獨市站都只係羅屋村,
佢地可以係橫台山村搭608,又可以用251A轉西鐵同其他車,
問題都唔係太大.
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: 51/54合併