straysheep123 發表於 2012-9-28 19:00

城隧轉車系統重組

其實呢個係城隧轉車系統的癥結:

太OVERLOAD 49X

又去得多地方又快...令其他線上轉車站前載空氣

其實只要調一調D路線已經OK

1. 49X用42C的路線,入悅來酒店經大窩口後跟現48X用和宜合道上城隧,相信兜葵涌大窩口同入大河道楊屋道唔會差太遠

2. 43X延長至海濱花園,令海濱花園納入城隧系統及橫窩仔補足現49X的服務,如橫窩仔嫌俾多1蚊可行遠少少坐49X/48X

3. 48X到大河道後用現49X路線,成為直上城隧快線,儘快將一車車人送上轉車站,但因2.的建議會令荃新天地果個站上車要俾多一蚊,亦可兜入如心廣場總站令荃新天地附近維持現價上轉車站,就算灣景上車兜呢個圈都一定快過兜大窩口

4. 73X經大河道天橋直上城隧,減少城隧轉車站上唔到車的機會,亦可吸引心急人俾多兩蚊上轉車站,但278X就唔改啦,咁長途D人會好緊張個位,往荃灣方向亦可輔助49X清大窩口客

葵涌方面,明顯46X OVERLOAD左(其實46X大圍果邊都OVERLOAD,但冇辦法執,因大圍得1個出口)

1. 將46X改上葵盛,減少繁時拖卡機會,美孚亦有86B/286X

2. 將47X改去美孚

沙田方向,除46X其餘正常,分得勻....如果要解決46X只有拆線,但涉及太多資源,不值

48X沙田方向太短,可延長至火炭將火炭納入城隧系統

straysheep123 發表於 2012-10-5 23:13

pls comment

y512516 發表於 2012-10-5 23:55

海濱花園個總站冇位,同埋都幾細下,我覺得43x-->238m好夠架啦,大河道一落車就可以轉車

FBI2 發表於 2012-10-6 08:53

原帖由 straysheep123 於 2012-10-5 23:13 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
pls comment

1/ 唔好灌水
2/ 而家49X入荃灣已經好耐,你改佢行和宜合道一樣死,而且死得仲快
3/ 青衣北必須有一條全日不經荃灣既路線直上城隧和沙田
4/ 海濱邊度痾條坑俾你擺車?

straysheep123 發表於 2012-10-7 23:03

原帖由 FBI2 於 2012-10-6 08:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1/ 唔好灌水
2/ 而家49X入荃灣已經好耐,你改佢行和宜合道一樣死,而且死得仲快
4/ 海濱邊度痾條坑俾你擺車? ... 青衣直上城隧
非繁會唔會唔夠客....

而且有e 42 搵緊人笨,九巴會唔會咁順攤

EH2674 發表於 2012-10-8 00:22

原帖由 straysheep123 於 2012-10-7 23:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
青衣直上城隧
非繁會唔會唔夠客....

而且有e 42 搵緊人笨,九巴會唔會咁順攤
新增49S,全日長安開,跟餘下49X走線至沙中
49X,全日青碼開,大致上跟舊線一樣,唯行德士古道不停荃灣沿途各站(城隧除外)49P取消

呢類洗牌線其實無話夠唔夠客,但唔改就只會變成好似101,102,106呢類黑洞線

AVD1 發表於 2012-10-8 12:52

原帖由 FBI2 於 2012-10-6 08:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1/ 唔好灌水
4/ 海濱邊度痾條坑俾你擺車? ...
4) 咁想海濱做總站的話就要求佢地整走條 38A,
老實講佢放棄條 38A (即與 43X 交換總站的話) 對荃灣區黎講確實係有得益之處 *
* 38A 我一直都係想用佢黎上荔景去放生 30 做荃灣市中心 <> 九龍通勤線, 再者放生 30X 上西九龍走廊之用, 呢個係題外話 ~

3) 不過講青衣北要有條直達沙田線真係好難, 除非你整埋青衣南我就有得諗,
我突然有個諗法, 既然荃灣又冇巴士 (除小巴 481 系) 到大圍,
倒不如索性將 249X 改由荃灣開出,
當我先假設佢起如心廣場做起點 > 後經楊屋道 > 上青荃橋 (到長安) > 青衣邨 > 涌美 > 長康 > 長青 > 八號幹線走,
雖然荃灣會變頭站, 要兜圈, 但係對於疏導 46X o既客量都可能有幫助, 此外青衣南想要一條全日去沙田路線 o既願望都可以實現 ~

hy3yg023 發表於 2012-10-8 18:13

回復 7# 的帖子

249x 係ok
我希望由49x過楊屋道skip橫龍在海濱繞一個站
43x在祈德尊新邨加站然後到荃灣西鐵站
咁就搞不到其他車

andy92 發表於 2012-10-8 18:47

原帖由 AVD1 於 2012-10-8 12:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
3) 不過講青衣北要有條直達沙田線真係好難, 除非你整埋青衣南我就有得諗,
我突然有個諗法, 既然荃灣又冇巴士 (除小巴 481 系) 到大圍,
倒不如索性將 249X 改由荃灣開出,
當我先假設佢起如心廣場做起點 > 後經楊屋道 > 上青荃橋 (到長安) > 青衣邨 > 涌美 > 長康 > 長青 > 八號幹線走,
雖然荃灣會變頭站, 要兜圈, 但係對於疏導 46X o既客量都可能有幫助, 此外青衣南想要一條全日去沙田路線 o既願望都可以實現 ~
咁行係西站搭港鐵經紅磡轉車仲快過 249X

荃灣開根本無意思,無人願意係青衣遊一大輪先上公路
D人都係繼續排 481B 或者去轉車站轉 46X/P

tamm2005 發表於 2012-10-8 21:38

回復 5# 的帖子

可能到時變成49X一線做青衣南+北
上城隧
但係到時可能249X就88得
頁: [1] 2
查看完整版本: 城隧轉車系統重組