dippy 發表於 2013-1-18 00:45

rusf101001 發表於 2013-1-18 14:31

個人建議,6F 九龍城碼頭<->長沙灣(甘泉街)
6D成功延長至美孚及40特快後,長沙灣(甘泉街)總站可以使用,或者長沙灣廣場都可以
美孚就沒有位置了:Q
在6F原路線基礎上作修改,加入來回程均途經德民街,黃埔花園,海逸豪園和何文田邨
以及將路線避開漆咸道北,和加士居道
http://goo.gl/maps/VhuqP--地圖所限,未能將路線設定到在長沙灣道橋底掉頭,先放在長沙灣廣場那邊
http://goo.gl/maps/TnQ01--觀音街可以唔停:L

觀塘線延線於2015年竣工,黃埔花園和何文田至油麻地,旺角,太子是一程過,
愛民邨就更加快了,而且有各種替代服務,如紅小
而何文田邨冇咁近地鐵站仲可以拉下客,黃埔花園就同地鐵差唔多時間,都執到客架
而長沙灣道一帶就情況更加好,地鐵都冇得一程過

如果係沙中線(2018年開通)同觀塘線圍毆既情況下,
土瓜灣上車,何文田轉一次,就到旺角,又唔會受塞車影響
連6C都要合併埋落去先掂,甚至連45都可以取消。
姐係6C+新6F,路線考慮要唔要繼續經青山道咁既行法去改路線

reason 發表於 2013-1-18 17:21

咁行將會連18都送埋上路
但地鐵何文田站轉車係要上落月台
列車亦唔係班班入黃埔 ( 最密係每四分鐘 )
係唔係個個都用鐵都係一個問題
212改上何文田同送走所有流水冇分別

6P有啲不知所謂
你一方面講幾多人幾多人用鐵
一方面就開多條同鐵對撼嘅線?

我覺得6F直接放盛德街
經黃埔、公主道已經足夠 ( 類似E23行法 )
可以取締埋93K ( 上路<>油麻地 )

dippy 發表於 2013-1-19 00:13

rusf101001 發表於 2013-1-19 00:45

回復 4# 的帖子

來回程行晒佛光街都夠玩:L
入愛民晒時間,客又搶唔到幾多個:Q 土瓜灣兜埋黃埔已經夠煩:(
而且都唔使特登開條6Plo
遲d連6C都合埋體,45正式上路say88
加個46<->6F,18(仲存在既話)優惠$5.2算

回程避到咩?成條公主道排隊入紅隧,真係多謝晒:lol

[反而黃埔-何文田係新客]
假設郁到30X既話(發緊夢),將原本d客推落去新線就幾好la,吸納長沙灣道一帶乘客

JA3907 發表於 2013-1-22 18:33

回復 1# 的帖子

所有行上路都無得傾,地鐵兩下就ko你啦,6F入黃埔加行何文田是直接送死,除非6C+6F+41+45整埋一條下路+佛光街流水線,和一條黃埔直達MK或者SSP最後到麗瑤既快線45X,否則無論你點cut都會死(系所有行下路的一起死)。

dippy 發表於 2013-1-23 00:34

AVD1 發表於 2013-1-23 14:30

彌敦道直落黃埔都仲可以搵條 30X 頂住先 (212 冇左),
問題係北行方向唔通你叫班客又坐哂 30X ?
頁: [1]
查看完整版本: 建議合併212, 6F並開辦6P線