LN9267 發表於 2013-5-24 23:39

張震遠辭去所有公職

http://rthk.hk/rthk/news/express ... &20130524&55&924170

由去年7月開始,麥齊光、林奮強和張震遠先後出現醜聞.

基本上,我覺得梁振英這個特首位置不會坐得穩妥.

歡迎討論.

AVD1 發表於 2013-5-25 13:36

今個星期初就話自己唔需要辭職, 幾日過後又要請辭,
乜都佢講哂囉 ~

點都好, 而家又睇下下個要執包袱的又係邊個囉,
佢成個班子坐得根本就唔穩 ......

3ASV196 發表於 2013-5-26 19:59

離一離港, 估唔到又一人被拉落馬....之前唔少人仲估張生可能仲係下一個CY派系的特首...
佢仲係CY 其中一個最大智囊....

都係那一句, CY本身出身於勝之不武, 即使係建制派內, 亦一直未能建立所謂"香港營", 佢及佢團隊,
只會繼續樣樣不順, 四面受敵, 真係唔知頂到幾耐...

LN9267 發表於 2013-5-26 20:15

原帖由 3ASV196 於 2013-5-26 19:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
離一離港, 估唔到又一人被拉落馬....之前唔少人仲估張生可能仲係下一個CY派系的特首...
佢仲係CY 其中一個最大智囊....

都係那一句, CY本身出身於勝之不武, 即使係建制派內, 亦一直未能建立所謂"香港營", 佢及佢團隊,
只會繼續樣樣不順, 四面受敵, 真係唔知頂到幾耐...
個人覺得梁振英人緣較差,之前立法會財政預算案拉布都有一些唐營人馬不去開會,田北俊更說財政預算案拉布令香港癱瘓是不盡不實.

很多人覺得梁振英不可能完成五年任期,姑且看看這個預測是否準確.

JU2541 發表於 2013-5-26 20:30

原帖由 AVD1 於 2013-5-25 13:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
今個星期初就話自己唔需要辭職, 幾日過後又要請辭,
乜都佢講哂囉 ~

點都好, 而家又睇下下個要執包袱的又係邊個囉,
佢成個班子坐得根本就唔穩 ...... ...

佢唔辭職...到時又有堆人嘈一大輪

你知啦..香港有好多人神又係佢, 鬼又係佢....

辭職又罵...唔辭職又罵..

3ASV196 發表於 2013-5-27 01:29

原帖由 JU2541 於 2013-5-26 20:30 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

佢唔辭職...到時又有堆人嘈一大輪

你知啦..香港有好多人神又係佢, 鬼又係佢....

辭職又罵...唔辭職又罵..

直d講, 個情況根本唔到佢選擇了...邊個想走, 或者邊個想留, 政治上根本好多野
身不由己, 可能CY 自己都想走, 但已經走唔到...而張生本身想留, 卻迫到要走....
(就好似董生...)

而問題重點已不是某人走唔走, 而是個政府咁落去, 真係寸步難行...當立法會同
政府(行政會議)都失效時, 香港根本好難搞...(不論是否同意CY政府)...今日曾鈺成
都開到口講行政會議

最大問題係當年董生時都有個曾生做後盾, 算是中間派別D, 好快接到手, 亦較受不同
方面政團同利益團體接受, 但最恐怖係依家連依個機會都好似無, 亦涉及中共內部問題,
個死結黎...其實咪話唔擔心....

盡快普選可能係唯一解決方法, 但亦不能一定做到/解決到...

AVD1 發表於 2013-5-28 08:57

原帖由 3ASV196 於 2013-5-27 01:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

直d講, 個情況根本唔到佢選擇了...邊個想走, 或者邊個想留, 政治上根本好多野
身不由己, 可能CY 自己都想走, 但已經走唔到...而張生本身想留, 卻迫到要走....
(就好似董生...)

而問題重點已不是某人走唔走, 而是 ...
普選都要上面批先得架,
到今時今日普選呢個話題上, 中共仍然係好敏感,
而家已經開始比人個感覺係中共想出爾反爾,
之後香港有班人就搞個佔領中環出黎, 阿爺見到咁會有咩反應大家心照,
根本而家共產黨個心胸就越黎越窄, 成日驚死人地會反左佢個黨咁 .....

梁振英根本起香港認受性唔夠,
由佢當初開始出黎選個陣已經係啦,
只不過當時有班人比佢 D 語言偽術呃到 ~

未在位佢就已經開始有負面消息流出,
在位後就更加冇停過, 差唔多個個月都有關於佢班子 o既負面消息,
咁佢仲有咩資格可以留低 ?

CY 當初以為踢走個唐英年可以坐定粒六,
點知到而家搞成咁, 真係 ....
自由黨班人要同 CY 唱反調就遇左架啦,
佢一日唔落台一日都大把氣受 ~

DIH 發表於 2013-5-28 21:30

所以我覺得中共奪取香港,是打錯如意算盤,捉隻老鼠入米缸。

如果再有特首在任期內被撤換(別說腳痛腰痛了,董生仍然很精神),
雖說可能可以解決一時的問題,但已經係第二個,等於向全世界宣告一國兩制徹底失效,
中共治港一敗塗地,香港問題(再次)不能由香港內部解決,
中英聯合聲明和基本法淪為廢紙,這是對國際社會及投資者發出一個怎樣的訊息呢?
近來見到有人話連中英談判都係自己力弱之下的不平等條約,
講出這種論調的人真係要去上下邏輯課,係你自己話要返的,
戴夫人無拎住支槍迫鄧老硬啃香港,那麼到手後的麻煩亦都係貴客自理。
陰謀論一點,假如事情真係有外國勢力在發功,搞到北京拿手唔成勢,就證明他們的策略成功了。
佢地可能諗住既然自己不能保留,亦唔會畀你擁有這顆明珠坐享其成。

如果有普選,真正的港人自主,可以讓香港與北京的政治有某程度的切割,
反而可以讓北京有個喘息機會,好事可領功壞事不上身,
港人也樂於玩自己的政治而懶理內地政事了,但這種深層次的道理他們是不明白的。

而現在,梁振英的心態究竟是如何,恐怕連王光亞、張曉明甚至習近平也不能看得通。
佢究竟係忠心但無朋友?有勇無謀?定係面懵心精隨時起尾注?
一直不肯正面回應政改問題,係真心想搞好經濟?不敢承擔?定係玩緊博奕?無人知。

238X 發表於 2013-5-29 10:20

回復 8# 的帖子

呢啲咪就係大中國情意結囉,
你話中國點可能唔被鬼佬玩死?
唔講句「抵死」都唔得!

LN9267 發表於 2013-5-29 12:03

原帖由 3ASV196 於 2013-5-27 01:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

(就好似董生...)

而問題重點已不是某人走唔走, 而是個政府咁落去, 真係寸步難行...當立法會同
政府(行政會議)都失效時, 香港根本好難搞...(不論是否同意CY政府)...今日曾鈺成
都開到口講行政會議

最大問題係當年董生時都有個曾生做後盾, 算是中間派別D, 好快接到手, 亦較受不同
方面政團同利益團體接受, 但最恐怖係依家連依個機會都好似無, 亦涉及中共內部問題,
個死結黎...其實咪話唔擔心....

盡快普選可能係唯一解決方法, 但亦不能一定做到/解決到...
如果梁振英中途辭職,中共不難找人當特首,例如盛傳的曾俊華.

個人覺得香港的金融中心地位在中共心目中頗為重要,曾俊華如師兄你所說較受不同方面政團和利益團體接受,加上他在政府多年,應該不成問題.
頁: [1] 2
查看完整版本: 張震遠辭去所有公職