hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 張震遠辭去所有公職
開啟左側

張震遠辭去所有公職

LN9267 發表於 2013-5-24 23:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://rthk.hk/rthk/news/express ... &20130524&55&924170

由去年7月開始,麥齊光、林奮強和張震遠先後出現醜聞.

基本上,我覺得梁振英這個特首位置不會坐得穩妥.

歡迎討論.

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
AVD1 發表於 2013-5-25 13:36 | 顯示全部樓層
今個星期初就話自己唔需要辭職, 幾日過後又要請辭,
乜都佢講哂囉 ~

點都好, 而家又睇下下個要執包袱的又係邊個囉,
佢成個班子坐得根本就唔穩 ......
LJ7006 = MF5119 = AVD1
3ASV196 發表於 2013-5-26 19:59 | 顯示全部樓層
離一離港, 估唔到又一人被拉落馬....之前唔少人仲估張生可能仲係下一個CY派系的特首...
佢仲係CY 其中一個最大智囊....

都係那一句, CY本身出身於勝之不武, 即使係建制派內, 亦一直未能建立所謂"香港營", 佢及佢團隊,
只會繼續樣樣不順, 四面受敵, 真係唔知頂到幾耐...
3ASV196.KE7270
 樓主| LN9267 發表於 2013-5-26 20:15 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2013-5-26 19:59 發表
離一離港, 估唔到又一人被拉落馬....之前唔少人仲估張生可能仲係下一個CY派系的特首...
佢仲係CY 其中一個最大智囊....

都係那一句, CY本身出身於勝之不武, 即使係建制派內, 亦一直未能建立所謂"香港營", 佢及佢團隊,
只會繼續樣樣不順, 四面受敵, 真係唔知頂到幾耐...

個人覺得梁振英人緣較差,之前立法會財政預算案拉布都有一些唐營人馬不去開會,田北俊更說
財政預算案拉布令香港癱瘓是不盡不實.

很多人覺得
梁振英不可能完成五年任期,姑且看看這個預測是否準確.
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
JU2541 發表於 2013-5-26 20:30 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2013-5-25 13:36 發表
今個星期初就話自己唔需要辭職, 幾日過後又要請辭,
乜都佢講哂囉 ~

點都好, 而家又睇下下個要執包袱的又係邊個囉,
佢成個班子坐得根本就唔穩 ...... ...

佢唔辭職...到時又有堆人嘈一大輪

你知啦..香港有好多人神又係佢, 鬼又係佢....

辭職又罵...唔辭職又罵..
人一九,腦便殘
3ASV196 發表於 2013-5-27 01:29 | 顯示全部樓層
原帖由 JU2541 於 2013-5-26 20:30 發表

佢唔辭職...到時又有堆人嘈一大輪

你知啦..香港有好多人神又係佢, 鬼又係佢....

辭職又罵...唔辭職又罵..

直d講, 個情況根本唔到佢選擇了...邊個想走, 或者邊個想留, 政治上根本好多野
身不由己, 可能CY 自己都想走, 但已經走唔到...而張生本身想留, 卻迫到要走....
(就好似董生...)

而問題重點已不是某人走唔走, 而是個政府咁落去, 真係寸步難行...當立法會同
政府(行政會議)都失效時, 香港根本好難搞...(不論是否同意CY政府)...今日曾鈺成
都開到口講行政會議

最大問題係當年董生時都有個曾生做後盾, 算是中間派別D, 好快接到手, 亦較受不同
方面政團同利益團體接受, 但最恐怖係依家連依個機會都好似無, 亦涉及中共內部問題,
個死結黎...其實咪話唔擔心....

盡快普選可能係唯一解決方法, 但亦不能一定做到/解決到...
3ASV196.KE7270
AVD1 發表於 2013-5-28 08:57 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2013-5-27 01:29 發表

直d講, 個情況根本唔到佢選擇了...邊個想走, 或者邊個想留, 政治上根本好多野
身不由己, 可能CY 自己都想走, 但已經走唔到...而張生本身想留, 卻迫到要走....
(就好似董生...)

而問題重點已不是某人走唔走, 而是 ...

普選都要上面批先得架,
到今時今日普選呢個話題上, 中共仍然係好敏感,
而家已經開始比人個感覺係中共想出爾反爾,
之後香港有班人就搞個佔領中環出黎, 阿爺見到咁會有咩反應大家心照,
根本而家共產黨個心胸就越黎越窄, 成日驚死人地會反左佢個黨咁 .....

梁振英根本起香港認受性唔夠,
由佢當初開始出黎選個陣已經係啦,
只不過當時有班人比佢 D 語言偽術呃到 ~

未在位佢就已經開始有負面消息流出,
在位後就更加冇停過, 差唔多個個月都有關於佢班子 o既負面消息,
咁佢仲有咩資格可以留低 ?

CY 當初以為踢走個唐英年可以坐定粒六,
點知到而家搞成咁, 真係 ....
自由黨班人要同 CY 唱反調就遇左架啦,
佢一日唔落台一日都大把氣受 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
DIH 發表於 2013-5-28 21:30 | 顯示全部樓層
所以我覺得中共奪取香港,是打錯如意算盤,捉隻老鼠入米缸。

如果再有特首在任期內被撤換(別說腳痛腰痛了,董生仍然很精神),
雖說可能可以解決一時的問題,但已經係第二個,等於向全世界宣告一國兩制徹底失效,
中共治港一敗塗地,香港問題(再次)不能由香港內部解決,
中英聯合聲明和基本法淪為廢紙,這是對國際社會及投資者發出一個怎樣的訊息呢?
近來見到有人話連中英談判都係自己力弱之下的不平等條約,
講出這種論調的人真係要去上下邏輯課,係你自己話要返的,
戴夫人無拎住支槍迫鄧老硬啃香港,那麼到手後的麻煩亦都係貴客自理。
陰謀論一點,假如事情真係有外國勢力在發功,搞到北京拿手唔成勢,就證明他們的策略成功了。
佢地可能諗住既然自己不能保留,亦唔會畀你擁有這顆明珠坐享其成。

如果有普選,真正的港人自主,可以讓香港與北京的政治有某程度的切割,
反而可以讓北京有個喘息機會,好事可領功壞事不上身,
港人也樂於玩自己的政治而懶理內地政事了,但這種深層次的道理他們是不明白的。

而現在,梁振英的心態究竟是如何,恐怕連王光亞、張曉明甚至習近平也不能看得通。
佢究竟係忠心但無朋友?有勇無謀?定係面懵心精隨時起尾注?
一直不肯正面回應政改問題,係真心想搞好經濟?不敢承擔?定係玩緊博奕?無人知。

238X 發表於 2013-5-29 10:20 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

呢啲咪就係大中國情意結囉,
你話中國點可能唔被鬼佬玩死?
唔講句「抵死」都唔得!
 樓主| LN9267 發表於 2013-5-29 12:03 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2013-5-27 01:29 發表

(就好似董生...)

而問題重點已不是某人走唔走, 而是個政府咁落去, 真係寸步難行...當立法會同
政府(行政會議)都失效時, 香港根本好難搞...(不論是否同意CY政府)...今日曾鈺成
都開到口講行政會議

最大問題係當年董生時都有個曾生做後盾, 算是中間派別D, 好快接到手, 亦較受不同
方面政團同利益團體接受, 但最恐怖係依家連依個機會都好似無, 亦涉及中共內部問題,
個死結黎...其實咪話唔擔心....

盡快普選可能係唯一解決方法, 但亦不能一定做到/解決到...

如果梁振英中途辭職,
中共
不難找人當特首,例如盛傳的曾俊華.

個人覺得
香港的金融中心地位在
中共心目中頗為重要,
曾俊華如師兄你所說
較受不同
方面政團和利益團體接受,加上他在政府多年,應該不成問題.