1181 發表於 2013-10-13 12:53

S3BL100 發表於 2013-10-13 13:57

回復 31# 的帖子

106/116一條上路,一條下路,注定無得整合,
而且而家前提係106P/全日106X要西灣河(或者最遲康安街)上東廊,
否則就清唔到118客,而鰂魚涌北角直上紅隧去土瓜灣,亦值得開,順手清102X客。
咁即係最理想情況一定係開兩條特快線,如果得106X,鰂魚涌放工客咪繼續慢碌囉。

而根本技術上可以砌到何文田港島東,我睇唔到理由
點解深水步要有齊重疊快慢線而唔放行。
而且本身可以加北行102轉102X/171、112X轉904/905第二程免費優惠,
班次頻密,受影響人數唔多(實際真係得北行長沙灣工貿區果兩個站),
配套本身唔差,後者轉完車都仲唔會慢過而家,應該滿足。

你接受唔到既,我都無野再講,
一係咪好似我#30所講,成個深水步繼續搭慢線102由北角炮台山返歸囉,112X做耀東至旺角。

至於112X,你睇左B2版關於118的討論,點解而家118 hold住左,
你應該要明白,改過海線本身就比起改獨營線複雜得多,
一間公司同意,但另一間公司唔同意,一樣唔使改。
112X擺蘇屋,一方面係同112同總站,但另一方面都係技術問題,
係為左條線能夠用112而家時段長度行完一單連休息,唔使好似而家
包括112在內唔少過海線,無啦啦尾車甚至尾二三車去到對家總站要編定私走,
已經唔係有冇空間再減班的問題咁簡單。

112X去埋美孚,或者會多左客,但係係咪會令到盤數靚左?唔見得。
如果112X只係去到蘇屋,或者北角後拉上耀東但旺角做終點,
咁超碼唔影響兩邊時段,亦唔駛無啦啦好似而家大量編定私牌浪費資源,
減少一個巴士公司唔肯做的理由。

當然,而家112用左一D特別方法砌時間表,固定私牌已經唔係咁多條過海線入面最嚴重。

我無講過話巴士公司一定肯重組,但係超碼我係評估過晒重組後
對兩間公司時段同利益分配的影響,呢個先係巴士公司肯做與否的關鍵因素。
相反你只係想拉去邊就拉去邊,完全唔諗下對班次同時段的影響,欠周全,
成件事根本唔係拉長條線減少少班夠唔夠載的問題咁簡單囉。

1181 發表於 2013-10-13 21:30

S3BL100 發表於 2013-10-13 23:06

回復 33# 的帖子

土瓜灣紅磡線其中一個作用係清紅隧口乘客,但呢個唔係唯一作用囉,土瓜灣紅磡根本有客。

而你#22個修訂方案,原來條106P要同106共用20架車,我就唔知繁忙時間會做到咩班次囉。
我個方案106+108用27架車,計過數都只係做到106下繁7-8、108開15分一班。
仲有,106P唔係全日線,本身個效果已經無咁好。
當然,正如我一開頭所講,細搞有細搞的做法,
你可以選擇只係搞102/110/112/118一組,結果就係鰂魚涌北角往來土瓜灣紅磡砌唔到全日線,
102X要獨攬太古城鰂魚涌絕大部分過海客。
目的唔同,已經唔可以相提並論啦。

深水步本身係有客,但係集中深水步地鐵站/元州邨附近,
已經有102X/112/112X三條線照顧晒佢地,真係要轉車的係得北行長沙灣工貿區,
但係呢班客有幾多?5%都無囉。
唔好將「長沙灣工貿區」講成係成個深水步,偷換概念。
當然,你可以揀要102唔要112X,112X縮去旺角拉去耀東避重疊,
但係我覺得對深水步絕大部分乘客來講,112X比102更實際囉,
唔使停維園景隆街快咁多,而且九龍段仲更深入青山道附近民居添。

唔好繼續倒果為因,102飛西廊同開112A根本無關,真正原因係有112X,唔需要102北行同佢重疊,
再加上行車時間同時段的問題先要北行飛西廊。
就算唔開112A又點?112開7+8架車,112A開4+3,
唔開112A的話,你認為112 15架車、8-10分鐘一班食得晒怡和街非繁班客?

1181 發表於 2013-10-13 23:21

S3BL100 發表於 2013-10-13 23:40

回復 35# 的帖子

我個point咪就係,唔開112A,都唔代表102可以跟原路旺角返美孚,
到時加車的會係112,而唔係102,況且102時段問題先係關鍵。

106如果縮做九龍城碼頭至鰂魚涌,做7-8分一班都要16架車,
你條北角特快咪只可以上下繁各四班車,爭在係兩班雙向定四班單向,
但明明多客時段唔止開到咁少班次。
當然,大家目的唔同,亦好難相提並論。

至於112X vs 102,都係果句,你大可以選擇102跟原路,112X縮去旺角,
但咁做對於大部分深水步居民都唔見得係理想,而且
正如我所講,112X入保安道,做到的民居比起102長沙灣工貿區果兩個站更多。
當然,你唔同意的話,或者鍾意要102唔要112X的話,再拗落去都唔會有結果,亦無意思。

都係果句,重組巴士線要得到巴士公司、運吉、區會三方同意,
巴士公司同意的話,起碼有機會上到RDP,而且近年趨勢係,區會唔得都會傾到得為止。
但係巴士公司唔同意的話,連RDP都唔使上,區會連傾的機會都無。

1181 發表於 2013-10-14 21:34

頁: 1 2 3 [4]
查看完整版本: [老調重提] 重組東區紅隧過海線