Anthony99 發表於 2014-3-5 10:39

15a改道,3D延長

現時15A的用車限制在於鳴鳯街左轉雙鳯街上山太窄。其實只要執一執就得

15A:蒲崗村/鳯德交界後直上入崇華,再沿雙鳯街上山,富佑大廈取代公園及鳴鳳分站

同時3D延長至慈北,來回經慈中,而15A縮短至慈中,停302坑,302踢去慈愛苑

S315E 發表於 2014-3-5 19:22

回復 1# 的帖子

其實而家用短雙都夠載,重要大把吉位,未有足夠誘因刪去用車限制(改路)

另外兩線互換總站原因不明,可行性受質疑

kmb71k 發表於 2014-3-5 20:45

原帖由 S315E 於 2014-3-5 19:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實而家用短雙都夠載,重要大把吉位,未有足夠誘因刪去用車限制(改路)

另外兩線互換總站原因不明,可行性受質疑

可能人地想北站果邊有密密車出觀塘o者

~誰@359~ 發表於 2014-3-5 21:08

原帖由 kmb71k 於 2014-3-5 20:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

可能人地想北站果邊有密密車出觀塘o者 可能人地想15A行大單層呢…;P

JX9097 發表於 2014-3-6 13:31

原帖由 kmb71k 於 2014-3-5 20:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
可能人地想北站果邊有密密車出觀塘o者

不過慈北放唔落一條咁密嘅線
而且慈北一帶行去慈正邨都係5分鐘嘅事
(除非由沙田坳邨出發,不過都係10分鐘左右)

Anthony99 發表於 2014-3-19 12:00

15A縮至慈中係因為慈北同2F重疊,新蒲崗有小巴到。3D唔好的就3B上慈北,反正唔密車

回2和4
你地有D目光短視,唔夠客?63X都唔夠客啦!咁至少九記可以多D車揀,唔係得ADS或ASV

其實你地係唔係想多D定少D路線有用車限制呢?呢家連改一改都唔好,真係冇野好講

EX-TL 發表於 2014-3-19 14:09

唔夠客+有長度限制弗晒呢條線, 頹線用大車盞大線多一個機會用細車.

kmb71k 發表於 2014-3-19 14:10

15A縮至慈中係因為慈北同2F重疊,新蒲崗有小巴到。3D唔好的就3B上慈北,反正唔密車

回2和4
你地有D目光短視,唔夠客?63X都唔夠客啦!咁至少九記可以多D車揀,唔係得ADS或ASV

其實你地係唔係想多D定少D路線有用車限制呢?呢家連改一改都唔好,真係冇野好講

2F同15A, 一架轉右黃大仙走, 一架轉左新蒲崗走, 有幾重疊?:L
咁樣2F夠同3C重疊啦, 仲一直重疊到九龍塘添, 又唔見你話縮3C? :L

仲有15A用大車, 非繁咪盞載空氣?:L
不如將15A拉去竹園或者樂富算啦, 唔駛煩:lol

reason 發表於 2014-3-19 14:22

回復 6# 的帖子

2F同3C都經黄大仙,你覺得算唔算重疊?

另,我又唔覺得運多啲空櫈蝕多啲錢有幾目光遠大。

Between,唔夠人講就話人地短視,無嘢講應該係我。

mak5052 發表於 2014-3-25 20:55

我反而認為應將兩線合併,3D拉去平田,取消15A,並加5M、11C、28B與3D之BBI補償
頁: [1] 2
查看完整版本: 15a改道,3D延長