neoplan720p 發表於 2015-3-29 01:48

英皇道巴士小修小補建議

【聲明】此建議只屬短期措施,要真正解決英皇道各線(包括本土線及隧巴線),則需要由大重組甚至制度改革(例如聯營線時段制度)來改善。
一、現時當維園有大型展覽的時候(如工展會、年宵市場等),路線102及106往東區方向,會取消維園分站,乘客只能於告士打道維園(即皇室堡)或天后銀幕街下車。

建議:此安排永久實施,因為維園分站本身已經不少路線「埋站」,而且停站後往往過不了「高士威道及興發街交界」那盞燈。
既然皇室堡及銀幕街已經可以覆蓋維園正門分站的範圍,那麼102及106取消該站,既有機會縮短行車時間(雖然最多也只是1、2分鐘),也可減少維園正門埋站的路線。

二、現時英皇道東行近殯儀館,往筲箕灣的路線,與往柴灣區的路線,是分開兩個站位的。
可是,由於加設了欄杆,巴士不能像以前(也好像是7、8年前了……)一樣,走上電車軌爬頭。
結果,當你坐著82,而前面有2A的時候,就會被頂著。
相反,當你坐在77,卻又有機會被前面的682頂著。

建議:將部分路線改行渣華道,例如18X、A12、606及682,減少該段路的巴士流量。
18X及A12本身從東廊下來,就是取道渣華道。為何要右轉民康街,再左轉英皇道呢?
跟85直走渣華道,到殯儀館才駁回英皇道更實際吧。
同樣,606及682也不必焗在民康街,從東廊下來,直接左轉渣華道,不是更方便嗎?

歡迎討論

KMBCTB 發表於 2015-3-29 13:44

kmb71k 發表於 2015-3-29 22:30

原帖由 KMBCTB 於 2015-3-29 13:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
A12直行渣華道
會停唔到英皇道模範邨站
咁就會令旅客前往北角海逸酒店冇咁方便

你睇清楚北角海逸酒店係邊度先啦, 係度亂咁吹...:L
俾埋孤高map你睇喇:L

brianso198 發表於 2015-3-29 23:05

原帖由 KMBCTB 於 2015-3-29 13:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
A12直行渣華道
會停唔到英皇道模範邨站
咁就會令旅客前往北角海逸酒店冇咁方便
減少A12吸引力
再加上西區已經少咗客
你覺得城巴會喺冇咁塞車同方便旅客兩個之間揀邊個?
我諗城巴會揀方便旅客
唔係A21使乜由深旺道兜入 ...

下, 北角消防局行過去都叫遠?

HB00610 發表於 2015-4-1 01:00

其實北角消防局個站, 都望到海逸啦…:L

反而問題係, 東廊落橋嘅車塞落橋盞燈, 隨時得不償失

neoplan720p 發表於 2015-4-1 15:18

回復 5# 的帖子

呢個問題係值得探討既。

但依小弟住係東區多年,我既觀察係渣華道果支東廊落橋燈,係繁時先會塞一塞,但只要過左,其實前面既一、兩盞都係順燈。
而更重要既係,渣華道係幾條線行車,而英皇道東行果一段,只係單線行車。

所以,我唔係要推哂所有線衝入渣華道;我只係希望於英皇道同渣華道之間,作一個較為有效既分流而已。
頁: [1]
查看完整版本: 英皇道巴士小修小補建議