16215x603 發表於 2016-4-10 20:53

油藍觀冗線另外重組

油塘未來發展,乘客大量需求,如沙田大埔等,以下建議
以下取消路線
14b,客量低迷
16m,客量低迷
74d,客量低迷
286m,與多線大老山線重疊,九龍區與85M重疊,加上客量不多
削減班次或轉/削掛牌
13d,全日20/30,8 ASV 1 AVBWU
95M,4 AVC
加密班次或蛇轉正
14d,全日
277e,全日12/15/20,74x and 277x
因14b and 16m取消,無轉乘優惠,為此加入新/改路線
新/改路線
88x
火炭站>坳背灣街>火炭村>沿798>(藍田山)沿603>嘉榮道>油塘
全程8.5(觀塘價$8.2+89x與16m的轉乘$0.3=$8.5)
大老山隧道6.4
用車:6車,5正1蛇
0645~0745 30
0745~0900 15
0900~1640 25
1645~1930 15
1930~2230 30
油塘>沿603>啟田商場>沿798>火炭村>坳背灣街>火炭站
全程8.5
大老山隧道5.4
沙田圍新村4.5
0615~0745 30
0745~0900 15
0900~1640 25
1640~1920 20
1920~2150 30
71x
大埔頭>大埔,太和沿E42>白石角,馬料水沿74D>大老山隧道>九龍沿新88x
全程:$11.1
大老山隧道:$6.4
用車:10正2蛇
0640~0720 20
0720~0920 15
0920~1700 20
1700~1945 15
1945~2305 20
九龍新88x>大老山隧道>白石角,馬料水74D>大埔,太和E42>大埔頭
全位$11.1
大老山隧道:$10.1
水上活動中心:$4.7
廣福邨:$4.1
0640~1700 20
1700~1945 15
1945~2305 20
74x來回飛彩虹,鑽石山,新蒲崗,非繁1100~1500減至10分鐘,其它減至4~8分鐘,用車由40減至36
603廷至安達邨跟安筲,多利用690在啟田位置
安達邨>寶達邨>秀暉樓>興田>603
全程:$10.5(應跟302和641看齊)
過海後:$5.7
用車不變
時間
一至五繁忙0605~0900 5~10
603>興田>曉光街>秀暉樓>寶達邨>安達邨
全程:$10.5
過海後:$5.7
時間:一至五繁時1515~1815 9
掛牌
14b(4 ASV 1 AVC) 0
16m(1 ASV 2 AVC) 0
286m(1 AVBWU,1 ASV,4 AVBW) 0
總數6 ASV ,3 AVC,1 AVBWU,4 AVBW)
改掛
13d (1 AVBWU,8 ATE)
(1 AVBWU,8 ASV)
95m(3 ASV,1 AVC)
(4 AVC)
14d(No)
(8 ATE)
71x(No)
(4 3ASV ,5 AVBW,1 AVBWU)
88x(2 AVW,1 AVBE)
(2 AVW,1 AVBE,K:3 ATSE)
74X(40輛)
(36輛 -4 3ASV)
好處
油塘/藍田山有去大埔,沙田加有油荃線
603能在非繁發掘安寶兩邨客量,減輕601到灣仔的客
把88x的價格下降
74D疏,貴,71x比較便宜,去白石角的人比較便宜車費
14d能分60小巴客量(60經常坐滿)
壞處
油藍乘客沒有跟268/9c轉真正去大埔的油塘/藍田山人要兜白石角
影響
74x小了油塘/藍田山客
彩虹搭經大老山隧道的巴士路線轉乘74x
鑽石山,新蒲崗請搭75x 71x非繁客量未知,因只有屋邨

ATSE40 發表於 2016-4-10 21:40

一見到41同45一齊取消冇補償已經唔使睇,明明46客又少啲又少啲potential。(其實唔止41,45)
車唔係咁囉嘅
0分重作

天空之神 發表於 2016-4-10 23:03

油藍觀竟然可以同 41/45/46 拉上關係

好波

16215x603 發表於 2016-4-10 23:12

天空之神 發表於 2016-4-10 23:03
油藍觀竟然可以同 41/45/46 拉上關係

好波

知唔知咩係冗線啊

kmb71k 發表於 2016-4-11 00:08

一睇咩14D全日4-8/15已經可以唔駛再睇落去
做曬功課未?

Haydn 發表於 2016-4-11 00:13

知唔知咩係冗線啊

即係「李宗偉贏波 馬國明放假一天」d fd
講清楚d la

仲有38 40P 42C果度睇下隔離po/去B2睇相關既po,我相信果邊果d建議點都at least有一兩個係好過你就咁將38 42C減車俾40P重組,而且3線重疊地方只係上路部分路段及以東,佢地各自仲有其他地方要做,兩條線特別係42C一野就咁減5車無野補返唔見得興芳葵盛同青衣會支持

天空之神 發表於 2016-4-11 00:16

知唔知咩係冗線啊

不過標題講到咁 1999 又大雜薈
根本無人知你想講咩

reason 發表於 2016-4-11 00:31

知唔知咩係冗線啊

你建議嗰堆油塘新帝線咪冗線

頁: [1]
查看完整版本: 油藍觀冗線另外重組