Busmtr 發表於 2016-8-2 22:47

開辦過海隧巴302線回程

因應上環、中環、金鐘對返回慈雲山之交通服務有很大需求,故建議建議開辦本線黃昏回程服務。由林士街開往慈雲山中。302綫全程行車時間為60分鐘,共派3車。

九巴302線 (往慈雲山)

1 林士街 $10.5

按照原111線行走

5. 金鐘站

6. 金星大廈

不停站直達

7. 王仲銘中學 $5.7

按照原5P線行走

17. 慈雲山中

星期一至五由林士街開出

1746、1758、1809

用車由111線抽調。

JX9097 發表於 2016-8-3 01:57

302即使開回程都唔好放林士街
一出閘就塞到媽媽都唔認得
可以考慮跟601P咁用無限極做起點
或者跟680X放港澳碼頭

ky927 發表於 2016-8-3 13:47

抽2-4班641做641P補上慈雲山仲好啦。

下繁返九龍其實621/641都仲有空間

YY487 發表於 2016-8-3 14:13

Busmtr 發表於 2016-8-3 22:02

感謝閣下抽時間回覆
我自己其實諗過,不過下繁其實行紅隧好過行東隧兜咁大個圈,ㄧ來其實東隧都識塞車,二來入紅隧可以行巴士專線打尖,唔算好差,都仲有好大吸引力,仲可以慳隧道費。:handshake唔好睇小慈雲山需求,其實慈雲山分分鐘可以撐多一條全日過海線,淨係一個慈雲山都可以打爆641,今慈雲山之前啲客點算;P
621就唔好搞啦,厲鬼城班客好鬼麻煩:L:L

S3BL100 發表於 2016-8-3 22:50

下繁東廊東隧觀塘都塞成咁,拉 641 上慈雲山,就算唔入牛頭角道同九龍灣,都會比起行紅隧慢好多好多,仲未計兜遠左

樓主定線唯一問題係幾乎無做灣仔,但灣仔係唔少過海線客倉,而家亦未有返慈雲山的巴士,
所以應該跟 111 入紅隧,但出左紅隧後不停站經東九廊直飛彩虹道一定係最快

ky927 發表於 2016-8-3 22:50

見你寫302,你唔講真係唔知你行紅隧。(中間行邊條幹線最好都寫清楚少少)

行紅隧就開113P啦。一來116自己都唔夠車,二來俾條生路113試,而且放工回程淨做慈雲山唔夠。一係就跟113搭單做埋黃大仙,一係就搏行窩打老道,經竹園返慈雲山。

Busmtr 發表於 2016-8-4 15:37

S3BL100 發表於 2016-8-3 22:50
下繁東廊東隧觀塘都塞成咁,拉 641 上慈雲山,就算唔入牛頭角道同九龍灣,都會比起行紅隧慢好多好多,仲 ...

你講得無錯,所以點解我要用紅隧唔用東隧。。。至於點解唔做灣仔係因為上環中環+金鐘已經夠客,慈雲山需求多到痴線。。。
再加埋灣仔一定好塞車,拖慢上環中環+金鐘車程。
如果真係要做灣仔嘅話我prefer一條上環中環+灣仔北,一條金鐘+灣仔

S3BL100 發表於 2016-8-5 02:07

Busmtr 發表於 2016-8-4 15:37
你講得無錯,所以點解我要用紅隧唔用東隧。。。至於點解唔做灣仔係因為上環中環+金鐘已經夠客,慈雲山需 ...
中上環有需求,灣仔一樣有需求

而且金鐘尾站走,斷估都係行灣仔北,一樣都會塞車,唔快得過行灣仔道幾多,分分鐘仲慢。
倒不如跟 111 行灣仔道,做大個餅

另回樓上:其實出隧道後不停站跟 5X 直飛彩虹道應該係最快行法,而且彩虹道一樣做到黃大仙,
仲要係比較遠離黃大仙站果截。
如果大家見識過 111 下繁九龍段可以幾慢的話,就會知道飛紅隧口、飛東九廊、九龍城行天橋直飛彩虹道的班次,係有用的

當然 116 自己都做唔切,就無謂抽佢車,但上面行法其實可以抽 111 車去做

Busmtr 發表於 2016-8-5 10:28

S3BL100 發表於 2016-8-5 02:07
中上環有需求,灣仔一樣有需求

而且金鐘尾站走,斷估都係行灣仔北,一樣都會塞車,唔快得過行灣仔道幾多 ...

我都知灣仔一定有好大需求嘅,只係驚灣仔上唔到車。得3班車,中環同埋金鐘一定逼爆。如果開下繁服務嘅話我又驚唔夠車。 我而家draft緊一份港島路線重組,希望可以嘔車畀302開下繁服務,甚至有資源令113改經西隧,等慈雲山有全日過海隧巴去中環金鐘同灣仔。抽車方面,已經更改,多謝你嘅意見:)
頁: [1]
查看完整版本: 開辦過海隧巴302線回程