bjbus 發表於 2016-9-1 00:17

timmylee 發表於 2016-9-1 00:57

270B延長唔係問題, 只不過因為收費問題傾唔埋, 先要縮到去深水埗

bennyho1004 發表於 2016-9-1 01:18

無雙向分段一定無大埔客,74d已經係一個失敗既例子
270b如果唔加價去柏景灣絕對係好事,
不過可以行大欖因為大埔公路會塞,青沙做到既野大欖都得。

kmb71k 發表於 2016-9-1 18:30

將條線屈入大埔唔會多客反而會更趕客
因為車程增加同兜路

bjbus 發表於 2016-9-2 07:11

ate214 發表於 2016-9-2 09:22

入大埔停4個站,車程只增加10分鐘,
北區人應該可以接受
利申:經常來往旺角及大埔人

一早就死刑啦仲講接唔接受?
睇唔到以前71X既教訓?

kmb71k 發表於 2016-9-2 21:15

北區人應該可以接受

香港人搭車最唔鐘意兜
仲你要兜埋入大埔
死得

成日用巴士迷思維去建議

expertuser2004 發表於 2016-9-2 21:31

北區人應該可以接受

入大埔點止得 4 個站咁少?
74X 到大埔中心都有 5 個站, 去埋太和 / 富善 / 富亨 / 工業村更多車站, 其實 74X / 74D 已是好好反面教材, 沒分段收費下 + 兜路 = 死硬(官塘上車唔該 $14.8 / 74X = $10.1)

次次係官塘搭 74X, 見 74D 得幾个人, 成車都是吉位 ....

bjbus 發表於 2016-9-2 22:23

Haydn 發表於 2016-9-3 08:14

bjbus 發表於 2016-9-2 22:23
直行大埔太和路,同埋唔行大窩西,停完太和直上公路
我建議呢條線在大埔設即日來回證優惠收20元

仲好意思搵E21講
E21去機場理論上係硬食,除非唔怕拎住行李轉完東涌線再轉S1,甚至唔睇錢搭機場快綫
有A21P之後先再比較都唔遲

香港人搭車係講速度,其次係車費係咪合理

40經美孚都係2-3個站同5-10分鐘既事 (繁時10-15分鐘),點解荃葵來往龍翔道既乘客有好多會死等290系?
因為兜美孚既感覺實在太差,尤其西行要係長沙灣工廠區左兜右兜先出返去長荔街
290系就唔駛,而且西行同40同價東行都只係貴$1.9,價錢都算合理

同樣道理,270B兜大埔,ok我當你淨行大埔太和路,地圖睇係好順路,但係停站停燈呢?果d又唔駛時間?
呢類特快線唔應該咁兜,咁樣就算係搭到北區都唔deserve $14.8 (更何況本身已經收貴左)
搭鐵都係呢個時間,而且又平過270B,我做乜唔搭鐵?
好似上面版友所講,71X有辦你睇
唔係話任何線只要兜得越多地方就越多客,可以咁做既係流水線,270B呢類「8號幹線特快」根本唔岩呢套
頁: [1] 2
查看完整版本: 建議270B全日,延長到旺角及入大埔