hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 793客量報告 (最新更新:20221120 - #830)
開啟左側

[經歷分享/報告] 793客量報告 (最新更新:20221120 - #830)

jx6215 發表於 2022-8-22 08:45 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2022-8-22 08:10
美孚呢個位好矛盾...個人覺得不穩定因素頗高。

以前討論63x的時候,有小部分版友和社區人士堅持63x有美孚 ...

不專業目測:
下繁北行響美孚落車果陣 總會見有幾個行去轉車往新界
然後又有幾個行入美孚新邨
依堆人入面 又唔係好多人拍月票...

arfung 發表於 2022-8-22 08:10 來自手機 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2022-8-22 00:19
一路都講緊值唔值得倒十部八部車
去做一啲未知有幾多嘅客
搵到嘅新客夠唔夠cover成本

美孚呢個位好矛盾...個人覺得不穩定因素頗高。

以前討論63x的時候,有小部分版友和社區人士堅持63x有美孚客會特登等佢搭去旺角或以南, 就算30分鐘一班一樣有人肯等,但大家普遍現在的說法是的63x因為放近其他西九龍車有機會南行吸引到有人上。

如果說法是有固定乘客這樣搭(美旺特快),795x站近住宅的一邊,正路應該一樣會有人肯等,現且班次仲要比較63x靚仔... 有錯請指正

以上,未計MTR直接競爭

ricky 發表於 2022-8-22 07:57 | 顯示全部樓層
我是地球人 發表於 2022-8-22 07:02
以下係今日0530班793客量:

康城前0上落,將隧前無人落車

半粒鐘由康城去到新蒲崗,好快手。
前荃葵青區居民
我是地球人 發表於 2022-8-22 07:02 | 顯示全部樓層

以下係今日0530班793客量:

康城前0上落,將隧前無人落車
領都0533 3
首都0535 1
百勝 0536 PASS
清半 0539 3
怡明 0540 PASS
播道 0541 2
天晉 0542 2
(十字路口同康城0530 290X擦身而過)
澳站 0543 2
天主 0544 PASS
調站 0548 6,當中曬證1個,有班人唔知排咩
彩貴 0549 4
健明 0550 4,有班人唔知排咩
將隧 0555 1 落1
常悅 0600 0 落1
臨華 0601 PASS
麗晶 0604 PASS
彩頤 0605 1 0
譽港 0606 0 落2

車長速度:車手
燈位時間:幾順

朝早班客好多明顯唔知796C已死
avianwind 發表於 2022-8-22 06:59 | 顯示全部樓層
過往796E早上都要成個鐘先到九龍城

變左793應該都係差不多
herman15hk 發表於 2022-8-22 01:32 | 顯示全部樓層
tamabaron 發表於 2022-8-22 00:00
常悅道其實仲有一班小巴客,其實班人想放棄110好耐,什至之前等最後的士見都唔少

其實舊796c 旺角客不嬲 ...

等過一次45分鐘都上唔到110/A之後去Megabox都係的士見...

110A最勁試過一部車行,車長自已喺站牌貼告示「今天只有一部車行」
少甜啊唔該
ricky 發表於 2022-8-22 00:29 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2022-8-22 00:25
我搭個班793入將軍澳
九龍灣冇上冇落
但九龍灣今日好旺

應該好多乘客唔知793係乜,唔敢上。
前荃葵青區居民
ksmbh 發表於 2022-8-22 00:25 | 顯示全部樓層
我搭個班793入將軍澳
九龍灣冇上冇落
但九龍灣今日好旺
110都有條龍等車
上安泰個部小巴一部都清唔曬堆客
932gz6061 發表於 2022-8-22 00:24 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2022-8-22 00:19
去做一啲未知有幾多嘅客

我講795X去美孚嘅客梗係講北行啦,邊個會南行咁好心去坐?仲要記得佢個8.2分段?

講緊呢條小數應該唔錯,我完全冇講過呢個重組值10架車,我都冇好支持呢個重組

係得795X順向值得期待,但如果聽日"老母區"真係好差咁咪兩條一齊收檔囉
sq285 發表於 2022-8-22 00:19 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2022-8-22 00:09
笑死我,睇一日客量就知D客落晒地底,唔知如果793係厹做仲係唔係落晒地底呢

星期日條數793一定唔差,聽日 ...

去做一啲未知有幾多嘅客

同埋美孚有人等63X係因為同其他南行線同站
想坐795X去旺角但寧寧舍舍停西行線
邊個會專心等?
當然北行食到幾多客專等795X去美孚真係好難估
尤其當長沙灣道要站站停嗰陣
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤