hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-19 北區巴士路線計劃:諮詢結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-19 北區巴士路線計劃:諮詢結果

leo_ku 發表於 2018-7-6 08:13 | 顯示全部樓層

maomao000 發表於 2018-7-6 07:42
你去唔去荔景關北區人鬼事
話知你長安直達定兜埋旺角
關人鬼事

問題係有個離地北區人大大聲話948行荔景美孚只係巴士公司對948非繁客量無信心MA,
仲要搵673 經天后/373經林村比較, 我就唔明點樣"比喻"啦。
ryandroid 發表於 2018-7-6 08:18 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-7-6 07:44
大家都要返工,無可能留意所有班次的載客量,現在 279X 青衣北上 10-12 分鐘一班,說密不密說疏不疏,如果 ...

279x 行車時間 75 分鐘
279A 行車時間 51分鐘
279A 行荃葵要私返去青衣未必唔夠時間喎
甚至乎私都唔哂
經荃灣返青衣總站都得

我可以將279x 及279a 重組
平日一點前北行青衣上水279x班次不變
南行拆一半將279A 單向改行荃灣、大窩口站後上德士古道直達青衣總站轉行279X北上
平日一點後279x上水南行青衣班次不變
北行拆一半將279A 單向由青衣上德士古道、荃富街、青山公路後去大欖、聯和墟轉行279X 南下

咁樣安排279x 同279A 行車時間相若
而且279A 避咗雞嶺迴旋處一次同汀九橋 兩大早繁間中塞車位
有279A 經荃灣返青衣回車穩定北上班次
對青衣人都有so
咁樣278x 抽都唔使抽添仲
又唔影響你哋青衣平日早繁北上、晚繁南下同星期六日任你哋北上南下
咁樣係咪有得傾?
leo_ku 發表於 2018-7-6 08:28 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-7-6 08:18
279x 行車時間 75 分鐘
279A 行車時間 51分鐘
279A 行荃葵要私返去青衣未必唔夠時間喎

要考慮做唔做得番長亨邨, 青華苑那兩個位,
同埋咁樣跳飛機對班次穩定有無影響先得。
kingprowm 發表於 2018-7-6 08:32 | 顯示全部樓層

279A 去青衣站就 51 分鐘,如果改行荃葵仲可以 51 分鐘行晒?

另一個問題,荃灣去上水有需要同時有 278X n 279A ?

我唔明你死保 278X 目的何在
ryandroid 發表於 2018-7-6 08:34 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-7-6 08:06
373經林村, 673經天后, 增加的車程只係增加十分鐘左右。
難道你覺得經晒成個荔景山加美孚十分鐘就攪掂?  ...

啊41 板友話E43兜青衣南都係多5分鐘
948兜荔景美孚用都唔出奇啊
而且948兜唔兜荔景美孚唔係我哋北區板友嘅重點
我冇興趣俾你繼續俾你借題發揮

673非繁都有30分鐘一班啊
九巴點解唔肯948 非繁30分鐘一班堅持20分鐘啊?
你答到我先同我講948 全日乜乜乜啦
ryandroid 發表於 2018-7-6 08:57 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-7-6 08:09
今年市區三線有得加班, 不過係無東涌線份。
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/201 ...

提升訊號咪有得加班囉
提升訊號唔使人唔使錢?
你要東涌綫即刻加班係咪你出錢出人搞?

有錢有人都搞咗其他載客率更高嘅鐵路綫啦
我夠想港鐵同政府一次過起好哂全部proposed鐵路同全部加班到繁時 2分鐘
係咪喺度無理取鬧就可以願望成真?

2026提升完訊號系統、電力供應就有得加班
依家東涌綫短期都唔會好似荃灣綫、將軍澳綫咁迫爆
2026提升訊號完工相對其他鐵路綫有幾唔合理?
除咗你喺度無理取鬧之外
都睇唔到有其他板友喺東涌綫就提升訊號安排有意見
leo_ku 發表於 2018-7-6 09:48 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-7-6 08:34
而且948兜唔兜荔景美孚唔係我哋北區板友 ...

你咁樣講, 即係代表你對聯營線運作毫無認識,
宜家948 係九巴獨營? 九巴可以自己決定邊個時段係自己邊個時段係新巴?
九巴可以自己話全日就全日唔駛同新巴傾?

即係人講"青衣南行多5分鐘" 你就信到十足?

RE508@41 發表於 2018-7-6 10:00 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-7-6 08:34
而且948兜唔兜荔景美孚唔係我哋北區板友 ...

我幾時有講5分鐘,我係話多幾分鐘。我亦都係嗰篇文講咗指E43對青衣有勝於無,同埋948同E43係2個case.你要快咪A43轉車,慳錢咪E43,百綫應百客。你總唔可以要求A綫走綫,E綫價錢。
----------------------------
講番279A問題,同樣地係有大北區主義,見係北區編號就覺得北區要做主導,可以亂掉綫,完全唔考慮其他地區……呢個理由應該可以解釋到你點解會有咁出位既言論,又或者係買咗0066要送客去地鐵……
maomao000 發表於 2018-7-6 12:25 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-7-6 08:13
問題係有個離地北區人大大聲話948行荔景美孚只係巴士公司對948非繁客量無信心MA,
仲要搵673 經天后/373經 ...

其實佢還佢我還我
我就覺得948一早就應該全日嘅
我只係用呢個做例子同E43落公路同41版友講
我就唔知佢係真心咁諗定唔係
maomao000 發表於 2018-7-6 12:39 來自手機 | 顯示全部樓層

RE508@41 發表於 2018-7-6 10:00
我幾時有講5分鐘,我係話多幾分鐘。我亦都係嗰篇文講咗指E43對青衣有勝於無,同埋948同E43係2個case.你要 ...

係呀 948對荔景都係有勝於無,睇唔出有乜分別?都係落公路爬姐。
A線走線?
A線係指直剷客運大樓喎
而家剷落去咩
飛青衣唔係A定E嘅問題喎

你呢句同曬大埔,觀塘,將軍澳嗰啲講囉
話E線價錢冇可能直落東涌
宜家太快啦 死翻落黎青衣兜兩兜

你講得掂咪話你叻囉