hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-19 北區巴士路線計劃:諮詢結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-19 北區巴士路線計劃:諮詢結果

maomao000 發表於 2018-7-6 12:39 來自手機 | 顯示全部樓層

RE508@41 發表於 2018-7-6 10:00
我幾時有講5分鐘,我係話多幾分鐘。我亦都係嗰篇文講咗指E43對青衣有勝於無,同埋948同E43係2個case.你要 ...

係呀 948對荔景都係有勝於無,睇唔出有乜分別?都係落公路爬姐。
A線走線?
A線係指直剷客運大樓喎
而家剷落去咩
飛青衣唔係A定E嘅問題喎

你呢句同曬大埔,觀塘,將軍澳嗰啲講囉
話E線價錢冇可能直落東涌
宜家太快啦 死翻落黎青衣兜兩兜

你講得掂咪話你叻囉
maomao000 發表於 2018-7-6 12:51 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-7-6 08:32
279A 去青衣站就 51 分鐘,如果改行荃葵仲可以 51 分鐘行晒?

另一個問題,荃灣去上水有需要同時有 278X n ...

所以作為北區人我真系覺得維持原狀最好
點解要攪亂279Xo的班次呢
大家都需要用佢
雙向有人坐

278P先系最佳選擇 大幅道重疊
如果多客咪再叫九巴放資源咯

279X宜家岩岩好夠用
就唔好再搞佢啦

BTW 轉線姐系點?
你地系到講咩我都唔知

kingprowm 發表於 2018-7-6 13:55 | 顯示全部樓層
maomao000 發表於 2018-7-6 12:51
大家都需要用佢

北區去荃葵,唔搭 278X 仲有 279X 轉海量 68M 69M 265M 269M,一定要有直接經欖隧去荃葵線咩

正如青衣冇左直去大馬路既 264M,都係俾人叫搭 68E 279X 轉海量級元朗線一樣道理
香港黃毛小子 發表於 2018-7-6 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2018-7-6 13:55
北區去荃葵,唔搭 278X 仲有 279X 轉海量 68M 69M 265M 269M,一定要有直接經欖隧去荃葵線咩

正如青衣冇 ...

呢點我認同你。

北區其實已經有條278x喺喥,冇必要搞多條荃葵線出黎。

至少暫時睇唔到呢個需要。

除非278x縮去粉嶺,同279系全面分家。
ryandroid 發表於 2018-7-7 03:31 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-7-6 09:48
你咁樣講, 即係代表你對聯營線運作毫無認識,
宜家948 係九巴獨營? 九巴可以自己決定邊個時段係自己邊個 ...

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=1077397&pid=3798237

//即使流傳出來的小道消息, 只係講緊新巴想做全日30 九巴想做20, 講唔掂數而做唔到。//

係你自己講㗎
我反問返你點解673九巴肯做全日30分鐘
都唔肯接納新巴一齊948 全日30分鐘
你自己廢up 完唔記得咗?

我梗係唔信E43兜青衣南用多5分鐘啦
佢同你一樣廢up 完唔記得咗
但佢之前冇改過自己廢up
我奉陪到底je
ryandroid 發表於 2018-7-7 03:41 來自手機 | 顯示全部樓層
RE508@41 發表於 2018-7-6 10:00
我幾時有講5分鐘,我係話多幾分鐘。我亦都係嗰篇文講咗指E43對青衣有勝於無,同埋948同E43係2個case.你要 ...

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=1080008&pid=3790410

//咁大陸地震你又捐錢振災?同埋E43既資源唔係屬於北區,應該要攞出來共享。剝削人哋搭車嘅權利嚟換取自己快果五分鐘 咁嘅行為仲唔係自私?//

你又係廢up 完又唔記得自己講咩啊?
你話北區人要求E43唔兜青衣南
係剝削青衣搭車嘅權利嚟換取自己快果「五分鐘」喎

咁多文都睇到你對E43保留兜青衣南有幾咁著緊
依家又話聊勝於無?
咁好心你一開始就唔好廢up 啦
ryandroid 發表於 2018-7-7 03:47 來自手機 | 顯示全部樓層

maomao000 發表於 2018-7-6 12:25
其實佢還佢我還我
我就覺得948一早就應該全日嘅
我只係用呢個做例子同E43落公路同41版友講

948 係應該全日 嘅
兜唔兜荔景本來我都唔關心
不過佢認真要E43兜青衣南
我都係認真討論948兜荔景
佢廢up 嘅話
我都係陪佢廢up je

不過673都有全日30 分鐘
948全日都冇嘅話
我就唔知邊個嫌30分鐘班次太疏唔要定覺得青衣冇客啦
答案係咩我亦冇興趣考究
ryandroid 發表於 2018-7-7 03:59 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-7-6 13:55

正如青衣冇 ...

68E 都一直爭論緊經唔經元朗大馬路㗎喎
至少68E 都為元朗南提供全日大欖路綫
元朗站都有68E/68M 直去大欖去荃灣定青衣

上水北係元朗、天水圍、北區三區唯一冇全日大欖綫
上水去荃灣亦都只能揀279x 大欖轉車或者278X 兜華明圈
導致上水人多咗揀大欖轉車但同時令轉車站塞車塞人問題嚴重
增加所有元朗、天水圍、北區 大欖巴士線嘅行車時間外
連帶影響其他道路使用者
有轉車站唔代表大半車人落車排長龍係合理
任由現時嘅問題持續惡化
ryandroid 發表於 2018-7-7 04:21 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-7-6 08:32
279A 去青衣站就 51 分鐘,如果改行荃葵仲可以 51 分鐘行晒?

另一個問題,荃灣去上水有需要同時有 278X n ...

改行荃灣大窩口返青衣係比依家279A多10分鐘
但仍然比279X 快13分鐘
調整都係郁北區班次
可以唔使郁你青衣班次

279X/A 用17 架車
青衣維持早繁北上10分鐘一班
74 分鐘車程都係用8-9架車
南下279A 61 分鐘+ 279X 74 分鐘 各20分鐘一班都係用8 -9架車
兼且行上水北加荃葵返青衣加快回車穩定班次
咁改嘅話對青衣冇損害兼有賺
點解堅持要抽278X 車?

元朗天水圍有68M/69M/69P/265M/269M/269A/269P 咁多條綫去荃葵
點解北區又唔可以同時有278X 同279A 去荃灣?
再者我個提議本身都影響百和路經大欖去荃灣嘅服務
抽278X車去大欖即係叫百和路反對改組279A
我唔影響青衣服務就得啦
點解係都要北區抽278X車去大欖?
ryandroid 發表於 2018-7-7 04:27 來自手機 | 顯示全部樓層

maomao000 發表於 2018-7-6 12:51
大家都需要用佢

之前有北區板友話278P/278A行城隧塞大埔公路唔理想要大欖去荃葵嘛
我咁改避咗青衣反對因素算係咁㗎啦

當然啦
咁改279X會變成北區內部資源分配問題
我自己個人取向係278A 全日改翠麗開出經聯和墟
但如果279A 改荃灣係比較受歡迎嘅
就唯有咁改去平衡各方利益