hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 研討72A/73/73A/75K大埔區內定線
開啟左側

研討72A/73/73A/75K大埔區內定線

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-4 17:19 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

先講72A,北行廣福道同榮暉花園之間一個站都冇,兩個站出奇地遠,走線類近嘅75K起碼多寶鄉橋一個站,而就算72A南行都有大埔舊墟公園、寶鄉橋兩個站。其實係咪應該起碼加返寶鄉橋一站,甚至考慮停埋安祥路,方便乘客去埔中。

73喺大埔區內兜得好勁,但我明白太和至廣福道段要同73A夾聯合班次,之後又要兼顧粉南、大窩西往返太平工業中心嘅需求,可見改動空間實質唔大(何況九巴已安排73非繁埔中止步)。當然,如果有版友有精簡73走線嘅好建議,亦歡迎提出。

我反而諗73/73A係咪應該跟64K/72/74A圍住八號花園n字型咁行。宜家兩線只停大埔舊墟公園/林村河畔,其實對埔中乘客係唔方便。如果跟64K/72/74A咁行,由粉南、大窩西、火炭等地往返埔中相信會更便捷。當然,車程就會長啲。

75K宜家又係唔入埔中,只行外圍嘅汀角路,結果同海量20系小巴走線重疊。其實宜家汀角路三門仔以東段同埔工好似冇巴士深入埔中總站一帶(74K只經埔工邊皮),75K可唔可以考慮喺埔中一帶改跟74K行法,或者起碼入安慈路、安祥路,開拓客源?

歡迎討論

TP人 發表於 2019-8-4 18:28 | 顯示全部樓層

停安祥路理論上係方便大埔中心同翠屏一帶,
但係唔贊成推哂 72A, 73, 73A, 75K 入去
始終安慈路同安祥路隨時一多車就塞
安祥路又唔係闊
同埋榮暉花園個站去大中翠屏都只係一兩個街口,
亦方便到大埔舊墟的居民

所以我認為維持現狀就最好

創出自己一片天空  重新領回自我國度
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-4 18:48 來自手機 | 顯示全部樓層
TP人 發表於 2019-8-4 18:28
停安祥路理論上係方便大埔中心同翠屏一帶,
但係唔贊成推哂 72A, 73, 73A, 75K 入去
始終安慈路同安祥路隨時 ...

冇話要推曬入去嘅
72A就冇咁需要

我覺得最需要係最多生客搭嘅75K
因為生客唔識行入埔中

好多人喺大美督玩完一日
想出大埔食晚飯
但你搭75K行汀角路,班客根本唔知埔中喺附近
結果大部份人都係餓住肚搭足九個字75K,先去到冇咩嘢食嘅新達

如果75K入埔中,相信方便到唔少遊人,亦方便居民返歸

而73/73A嗰度,最大問題係林村河畔個站偏啲,同樣,非熟客根本唔知點行去埔中/喺埔中行過去
keith2314 發表於 2019-8-4 18:58 | 顯示全部樓層

75K咁改法72c隨時摺得
ATS138 KR7951
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-4 18:59 來自手機 | 顯示全部樓層
keith2314 發表於 2019-8-4 18:58
75K咁改法72c隨時摺得

72C可以改行75K原線,令上繁汀九路沿線有一班車去到太平工業中心
~~Knysna~~ 發表於 2019-8-4 19:25 | 顯示全部樓層

delete
EX-TL 發表於 2019-8-4 19:26 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-4 18:48
冇話要推曬入去嘅
72A就冇咁需要

73 73A做大窩西客, 生客冇乜, 就算生客喺埔中, 佢自己都冇sense知道自己喺邊, 隨時佢認為廣福道仲熱鬧同多嘢食過埔中, 埔中有73 73B, 個客揀啱車就會去到埔中.

至於講大埔區邊度多嘢食, 舊墟平安里一帶 廣福道大明里一帶 大埔墟街市都應該出名過大埔中心, 又係嘞, 生客點知自己喺大埔邊忽, 然後佢又點知大埔中心多嘢食呢, 75K安慈路落車就係埔中同舊墟中間, 想食咩都方便, 與其話唔兜入埔中一帶吸客, 不如加報站提示: 前往大埔中心一帶乘客, 可在本站(安慈路)落車.

同20系綠小重疊問題, 自從有ETA後, 75K舊墟附近多左人上車入汀角路, 亦可能係入面多左人住啦! 但係改左75K入埔中嘅話, 熟客就點都係企汀角路等車, 75K客量係咪會因為經埔中而有可觀增長, 呢點有保留.

大埔中心無論幾時, 車一多少少就散唔切, 好容易就影響到十字路口另一方向嘅行車, 例如話由埔中總站轉右出安慈路西行, 呢段路前面有乜差池, 巴士轉唔晒出十字路口, 影響其他車輛由安慈路東行轉入南行, 頂到差唔多安祥路, 對之後要入安慈路東行嘅車又有影響

安慈路/安祥路交界無論私家車 貨車 巴士都唔少, 猶幸已經分走左部份往富善 富亨巴士特定時間唔入埔中總站, 要不然安祥路會更加擠塞, 埋站更費時. 當你塞左72A 73 75K是旦一兩條入安祥路, 對客量增長影響有限, 但車程不減反增下, 對熟客選乘甚麼路線取態的影響更深, 呢點更需要關注.
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-4 20:34 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-8-4 19:26
73 73A做大窩西客, 生客冇乜, 就算生客喺埔中, 佢自己都冇sense知道自己喺邊, 隨時佢認為廣福道仲熱鬧同 ...

宜家就係73喺超級城上車要兜大圈,而73B服務時間太短,存在感太低

一般區外人點知大埔美食喺邊,但當部車駛入埔中,啲人見到有人流、有食肆、有商場,自然就識落車。相反,搭親75K返大埔墟站,沿途係唔會搵到大型商場,只有零散嘅食肆,當然唔會貿然落車

至於埔中塞車問題,我都同意係值得關注。所以我唔會建議四線入曬去
GM 發表於 2019-8-4 20:35 來自手機 | 顯示全部樓層
73 不應經太平工業中心 大埔政府合署落車行仲快 運頭角里後跟K17行 去大埔中心不用上橋 車程又快d 省時上那打素好過
kmb71k 發表於 2019-8-4 20:50 | 顯示全部樓層

對外人嚟講
食嘢行街淨係識大埔中心, 新達廣場
而唔知大埔墟既食肆唔會少得過呢兩度

仲有
本身經安祥路既路線都夠晒多
尤其安祥路兩邊巴士站
一大堆路線要埋個站
仲要幾乎條條線都要最少停成分幾兩分鐘上落客
實在唔適宜再踢線入去停安祥路

以上回應,是否可行?是否合適?