hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290系定位討論
開啟左側

[問題] 290系定位討論

GZ4031 發表於 2020-10-9 23:24 | 顯示全部樓層

哈哈
98開左之後條290X 康城段去死算啦... 講真除左康城>康翠安達既流水 (BBI唔該) , 康城有咩需要要捱咁長途, 我搭98落去轉42C 唔開心過你?
話哂咁多位反坑口既朋友都認同98 直出唔經坑口, 咁康城緊伙食大佢啦, 98轉42C又有BBI, 再唔岩咪797轉33, 又得啫

咁既然都講到290X 養大左安達流水, 一係就擺將軍澳站自轉一圈將南 (好似呢家咁) 就出寶林, 來回夾埋都行少差唔多25分鐘
將南比290X 290 咪縮坑口囉, 兩條都係20分一班
咁290A 大家又講到流水咁好做咪唔好變, 又係20分一班
南北繼續有聯合班次

差康城工業一帶, 一係等將藍開就海皮+清半康城做一條
唔岩心水就工業康城清半坑口半圈直出, 觀塘道淨停創紀同九龍灣站, 上橋去黃大仙, 咁咪繼續掠到坑口人水
GZ4031 發表於 2020-10-9 23:51 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-10-9 23:42
其實你講果班人根本唔係認同 98,只係反坑口。
因為現有果堆 98A 98C 290 都係坑口開上去,佢地覺得要改善 ...

根本本身係可以人人一齊好98C/S 直頭拆得線
98A 一班不減都可以照開98, 兜多半圈一圈坑口最盡都係用多部車, 咁98本身車源都係變出黎架啦
唉入親坑口都頭痛點搭車

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

GZ4031 發表於 2020-10-9 23:55 | 顯示全部樓層
PC6429_JY6516 發表於 2020-10-9 23:45
290 真係比將軍澳用
290A 流水+四順秀茂坪????〉荃灣
290X放工時間唔差

290X 你真係要計清楚搭幾耐
講緊非繁都要22分鐘先到尚德
繁時應該27 28分先準備轉去廣明...
98號呢? 半個鐘應該落左車上埋車開42C 牛頭角開車
290X 連彩虹計同步都打唔低42C

牛頭角去大窩口就半個鐘7個字, 塞都係8個字左右
啫係話98 轉42C 其實係20 (將隧塞塞地) + 35 + 5分一班既42C, 一個鐘已經番到葵涌區內
290X 一個鐘可以到邊? 到黃大仙我都當你大勝

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ahken + 2 + 10 駁唔到

查看全部評分

GZ4031 發表於 2020-10-10 23:01 | 顯示全部樓層

PC6429_JY6516 發表於 2020-10-10 00:01
我都知佢耐 康城自轉都冇咗10分鐘
不過啲人就係貪佢一程過

42C 只要唔係大塞, 35分鐘牛頭角點都一定到健全街
搭左十幾程由創紀去到青衣邨, 都係35-50分鐘
咁35分鐘基本上係sure win, 所以先take 呢個數

GZ4031 發表於 2020-10-10 23:15 | 顯示全部樓層
tonycheung0123 發表於 2020-10-10 19:45
以前我都會甘諗
而家,真係咪玩。
尤其是近年新清要做埋安達臣個交通網路

真係既往年2016年果陣既290 都仲好快
去到呢家
我今日將軍澳廣場2118開車, 到大河道都2216
平時行去搭296C 轉41A 番青衣先9個字 (行埋就55分鐘)
如果296A 轉42C 都應該係十個字多少少到長安

290唔塞都好, 基本上山上燈陣已經輸哂, 唔塞都仲有龍翔飛下站打救下
塞埋龍翔條線就廢左大半武功 (將南至坑口輸啦起碼)

點解一直以黎隧道派同行山派都咁多野拗, 係因為大家都罵對方塞車
但實驗上黎講, 基本上將南同坑口行隧道快, 寶林山上就行山快
起碼我真係冇點見過荃灣去寶林行隧道快到幾多 (講緊42C 轉10M 咁計)
而個事實係, 行得山你就點都會停寶林, 停得寶林坑口就一定輸, 就算290X式咁直去將南, 每日都實慢過E22A, 差在慢幾多

好話唔好聽咁改, 如果290係厚德之後直上隧道做一條, 寶林山上自己拎一條, 290A 我唔搞
隨時有更多客回流
總而言之, 有好多好多改法都會好過呢家個陣
特別係九巴都冇咩心做40 (太平又太慢又冇人提全日拆40A, 重組仲要拉38 42C落水)
咁冇心做咪比你觀塘道加兩個大站掠下人水
尢其有種講法成日都話觀塘道一停站會慢, 果種講法你搭一程E22A 同290X 就不攻自破 (大家成日都好睇少山上既燈)

評分

參與人數 2aPower +4 HugeC +20 收起 理由
ViviTse + 2 + 10 大師級作品
ahken + 2 + 10 山上燈陣已經輸哂

查看全部評分

GZ4031 發表於 2020-10-10 23:32 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-10-10 16:11
先前我提議過,除左以上兩種走線外,另外可以將軍澳隧道口轉車站後一站不停,行觀繞 + 太子道東 + 九龍城 ...

你既提議係好好架
不過只限早上十點半後到三點, 晚上九點後
我地用真實數據去討論

我有次下繁796C唐明上去旺角用左接近一個鐘 (好似50-55分)
係因為塞亞皆老街
旺角先達再塞到落海皮預多8分鐘, 然後再番荃灣, 但荃灣路都係塞, 啫係話繁時既估算係75分鐘, 如果扣番哂彩明街, 尾站健明起計都應該有68分

差唔多既時間如果用290B 既行法, 唐明街計68分應該係大窩口/大河道, 講緊新清條龍響舊清燈口, 龍翔冇大炒慢流推出去
啫係話其實到頭來快唔得好多, 如果假設大家都塞, 但大家都清楚亞皆老每日都比龍翔塞得嚴重少少, 特別係你既行法要頭推到尾, 唔係一眾44 58X 59X咁推半條就完
而且繁時你口中既飛橋都真係幫唔到幾多手, 大家都係塞埋一份

但夜晚呢
岩岩新鮮熱辣果程290 將廣計58分到大河, 而平時呢個鐘數296C 就25分鐘到旺角站, 跟你行法落荃灣應該都係35分鐘 (扣番296C 停觀塘道差幾分鐘), 就當290 扣十分鐘兜坑寶, 其實咁行都有點著數
啫係話呢種走線注定活響非繁, 尢其最好夜晚
咁既話, 九巴真係唔會點彩你, 我原有290 就算真係慢過你, 但班客非繁點都會上釣, 的確唔大誘因同你做得咁細 (你塊餅就係將軍澳唔包山上, 冇哂寶達彩虹黃大仙葵涌, 旺角唔知執到幾多客 --> 講真大家都慣30X 234X, 你又唔同站又唔肯定幾點到, 就唔好預咁多客上你)

GZ4031 發表於 2020-10-12 01:21 | 顯示全部樓層

KX675@279X 發表於 2020-10-11 19:32
上星期入康城試搭98, 回程返青衣果陣, 簡單做左個測試俾大家參考下, 我係搭98轉42C, 行程中同時留意290X同4 ...

我前幾版一早project 左呢個時間你既實驗正正證明左我所講既35分鐘牛頭角一定到大窩口
12+8+30 = 50分鐘康城到大窩口, 呢個係一條真既特快巴士會比到既時間

290X 既ETA每日唔塞車都計緊成75分鐘先到大窩口, 呢個叫遊車河
GZ4031 發表於 2020-10-14 21:26 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-10-14 17:02
同埋上次我非繁坐轉98c 又真係好得意嫁
成個坑口圈得唔近地鐵站既坑北總站同厚德村個站有多過5個人上車
入 ...

坑口冇客上唔等於坑口冇人
都幾明顯係98C 太慢冇吸引力所造成
當連98D 都比坑口人嫌兜寶林仲要塞車
咁98C 冇半個鐘上唔到觀繞呢點已經死得

我求快, 上102 九龍灣轉車海九巴或者定富街博埋有冇旺角藍田紅van, 咁岩有紅van 既話半個鐘已經太平道, 98C 應該岩岩落將軍澳道?順燈既咪岩岩過左九龍灣
我求穩, 地鐵20分鐘到觀塘再加20分鐘番坑口, 盡哂都係8個字多少少, 比夠9個字
我求平, 行去搭296C 平2蚊有多, 行車唔塞都係30-35分鐘, 塞埋比到盡都係50分鐘 (炒車唔計數), 行埋埋單一定係一個鐘以內既事

咁98C呢? 三樣都冇
貴又貴過人, 慢又慢過人 (唔塞都要20分鐘去到連德道再加25分鐘去到旺角, 先岩岩同296C+行路平手, 早繁塞埋馬游塘既話條線可以收皮)
我係住坑口除左貪你唔洗行同有得訓, 基本上都唔洗搭你

評分

參與人數 3aPower +5 HugeC +30 收起 理由
GW5878 + 1 + 10 精闢見解
ahken + 2 + 10 精闢見解
ViviTse + 2 + 10 大師級作品

查看全部評分

GZ4031 發表於 2020-10-14 21:39 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-10-14 17:09
98C 無人上 = 因為要兜路,趕走哂堆客

多人 = 因為多人上落,所以拖慢車程

98C 290X 多人呀點解唔多
不過多既全部都係中尾站既客
最爆既時段寶林起計都未必有半車啦
咪又係山上同寶達打爆佢

290X 都差無幾, 調景嶺同尚德先係開始上客, 寶盈前經常性都係十個以內
多人呀, 安達咪多
GZ4031 發表於 2020-10-14 21:46 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2020-10-14 21:30
98C如果唔行觀繞,改跟290唔停站落彩虹出太子道會唔會快啲?

你小心比呢到既人話你假特快整慢條98C haha

講番正題
觀繞慢, 新清都唔係快, 本身兩邊都係買大細, 根本冇100%話邊一邊會必勝
最盡都係學紅隧咁按情況而定, 但好大個秀暉樓阻住左
所以既然客倉係要轉左先食, 咁咪觀繞囉
的確其實98C 同290 寶達起計應該差唔遠, 只係新清前既燈位比較多
而重點係, 98C 最需要改既唔係山上, 而係山下, 有康城都唔識得借機會拉番開兩條線, 一條康城坑口直出觀塘道, 一條寶林上山, 已經係一個突破
而唔係開埋d咩296P 同兜十圈既98S 去迫人硬食/趕客去地底

評分

ViviTse + 2 + 10 第一句Huge C

查看全部評分