hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 乘搭九巴X42C後的看法及建議
開啟左側

[經歷分享/報告] 乘搭九巴X42C後的看法及建議

ricky 發表於 2021-1-2 11:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我在平日下午由東九龍往返青衣,首次乘搭X42C,有以下睇法及建議:

兩套影片係以5倍速度拍攝:

1. 搭42C的乘客絕對仍然係大多數,我在沙田坳村等車,在十幾個乘客中,只有兩個(包括我)係特登等X42C。

2. X42C班次係疏,但我搭的一班車,計到盡只有十個乘客,加上疫情,非繁時需求仍算不太大。

3. X42C去青衣的時間真係快過42C好多,黃大仙起計,13分鐘已去到長青邨青桃樓,去到青衣警署都唔使半小時,而42C去到長安都起碼八個字,所以X42C往返青衣的走線係一流。

4. X42C去九龍方向,過青衣大橋後係行葵青路同葵涌道,但不如索性行支路上青葵公路仲快,可以慳番葵青交匯處等燈位的時間,何況去青衣方向都係行青葵公路。

5. 有站友提過X42C全日後就縮短42C以取代42C,但X42C需求始終遠細過42C,九巴實唔會放棄42C,石籬同大窩口始終係42C的客倉。我相信X42C短期擴展至每日全日雙向服務及非繁時加班的機會唔大。

歡迎大家提供意見﹗

前荃葵青區居民
 樓主| ricky 發表於 2021-1-2 16:38 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-1-2 11:28
4. 長遠應限制所有南行班次行青葵公路落呈祥道,因為葵青交匯處枝燈塞起上來係可以等兩三轉都過唔到。 ...

即係而家有啲X42C班次出九龍行青葵公路?
前荃葵青區居民
 樓主| ricky 發表於 2021-1-2 16:58 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-1-2 11:38
因為x42c 吸走42c客,所以係可以滕空更多空間比他們上。

而且上路有38,問題不大。 ...

X42C吸得42C唔多客,42C始終係主力,尤其係非繁時。X42C客源較42C窄,同埋班次疏,乘客都係見車上車。

有樣未講,我搭果班X42C,有「三分一乘客」(即係全車十幾個客的三分一人)都在青桃樓同美景花園落車,呢個係X42C的賣點。
前荃葵青區居民
 樓主| ricky 發表於 2021-1-2 17:01 | 顯示全部樓層

Phoenix 發表於 2021-1-2 12:09
X42c的全日,會不會開啟了九巴以後使用『X』字頭做常規路線的編號?假如X89D將來全日,又會否跟隨X42C的安 ...

好大機會唔會改,X89D被視為89D的支線。
前荃葵青區居民
 樓主| ricky 發表於 2021-1-2 17:32 | 顯示全部樓層
dd2019 發表於 2021-1-2 14:10
X42C首要係油塘加站,一至五早上加往青衣班次,因為宜家完全做唔到油塘返工客,早上無車,放工有車唔停站, ...

情況同277E開辦初期一樣,277E去上水頭班車係朝早九點鐘,過咗返工時間,後來先提早至七點鐘。
前荃葵青區居民
 樓主| ricky 發表於 2021-1-2 20:10 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-1-2 19:31
我諗X42C 遲早步249X 後塵,會出文件改路,連埋加班甚至改編號一齊做

42C同X42C難搞過49X同249X,49X同249X的走線真係唔一樣,前者去小瀝源、唔去大圍、荃灣及青衣南,後者去青衣南同大圍,唔去荃灣同小瀝源。
42C的客量又遠高過X42C。
前荃葵青區居民
 樓主| ricky 發表於 2021-1-2 23:06 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2021-1-2 21:18
不過講真,其實42C/X42C 邊個擺長亨,邊個擺青鐵有乜所謂,對乘客來講都係差唔多,個人只係從九巴嘅角度 ...

如果一刀切重組,就將42C縮短至長安或青衣碼頭,X42C增至每日雙向服及增加班次,青衣往青山公路用轉乘解決。
前荃葵青區居民
 樓主| ricky 發表於 2021-1-2 23:33 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-1-2 23:15
無問題,長遠增加番42c 效率係好事。

但 42C cut 少少車就會頂閘
前荃葵青區居民
 樓主| ricky 發表於 2021-1-2 23:37 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-1-2 23:21
長安同青衣碼頭邊夠位擺到42C⋯⋯放去青鐵咪算⋯⋯
反正青衣站去大圍/沙田站坐地鐵所需要嘅時間同埋坐249 ...

42C縮短放青衣站都係好建議。
前荃葵青區居民
 樓主| ricky 發表於 2021-1-3 20:00 | 顯示全部樓層

HJ7480 發表於 2021-1-3 15:53
最大問題係無42C大部分BBI,應該已經喔左唔少客既錢  正常唔知既都會誤會全部BBI同42C一樣 ...

X42C全日後依然無轉乘優惠
前荃葵青區居民