hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 當年告別hkbdb
開啟左側

當年告別hkbdb

lch 發表於 2006-8-6 03:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近十年前ken fung創立左hkbdb呢個專為巴士迷而設的討論區.
在4年前左右結束. 今日執電腦時,居然發現
當年大家告別呢個網站時. 小弟的告別文章.

>>告別bdb
我 都 算 bdb 的 資 深 板 友 . 不 過 大 家 又 未 必 咁 識 我 , 因 為 我
唔 係 成 日 貼 文 , 其 實 我 由 97 年 2 月 尾 到 今 天 , 己 五 年 多 .
看 見 bdb 的 轉 變 , 變 得 更 大 規 模 , 更 多 人 識 , 更 受 歡 迎 .

但 係 人 多 左 , 自 然 會 多 了 麻 煩 , 但 想 不 到 kenf 會 下 了 如 此
忍 心 的 決 定 , 真 正 地 消 滅 了 自 己 的 寶 貝 , 全 港 巴 迷 的 寶 貝 .
不 過 我 尊 重 及 佩 服 他 的 決 定 .

回 想 過 去 , 我 真 正 第 一 篇 貼 文 就 係 報 料 . 由 於 當 時 我 係 博
物 館 之 友 , 知 道 有 中 巴 車 廠 參 觀 就 即 刻 通 知 大 家 . 另 一 次
係 城 巴 車 廠 , 結 果 打 風 去 唔 成 , 之 後 我 地 去 了 麥 記 睇 相 , 我
D 劣 質 相 有 冇 人 會 記 得 呢 :-). 又 記 得 有 一 年 車 長 選 舉 , 我
們 十 多 個 BDB 板 友 坐 在 部 AV, 好 似 係 GW???? 上 層 車 尾 影 了
合 照 . 雖 然 人 少 少 , 大 家 又 不 太 相 熟 , 但 係 感 覺 好 溫 馨 .
( 有 冇 人 可 以 send 返 張 相 俾 我 ?)

時 光 飛 逝 , 溫 馨 的 場 面 不 在 , 正 如 家 祺 兄 講 , 網 上 巴 士 討
論 新 時 代 , 希 望 一 切 有 如 當 年 BDB 剛 起 步 的 日 子 一 樣 . 互
相 尊 重 , 不 要 互 相 批 評 及 罵 戰 .

BDB 的 突 然 結 束 , 又 令 我 出 現 中 巴 結 束 時 的 感 覺 , 好 唔 捨
得 . 就 如 在 巴 士 這 個 興 趣 中 多 是 一 個 完 結 的 章 節 . 雖 然
我 而 家 對 香 港 巴 士 的 熱 衷 程 度 比 從 前 的 少 , 但 BDB 對 我
影 響 真 的 很 多 , 我 不 但 學 到 巴 士 知 識 , 認 識 到 志 同 道 合
的 朋 友 , 也 令 我 不 怕 因 喜 歡 巴 士 而 被 人 笑 ( 好 多 大 人 以
前 會 覺 得 呢 D 係 細 佬 仔 玩 意 ), BDB 可 謂 對 香 港 巴 士 迷 發
展 極 有 影 響 . 多 謝 你 ,BDB! 多 謝 當 年 的 純 真 板 友 , 給 我
BDB 開 心 的 回 憶 ! 唔 知 點 解 有 D 想 哭 tim.<<

看完之後, 發覺自己呢幾年又大個左, 心態亦不同了.
在巴士上變得更潛, 甚至對好多巴士迷的"活動"提不起興趣,
而家除了間中上italk瀏覽之外, 就是&#20640;下巴模同玩具.
雖然如此, 但內心依然對巴士情有獨中.
或許只是表現方式不同了, 又或者而家太容易接觸不同媒體的"巴士".
不知, 其他版友又有什麼回憶呢?
barking 發表於 2006-8-26 13:44 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2006-8-7 20:49 發表

當年北區對外交通十分糟糕(筆者於1997年底遷入粉嶺南),出入十分不便,因此爭取278P轉全日是直接影響北區可否脫「偏僻」形象的一役。

當年70X的路線發生塞車事故,
我還記得兄台建議北區居民應改乘279X三號幹線轉乘269C
FBI2 發表於 2006-8-19 10:05 | 顯示全部樓層
原帖由 buschoi 於 2006-8-18 12:23 發表
0岩0岩番到香港, 前幾日同DL聚舊, 都有講0下bdb... 97年0個時我開始上網, 0係一個208車長的介紹下就0係bdb開左account.  0個時只係間唔中貼下特別所見同埋幫巴士資訊網宣傳一下. 可能0個時, 甚至到而家都係鐘意低 ...

我由BDB到而家ITALK都仍然係一名'罵戰王'(當然,而家都可以話收晒火),但文辭修飾真係進步了很多.
當然,長江後浪推前浪,我呢類型已經係半淡出.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
hr8473 發表於 2006-8-19 09:51 | 顯示全部樓層

嘩,講下講下原來我都搬離香港已有8年
BDB 由hkstar到收檔我都有去
當中識到唔少朋友,不幸地依家一個都冇聯絡啦

我仲記得有次被人停版o個日剛剛去倫敦玩,一去到見到個板友就同我講「你剛剛被人停板啊...」
o個時先知原來成個世界真細小
Kwan @ Siemens Medical Solutions
buschoi 發表於 2006-8-18 12:23 | 顯示全部樓層
0岩0岩番到香港, 前幾日同DL聚舊, 都有講0下bdb... 97年0個時我開始上網, 0係一個208車長的介紹下就0係bdb開左account.  0個時只係間唔中貼下特別所見同埋幫巴士資訊網宣傳一下. 可能0個時, 甚至到而家都係鐘意低調, 所以唔係貼左好多文, 唔係認識好多巴士迷... 不過都仲記得 Tony, Leslie, 等等

其實到而家我都仲覺得唔好意思0既係為左宣傳0個時新開將0既巴士資訊網而在bdb同eddie lam 罵戰...0個時我仲細, 所以樣樣都想爭嬴.  而過左都差唔多有成八年0拉, 樣樣都看通了很多, 淨係想靜靜地做好個網頁... 希望各位師兄多多包函0拉...

四年都無番過0黎, 五個星期後又要番去太平洋0既另外一邊了...今次只係想同舊朋友聚0弄下舊, 認識一下新0既巴士迷, 同埋影0下巴士相俾巴士資訊網.  你見到我在影相的話, 就同我打聲招呼0拉.

祝大家妘前程錦繡吧...
3asv6 發表於 2006-8-18 02:13 | 顯示全部樓層
呢堆文亦可見當年唔係咁多人識打中文字,
事旦搵d差不多音就算.

好可惜去到今時今日呢度都仲有人係0甘...
好在唔多...
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
 樓主| lch 發表於 2006-8-18 01:47 | 顯示全部樓層

原帖由 gakei 於 2006-8-17 17:55 發表
講到 BDB 點可以唔提下以前o的中文語無論次o既貼文?

==========

「討論」九巴可以改用11米的路線+幾問

最 近 九 巴11C的 冷 馬 改 用11米,
現 在 九 巴11C是 不 是 可 以 改 ...

呢堆文亦可見當年唔係咁多人識打中文字,
事旦搵d差不多音就算.
gakei 發表於 2006-8-17 23:46 | 顯示全部樓層
原帖由 dongfeng 於 2006-8-17 23:39 發表

請問那些文是否同一板友所貼的呢?

印象中就係喇。
祺人祺事 是神奇技倆
dongfeng 發表於 2006-8-17 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 gakei 於 2006-8-17 17:55 發表

==========

現 在 九 巴11C是 不 是 可 以 改 ...

請問那些文是否同一板友所貼的呢?
에이핑크 대박!
gakei 發表於 2006-8-17 17:55 | 顯示全部樓層

==========

現 在 九 巴11C是 不 是 可 以 改 用11米?

各 位 板 友 可 不 可 以 討 好 下
用 什 麼 可 以 改 用11米

==========

ML 全 數 退 役 令 小 弟 哭 起 來

點 衰 二 分 鍾

==========

想 問 你DL8我 想 影 行 甘 日 行 什 麼 路 線?

MB27 MB40 DS6 LF28 LF116 LF278想 影,甘 日 行 什 麼 路 線 影 到?

特 別 想 影MB40的 梁 泳 琪 卡 拉OK廣 告,甘 日 什 麼 路 線,我 們 想 影 嗎?

==========

為什麼九巴 城巴 5D 11X 115 不經海逸豪園海逸豪園

8P都 經 海 逸 豪 園

5D 11X 115 E23我 們 想 海 逸 豪 園 加 設 分 站

因 為 我 們 想 海 詩 豪 園 原 因 是,一 過 晚 上 非 常 靜,所 以 我 們 明 白
祺人祺事 是神奇技倆