hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 當年告別hkbdb
開啟左側

當年告別hkbdb

lch 發表於 2006-8-6 03:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近十年前ken fung創立左hkbdb呢個專為巴士迷而設的討論區.
在4年前左右結束. 今日執電腦時,居然發現
當年大家告別呢個網站時. 小弟的告別文章.

>>告別bdb
我 都 算 bdb 的 資 深 板 友 . 不 過 大 家 又 未 必 咁 識 我 , 因 為 我
唔 係 成 日 貼 文 , 其 實 我 由 97 年 2 月 尾 到 今 天 , 己 五 年 多 .
看 見 bdb 的 轉 變 , 變 得 更 大 規 模 , 更 多 人 識 , 更 受 歡 迎 .

但 係 人 多 左 , 自 然 會 多 了 麻 煩 , 但 想 不 到 kenf 會 下 了 如 此
忍 心 的 決 定 , 真 正 地 消 滅 了 自 己 的 寶 貝 , 全 港 巴 迷 的 寶 貝 .
不 過 我 尊 重 及 佩 服 他 的 決 定 .

回 想 過 去 , 我 真 正 第 一 篇 貼 文 就 係 報 料 . 由 於 當 時 我 係 博
物 館 之 友 , 知 道 有 中 巴 車 廠 參 觀 就 即 刻 通 知 大 家 . 另 一 次
係 城 巴 車 廠 , 結 果 打 風 去 唔 成 , 之 後 我 地 去 了 麥 記 睇 相 , 我
D 劣 質 相 有 冇 人 會 記 得 呢 :-). 又 記 得 有 一 年 車 長 選 舉 , 我
們 十 多 個 BDB 板 友 坐 在 部 AV, 好 似 係 GW???? 上 層 車 尾 影 了
合 照 . 雖 然 人 少 少 , 大 家 又 不 太 相 熟 , 但 係 感 覺 好 溫 馨 .
( 有 冇 人 可 以 send 返 張 相 俾 我 ?)

時 光 飛 逝 , 溫 馨 的 場 面 不 在 , 正 如 家 祺 兄 講 , 網 上 巴 士 討
論 新 時 代 , 希 望 一 切 有 如 當 年 BDB 剛 起 步 的 日 子 一 樣 . 互
相 尊 重 , 不 要 互 相 批 評 及 罵 戰 .

BDB 的 突 然 結 束 , 又 令 我 出 現 中 巴 結 束 時 的 感 覺 , 好 唔 捨
得 . 就 如 在 巴 士 這 個 興 趣 中 多 是 一 個 完 結 的 章 節 . 雖 然
我 而 家 對 香 港 巴 士 的 熱 衷 程 度 比 從 前 的 少 , 但 BDB 對 我
影 響 真 的 很 多 , 我 不 但 學 到 巴 士 知 識 , 認 識 到 志 同 道 合
的 朋 友 , 也 令 我 不 怕 因 喜 歡 巴 士 而 被 人 笑 ( 好 多 大 人 以
前 會 覺 得 呢 D 係 細 佬 仔 玩 意 ), BDB 可 謂 對 香 港 巴 士 迷 發
展 極 有 影 響 . 多 謝 你 ,BDB! 多 謝 當 年 的 純 真 板 友 , 給 我
BDB 開 心 的 回 憶 ! 唔 知 點 解 有 D 想 哭 tim.<<

看完之後, 發覺自己呢幾年又大個左, 心態亦不同了.
在巴士上變得更潛, 甚至對好多巴士迷的"活動"提不起興趣,
而家除了間中上italk瀏覽之外, 就是&#20640;下巴模同玩具.
雖然如此, 但內心依然對巴士情有獨中.
或許只是表現方式不同了, 又或者而家太容易接觸不同媒體的"巴士".
不知, 其他版友又有什麼回憶呢?
3asv6 發表於 2006-8-6 03:48 | 顯示全部樓層
http://www.geocities.com/hhkdo/hkbdb_index.htm

P.S.我最後有記錄的文係2002/5/7,190KB...

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
kenf 發表於 2006-8-6 10:07 | 顯示全部樓層
難得有人仲記得呢個網,真係安慰囉。

而家我都甚少影巴士了(一年有一次都好多的了),巴士模型又冇買了,最多上拍賣網站找一下平價心頭好。
巴士迷活動?不用說吧?當然是絕跡了。

不過亦不是對巴士全無興趣的,起碼路線新增減少,街上有特見都會留意一下,反而最少留意的是款式,因為已無太多變化了。

我還是一個巴士迷嗎?我會答︰"以前是。"

仲會唔會搞番個網?不會吧......?
AL_29 發表於 2006-8-6 10:36 | 顯示全部樓層

原帖由 kenf 於 2006-8-6 10:07 發表
難得有人仲記得呢個網,真係安慰囉。

而家我都甚少影巴士了(一年有一次都好多的了),巴士模型又冇買了,最多上拍賣網站找一下平價心頭好。
巴士迷活動?不用說吧?當然是絕跡了。

不過亦不是對巴士全無興 ...

馮兄你自己都有你既家庭lor
專注係其他方面好過啦
307 發表於 2006-8-6 10:46 | 顯示全部樓層
不經不覺間,
我已經有當年好鐘意巴士,
去到今天只係會留意...

同當年的網主一樣,
依家問我係唔係巴士迷,我都只會答:「以前係...」

依家呢份工作已經佔據左我唔少時間,
加上仲有家人、女友、朋友等等,
已經唔會再有咁多時間、錢、精神放落這門子東西上。

當年的討論氣氛真係好好多,
最少唔會見到好似依家的好幾個站都各有多多的問題。
只罵不建議=不負責任
fm1234 發表於 2006-8-6 10:48 | 顯示全部樓層
以上有幾點我都適用
-間中上italk瀏覽
-甚少影巴士了(一年有一次都好多的了)
-巴士模型又冇買了
-街上有特見都會留意一下
zoom...zoom...M6
fleetline 發表於 2006-8-6 11:01 | 顯示全部樓層

我相信迷了巴士一段時間既人都唔會唔記得呢個網

不經不覺上了巴士討論區都有10年了,還記得初初上bdb,
是未有account制度的,當時上bdb,有如上了圖書館一樣,
年少無知既我,在這裡得到的巴士知識,比任何一個地方都
要多。

當年的討論氣氛比後期bdb、而家既巴士討論區較好,而且
當時巴士新聞比而家多,可觀性當然較高啦

講到而家,迷巴士程度遠不及以前了,以前係可以記得晒全
港巴士路線點行,而家唔得啦。

以前影相由乜車都影,到捕車階段,到而家影巴士只會當攝影活動
3238 發表於 2006-8-6 11:06 | 顯示全部樓層
我也有到hkbdb,
當時只是「cd-rom」,只到巴士討論區和貼圖區瀏覽,
沒有發言。
hkbdb關閉後,在網友介紹下來到這裡。
Phoenix 發表於 2006-8-6 13:43 | 顯示全部樓層
最&#35760;得自99年&#36825;&#20010;&#26102;候BDB&#26469;了一&#20010;大停版以后
之后三年的&#35752;&#35770;气氛就越&#26469;越差了....
 樓主| lch 發表於 2006-8-6 14:18 | 顯示全部樓層

講開又講, 當年bdb第一次板聚,
好似係大家坐係部av度去傑出車長,
我仲記得當年大家影左張相,
請問可唔可以post上黎呀, 我有份架woo.

我記得當年小弟對bdb最大"貢獻"就係通知大家
香港歷史博物館有巴士廠參觀同陳生的講座.
因為小弟當年係博物館之友, 一收到個schedule,
就上網通知大家.

有一次佢地搞左城記鴨廠參觀, 結果三號波取消左,
反而我因有事去唔到改左期的活動.