hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有線‘有理取鬧’—嶼巴壟斷嶼南包車服務 ...
開啟左側

[問題] 有線‘有理取鬧’—嶼巴壟斷嶼南包車服務

Transperth 發表於 2007-3-21 01:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有線財經資訊台最新一輯‘有理取鬧’,其中一則專題係講嶼巴壟斷嶼南包車服務既問題。

報導指11S同23S既班次,比載客版的11同23密得多。
而23S既來回包車收費要$3000,比由東涌包車去粉嶺既收費貴三倍。
若果其他公司想申請前往嶼南既禁區紙,就要面對多重限制。

運輸署回應指出,批准嶼巴經營包車服務,係因為要配音路面既實際環境。
同時亦可以補貼嶼巴平日經營時所面對既虧損。

而嶼巴總經理黃良柏就表示,目前嶼巴18條路線裡面,有17條係虧損既。
如果要開放嶼南既包車服務市場,嶼巴‘大不了唔做’。

唔知大家對於呢個問題,又有何意見呢?
一次經歷,等於一次訓練。
914 發表於 2007-3-21 12:22 | 顯示全部樓層
原帖由 Transperth 於 2007-3-21 01:47 發表
有線財經資訊台最新一輯‘有理取鬧’,其中一則專題係講嶼巴壟斷嶼南包車服務既問題。

報導指11S同23S既班次,比載客版的11同23密得多。
而23S既來回包車收費要$3000,比由東涌包車去粉嶺既收費貴三倍。
若 ...

我又覺得呢個真係幾「無理取鬧」就真,嶼南有幾多路,條路係幾闊,相信大家都心中有數,
如果係車都比入去,咁樣咪分分鐘玩到仲塞過紅隧,至於收費問題,我計佢淨係好似23一轉,
$3,000 除 2 除 56人,每人每程車 $26.79,路線23假日收費都$25啦,都唔係相差好遠咋嗎~
AP69意外貨櫃佬判終身監禁才合
JX9097 發表於 2007-3-21 13:15 | 顯示全部樓層
有線真係係又鬧,唔係又鬧
嶼巴基本上都冇乜線係唔使蝕$$
而且如板友所言,包車價錢同坐滿一架車嘅收費相差唔遠
另外,有冇公司願意投資落大嶼山南呀??
dennislokawai 發表於 2007-3-21 13:20 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2007~3~21 01:15 PM 發表

租車我諗都唔會無公司肯去既,
不過我諗其他公司見到條東涌道,
個收費都唔會平得過嶼巴幾多囉...
youtube.com/c/dennislokawai
DC5 發表於 2007-3-21 14:05 | 顯示全部樓層
在「取閙」前,應該要了解嶼南的特殊交通環境。嶼南是一條限制道路,所有車輛需要禁區紙才能進入。嶼南道路及泊車位有限,若開放嶼南既包車服務市場,交通必定不勝負荷。加上其他非專利巴士公司的司機對嶼南道路並不熟悉,可能增加意外機會。

車務上,嶼巴可以視乎旅行團人數及普通乘客人數去調配適當巴士數目及班次。派車比其他公司更方便、靈活,成本較其他非專利巴士公司低,又可以賺一筆。其他非專利巴士公司只能做旅行團,不能支援嶼巴其他普通路線(若嶼巴路線太多人坐)。造成「三輸」局面!

若開放嶼南既包車,外間「乘機」申請所有車輛可以進出嶼南。屆時嶼南交通必定不勝負荷,在假期一定出現擠塞及增加意外。長遠會破壞環境。
Seiko 發表於 2007-3-21 21:02 | 顯示全部樓層
其實大家可能都唔知道, 嶼南仲有兩間私人旅遊車公司, 收費都平過嶼巴,
各公司至少有兩架大巴, 仲有幾架小巴, 保養質素不差.
如果人數少的話可以揀佢地, 服務可能更親切.

另外大嶼旅遊都有提供租車服務, 但大部份都會推俾嶼巴做, 而且收費較高.

至於其他公司, 一來收費貴, 二來運輸署唔會咁易批出許可證(多數係傷殘人士專車), 與嶼巴無關.

所以話嶼巴壟斷市場完全係"無理取鬧"!
DC5 發表於 2007-3-21 21:15 | 顯示全部樓層

原帖由 Seiko 於 2007-3-21 21:02 發表
其實大家可能都唔知道, 嶼南仲有兩間私人旅遊車公司, 收費都平過嶼巴,
各公司至少有兩架大巴, 仲有幾架小巴, 保養質素不差.
如果人數少的話可以揀佢地, 服務可能更親切.

另外大嶼旅遊都有提供租車服務, 但 ...

好似有間私人旅遊車公司係冠忠持有股份。
2A_DL13 發表於 2007-3-21 21:33 | 顯示全部樓層
原帖由 DC5 於 2007-3-21 21:15 發表

好似有間私人旅遊車公司係冠忠持有股份。

就係大嶼旅遊。
Your global lifestyle partner..
JP2010.KL1647 發表於 2007-3-21 22:26 | 顯示全部樓層
原帖由 914 於 2007-3-21 12:22 發表
我又覺得呢個真係幾「無理取鬧」就真,嶼南有幾多路,條路係幾闊,相信大家都心中有數,
如果係車都比入去,咁樣咪分分鐘玩到仲塞過紅隧,至於收費問題,我計佢淨係好似23一轉,
$3,000 除 2 除 56人,每人每程車 $26.79,路線23假日收費都$25啦,都唔係相差好遠咋嗎~
原帖由 JX9097 於 2007-3-21 13:15 發表

就是因為嶼巴壟斷所有嶼南的巴士線,令收費偏高
包車收費與普通線相差無幾
你們才有幻角指嶼巴無壟斷

現在運吉講得好聽就係「幫補」嶼巴
講得衰o的就係官商勾結
nwfb23 發表於 2007-3-21 23:54 | 顯示全部樓層

有時呢,雞肋就要補貼
好似攪廢物回收園,間間商戶都話賺好少,政府又唔補貼,結果咪一鑊粥

要分清楚,究竟係嶼巴壟斷,所以抬高價錢
定係賺得少(仲要蝕),要抬高價錢

其實坐嶼巴貴貴都賺,不過要係自家車長
態度好,車手又正,值回票價
nwfb23