hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大窩口道爆水管 多線大改道 (已解封)
開啟左側

[經歷分享/報告] 大窩口道爆水管 多線大改道 (已解封)

JU2541 發表於 2007-4-21 12:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於大窩口道近大窩口街市往荃灣方向於21/4 早上 10:30 左右爆水管關係,車輛不得駛往,
九巴 33A/34 、 43 城巴 930 、專線小巴 89/89A/89B /89B 特別車 / 313
將會改道行走

4 月 24 日下午再爆,現場於 25 號早上解封
改道方案有所改動,會以粗體顯示

九巴 33A 往荃灣如心廣場方向 / 34 往灣景花園方向
分站取消
大窩口富貴樓
大窩口村富華樓

增加分站
大窩口 荊冕堂 (與 42C 同站)

路線改道:
停 葵涌村紫葵樓分站後,改經大窩口道 (葵涌村茵葵樓一段),禾塘咀街,健全街,
青山公路,德士古道後,返回原線

九巴 43 /城巴 930 往荃灣西站方向
取消分站
葵憩苑
葵涌村茵葵樓
大窩口村富華樓 / 富貴樓

增設分站
葵涌村紫葵樓
葵涌村第三期 (與 930 前往金鐘 同站)

路線改道,改經全完中學一帶後,改經  大窩口道 (葵涌村茵葵樓一段),禾塘咀街,青山公路,健全街,
德士古道後,返回原線

==============================

小巴 89 / 89A / 89B / 89B 特別車 / 313 往荃灣方向

路線改道,
到達大窩口富貴樓方向後,調頭前往大窩口道,然後經健全街、青山公路、關門口街

因應,大窩口村富華樓設調頭處,
上述所有路線將取消往 葵盛 / 旺角 / 青衣 / 葵涌 方向的大窩口村富華樓分站

* 一爆親..就咁..大獲...

人一九,腦便殘
volvo_chan 發表於 2007-4-21 15:09 | 顯示全部樓層
印象中呢個位爆水管都已經試過唔少次!

記得幾年前呢個位有一次又係爆水管,
往荃灣方向巴士要入大廈街轉返出去大窩口道,
我果陣坐架4xx@930,兜左勁大個圈先行到返去沙咀道。
至于你信不信,我反正信了
 樓主| JU2541 發表於 2007-4-21 15:46 | 顯示全部樓層
呢個位一爆就好大獲....
依家 d 巴士要響葵涌村"巡遊"一週先落到去..

一係就搞單向雙程..但係好大機會會塞返落沙咀道

人一九,腦便殘
kokchun 發表於 2007-4-21 16:30 | 顯示全部樓層

43 係葵涌村仲有個站
不過無司機停過

930 更索性右轉落健全街
Timothy 2B
 樓主| JU2541 發表於 2007-4-21 16:33 | 顯示全部樓層
原帖由 kokchun 於 2007-4-21 16:30 發表
43 係葵涌村仲有個站
不過無司機停過

930 更索性右轉落健全街

係咪上角街?
城記反應好似慢過九記...
打左主題篇文之後..仲有 930 冇改道 ..都唔知果時落到去..佢點走..
人一九,腦便殘
DK704_3N133 發表於 2007-4-21 20:40 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2007-4-21 15:09 發表

我果陣坐架4xx@930,兜左勁大個圈先行到返去沙咀道。 ...

唔止呢度
沙咀道德士古道交界附近同楊屋道聯仁街附近都係爆水管常客
久唔久都要分別行下楊屋道同德士古道....
HE7921 發表於 2007-4-22 00:54 | 顯示全部樓層

之前大窩口爆水管果陣曾見過有ADS,5XX上石頭街調頭
期待香港出現載161人的E500 MMC
dcyw 發表於 2007-4-22 19:22 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2007-4-21 15:09 發表

我果陣坐架4xx@930,兜左勁大個圈先行到返去沙咀道。 ...

這個位置二十多年來都是個爆水管黑點。

就讀幼稚園時仍住在葵涌邨,不時因爆水管關係而要步行往荃灣。
那時健全街仍未能通往青山公路,結果全數巴士及小巴路線均只以
大窩口邨甚至葵涌邨為循環點。
arhang2001 發表於 2007-4-23 21:31 | 顯示全部樓層
無辦法,荃灣區早於70年代發展,加上重型車輛日行夜行,
在新機場投入服務後情況更嚴重之下,水管除自然老化外,
當然會抵受不住壓力而爆裂。
HF3204@243M 發表於 2007-4-23 22:06 | 顯示全部樓層

我反而記得兩年前的慘況:
當時我放學
去荃西搭車
我本來可以揀 43B / 43
但係 43 嚟先
所以我上 43
之後我坐足個几鐘先到長康
最離譜係

站頭竟然冇通告寫爆水管
上車司傅又唔出聲
又唔開特車(唔經大窩口)比青衣客上