hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴 682 於 16/4 調整平日早上由利安開出之班次 ...
開啟左側

[服務調整] 新巴 682 於 16/4 調整平日早上由利安開出之班次

ronaldlau 發表於 2007-4-30 00:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

新巴 682 於 16/4 調整平日早上由利安開出之班次
逢星期一至星期五.
由 利安邨 開出
新班次                                    舊班次
...
08:07 - 08:14  7             08:07 - 08:30   7 - 9
08:14 - 10:02  10 ~ 12    08:30 - 10:02   10 - 11
10:02 - 10:15  13            10:02 - 10:15  13
...
20:56 - 21:30   10 - 12     20:56 - 21:30   10 - 12
21:30 - 22:30   15            21:30 - 22:45   15
22:30 - 23:30   20            23:05, 23:25, 23:40
23:40

Source: Citybus Website

alexero 發表於 2007-4-30 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 ronaldlau 於 2007-4-30 00:33 發表

新巴 682 於 16/4 調整平日早上由利安開出之班次
逢星期一至星期五.
由 利安邨 開出
新班次                                    舊班次
...
08:07 - 08:14  7             08:07 - 08:30   7 - 9
08:14 - 10:02  10 ~ 12    08:30 - 10:02   10 - 11
10:02 - 10:15  13            10:02 - 10:15  13
...

Source: Citybus Website

請問上述改動在城巴網頁哪裡找到的?
以我所知,4月16日所調整的,是利安開的最尾數班車的時間
由原本的2230, 2245, 2305, 2325, 2340
改為2230, 2250, 2310, 2330, 2340 (最尾兩班車竟然只隔10分鐘,莫名其妙)
我亦曾經響某12XX的落車門見過有關通告

至於你提供的時段嘛,今次就應該無改過啦
上面的改動,其實係舊年10月23日改的...
改完之後,我的惡夢自始展開
最抵死係,運輸署在回覆本人的投訴函中
聲稱舊年10月682無減過車,咁我真係唔明點解D班次會疏左囉...
(可惜以前無影底682的乳豬紙,結果依家死無對證)

有膽做,無膽認 - Down Down NWFB!
 樓主| ronaldlau 發表於 2007-4-30 10:13 | 顯示全部樓層
原帖由 alexero 於 2007-4-30 00:49 發表

請問上述改動在城巴網頁哪裡找到的?
以我所知,4月16日所調整的,是利安開的最尾數班車的時間
由原本的2230, 2245, 2305, 2325, 2340
改為2230, 2250, 2310, 2330, 2340 (最尾兩班車竟然只隔10分鐘,莫名其妙)
我亦曾 ...

多謝你的提示, 小弟已修改上文,
因我用作對照的是小弟之網頁,
而 682 上次更新之時是 11/9/06,
因此引致上述問題~

新城而家係咁 ga...
最後兩車之間的班次往往較密,
46X 晚間 30 分鐘, 但最後兩車之間是 25 分鐘,
就不到嘛.... XD~~~

仲有... 開少一班車 =/=減了一架車~

daiteioh 發表於 2007-4-30 12:17 | 顯示全部樓層

682減班對馬鞍山居民不是好事,因為要等來些才上到車
:P...................
106116_1023 發表於 2007-4-30 19:54 | 顯示全部樓層
請問682用多少架車黎行?
Chelsea FC
MEMPHIX 發表於 2007-4-30 20:04 | 顯示全部樓層
去親小西灣都無坐過682
太耐啦
老婆打老公?因住比雷劈呀妳!
hkbw 發表於 2007-4-30 20:05 | 顯示全部樓層

原帖由 MEMPHIX 於 2007-4-30 20:04 發表
去親小西灣都無坐過682
太耐啦

以前小弟都會坐下, 起碼每年清明都會既..
不過, 就係因為佢太慢, 所以, 呢兩年清明我都駕車去柴灣.....
殺雞焉用牛刀?!
MEMPHIX 發表於 2007-4-30 20:08 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2007-4-30 20:05 發表

以前小弟都會坐下, 起碼每年清明都會既..
不過, 就係因為佢太慢, 所以, 呢兩年清明我都駕車去柴灣.....

我都係楂車
但係皮費…
老婆打老公?因住比雷劈呀妳!
nelson72A 發表於 2007-4-30 20:34 | 顯示全部樓層
原帖由 daiteioh 於 2007-4-30 12:17 發表
682減班對馬鞍山居民不是好事,因為要等來些才上到車

小弟覺得對馬鞍山居民影響有限
起碼呢班乘客通常有位坐
最大問題係攪到沙田區尾站乘客(如大老山收費站)上唔到車

P.S. 過去呢兩個禮拜(唔計今日)小弟早上搭682時見到有城巴職員係歷奇單車場統計客量
PB602 發表於 2007-4-30 23:06 | 顯示全部樓層

之前先有板友投訴682登車困難, 果然新巴收到投訴之後搵人集數, 然後個結果
竟然係減班, 俾部分板友估中, 新巴果然好野!!

682朝早咁多人坐, 新巴都可以主動減班, 各位維護新巴聲稱佢因為政府政策 /
小巴競爭 / Quota問題而"被迫削減服務"既板友, 請睜大眼睛睇睇呢間公司究竟
係點做生意.