hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 你同唔同意現在巴士加價?
開啟左側

[問題] 你同唔同意現在巴士加價?

daiteioh 發表於 2007-5-4 12:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

看新聞時看見九巴董事長陳先生有加價壓力越來越重......
你認為現在巴士加價好事機嗎?你同唔同意現在巴士加價呢?
城巴、新巴都蠢蠢欲動.....
本人唔同意現在加價,因為雖經濟仍然復蘇,不過未受給基層市民,只會加重市民的負擔!
歡迎發表意見。

:P...................
superbus 發表於 2007-5-4 12:55 | 顯示全部樓層
矮仔成日都出口術架啦
咪又得佢講囉
最緊要係阿公俾唔俾佢咁做先
davidng 發表於 2007-5-4 13:19 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2007-5-4 12:55 發表
矮仔成日都出口術架啦
咪又得佢講囉
最緊要係阿公俾唔俾佢咁做先

比加 ! 巴士加價, 地鐵一齊加價 !!
這才充份體現可加可減的精神,  係神聖不可侵犯 !
914 發表於 2007-5-4 13:25 | 顯示全部樓層

原帖由 davidng 於 2007-5-4 13:19 發表

比加 ! 巴士加價, 地鐵一齊加價 !!
這才充份體現可加可減的精神,  係神聖不可侵犯 !

巴士從來都無減過,$10以上來回有折果d叫做「優惠」,唔係「減」。

既然無「減」過,就唔可以因為「可加可減」基制下而去「加」。
AP69意外貨櫃佬判終身監禁才合
Quanta 發表於 2007-5-4 16:07 | 顯示全部樓層
原帖由 914 於 2007-5-4 13:25 發表
巴士從來都無減過,$10以上來回有折果d叫做「優惠」,唔係「減」。

既然無「減」過,就唔可以因為「可加可減」基制下而去「加」。

雖然我反對巴士在短期內加價,
但話明「可加可減」, 又冇話減完先可以加,
一旦根據佢條 formula 計出來要加, 巴士公司申請加價都冇佢符
而家經濟有增長, 又有通脹, 佢大條道理加價
只不過仲有很大比例的低收入市民的收入, 並沒有因為經濟好轉而增加, 從民生的角度看不應加價

其實近年的 Quota 制同埋過去幾年因新鐵路落成而縮減巴士服務之下,
巴士公司買少咗好多車, 固定資產會因為折舊而下降,
計固定資產回報率的話, 未來幾年的加價壓力應該好細
不過到下一輪換車潮來臨時就難免有較大加價壓力
TankKingEH9697 發表於 2007-5-4 16:42 | 顯示全部樓層
如果巴士再加價 真係唯有搭地車
而家日日搭過海車 已經覺得肉赤
坦克王EH 9697
china 發表於 2007-5-4 17:48 | 顯示全部樓層

經濟差時地鐵衰極都試過十送一,九鐵即日回程八折,
呢兩項優惠係惠及所有十蚊以下既車程的。

但巴士公司既優惠,由此至終無惠及過十蚊以下既車程,
事實上十蚊以下既路線佔巴士公司路線比例十分大,
依家既巴士收費已經偏高(單係全冷三成已經搵多唔少),
與其想佢唔加價,不如叫佢全冷時加少d好過。
GK9636 發表於 2007-5-4 17:49 | 顯示全部樓層
原帖由 Quanta 於 2007-5-4 16:07 發表

其實近年的 Quota 制同埋過去幾年因新鐵路落成而縮減巴士服務之下,
巴士公司買少咗好多車, 固定資產會因為折舊而下降,
計固定資產回報率的話, 未來幾年的加價壓力應該好細
不過到下一輪換車潮來臨時就難免有較大加價壓力

折舊只係單單其中一項因素, 不過好明顯係近年巴士公司的稅後純利就真係唔高, 資產值下跌唔代表到d咩, 而咁o既經營情況比著10年前就一早加左價

買車與加唔加價沒有直接關係, 資本投資都係睇而家有冇足夠現金流
GK9636@ATENVIRO
fp8329 發表於 2007-5-4 17:57 | 顯示全部樓層
原帖由 TankKingEH9697 於 2007-5-4 16:42 發表
如果巴士再加價 真係唯有搭地車
而家日日搭過海車 已經覺得肉赤

繁忙時間還有保証有坐位,車費
較平的(合法)村巴

不過若專利巴士加價,村巴一定
跟住加。