hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 區議員爭取E41繞經富善邨
開啟左側

[經歷分享/報告] 區議員爭取E41繞經富善邨

toby13031990 發表於 2007-5-21 13:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

大埔區議員正爭取E41繞經富善邨, 我認為這建議不設實際, 這會令E41行車路線十分迂迴, 延長行車時間, 上午繁時E41已經頂閘, 加上運吉對加班有保留, 再經富善邨會令廣福邨乘客不能上車, 那時區議員和居民又會嘈.
我認為九巴應加特別班E41S, 由富亨->機場, 經富善, 運頭塘, 全日服務, 每一小時半一班, 方便帶大型行李的乘客. 派車二部.

大家看法如何?
daiteioh 發表於 2007-5-21 13:40 | 顯示全部樓層
小弟只覺得增加E41行車時間,班次受延誤

:P...................
teddybus 發表於 2007-5-21 14:11 | 顯示全部樓層
其實加轉乘已經ok
( 如果九巴同龍運既線係可以轉乘的話.... )
fatpear 發表於 2007-5-21 16:17 | 顯示全部樓層

只係去東涌或者入機場返工
由富善行去大埔中心都唔係好遠
大約十分鐘就到
好多人都係咁行去搭72x,74x同307架啦
唔通又要呢3條線延長過黎咩.......

如果係去旅行拖住好多行李o既
咪搭程的士去大埔中心轉E41 lor
錶都唔駛跳
去得旅行唔會連十零蚊的士錢都俾唔出卦......
27139 發表於 2007-5-21 22:12 | 顯示全部樓層
原帖由 toby13031990 於 2007-5-21 13:38 發表
大埔區議員正爭取E41繞經富善邨, 我認為這建議不設實際, 這會令E41行車路線十分迂迴, 延長行車時間, 上午繁時E41已經頂閘, 加上運吉對加班有保留, 再經富善邨會令廣福邨乘客不能上車, 那時區議員和居民又會嘈.
我認 ...

絕對不同意你話經富善令廣福不能上車
依家大中咁多人上車就係因為佢唔經富善富亨
令3個地方搭e41既人集中晒係大中
同樣74x如果271行法條龍都同271一樣長...唔會好似依家咁成3,4個圈
就算經富善客量都會同依家一樣...
段估唔會有人一路有最平最快最方便既e41唔搭去搭其他交通工具去東涌機場呀

車程方面估計會增加十分鐘
富善做例:
行去大中十分鐘
以繁時計10分鐘一班
假如變成一落樓就有站
同一時間出門口
就會搭到一路搭開個班車既上一班車

原帖由 fatpear 於 2007-5-21 16:17 發表
如果係去旅行拖住好多行李o既
咪搭程的士去大埔中心轉E41 lor
錶都 ...

去到大中未又係要落車拎住d行李行....
SSBT 發表於 2007-5-21 23:44 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2007-5-21 14:11 發表
其實加轉乘已經ok
( 如果九巴同龍運既線係可以轉乘的話.... )

其實根本九巴同龍運轉乘唔係問題,
只係肯唔肯做架姐 ...

跨公司轉乘又唔係新鮮事,
新城大把路線係咁,
龍運、嶼巴都有轉乘啦 ...
況且九巴、龍運同集團 ...
要轉乘都唔係大問題 ..

而家冇轉乘,
九巴就乘機賺多一程駁腳車之嘛 ..
=0=
8888888888 發表於 2007-5-22 10:36 | 顯示全部樓層

回復 #2 daiteioh 的帖子

應該唔會點延誤, 因為入富善可以改行汀角路北行,
避過左榮暉花園及昌運中心呢兩個比較繁忙的燈位
呢點可以節省繁忙時間車程 (最少1-2分鐘)
同一時間仲可以serve埋富亨/頌雅, 大元, 富善+新興

想快其實最好係咁: (機場方向)
汀太路直行汀角路北行, 右轉南運路, 右轉大埔太和路, 左轉寶鄉橋接回原線
加呢幾個站:
1. 太平工業村
2. 富亨村
3. 新興花園
4. 大埔太和路 (吉之島對面)
而不經:
1. 大埔中心巴士總站

用車方面, 同E33, 34, 42一樣要加大d行李架
然後最好加多一至兩架車  (唔改路都要加車架喇)
[url]www.xanga.com/mikeydotnet[/url]
exspeed 發表於 2007-5-22 22:23 | 顯示全部樓層
使唔使順便兜埋入富亨, 運頭塘
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
EG5523@74A 發表於 2007-5-22 22:25 | 顯示全部樓層
原帖由 8888888888 於 2007-5-22 10:36 發表
應該唔會點延誤, 因為入富善可以改行汀角路北行,
避過左榮暉花園及昌運中心呢兩個比較繁忙的燈位
呢點可以節省繁忙時間車程 (最少1-2分鐘)
同一時間仲可以serve埋富亨/頌雅, 大元, 富善+新興

想快其實最好係咁: ( ...

好似之前都有版友以至區議員都建議過E41改到咁行,但係運輸署回應指E41行程實在太長因而否決一切非必要的改道(有錯請指正)
s3n354 發表於 2007-5-22 22:28 | 顯示全部樓層

原帖由 exspeed 於 2007-5-22 22:23 發表
使唔使順便兜埋入富亨, 運頭塘

咁攪攪下, 大窩西支路沿線果D居民又爭取有直接車去機場...